Добар момак НБА лиге - Кевин Дурант

Скроман, одан, дружељубив, дарежљив, саосећајан, ово нису особине које красе највеће звезде НБА лиге. Ипак, ово су само неки квалитети које поседује звезда Оклахома Тандерса Кевин Дурант. Иако по квалитету игре може да стане уз раме најбољим играчима лиге, Дурантови људски квалитети издвајају га у односу на остале. Популарни Кеј-Ди је један од ретких добрих момака НБА лиге.

Далеко од гламура Лос Анђелеса,  космополитизма Њујорка и опуштености Мајамија лежи мањи град централног дела САД, Оклахома Сити. До пре неколико година Оклахома је била позната по бомбашком нападу (највећем у Америци до 11.септембра 2001.)  и торнадима. Од 2008. године је позната по „грмљавини". Оклахоми Тандерс екипа која је настала из славних Сијетл Суперсоникса последњих неколико година игра битну улогу у НБА лиги.

Икона клуба, Кевин Дурант, предводи сјајну екипу кошаркаша за које се сматра да би већ ове сезоне могли до титуле.

Овај 25-годишњи момак на први поглед налази се у сенци Кобија, Леброна, Ентонија и других играча који привлаче сву пажњу јавности на себе. Дурант се по квалитету игре налази раме уз раме са најбољима, док се по неким другим, пре свега људским квалитетима налази испред њих.

У НБА лиги има доста добрих играча, али само неки од њих су постали звезде. Да би постао звезда у НБА лиги, осим квалитетних партија потребна је извесна доза себичности и такмичарског духа не само са противницима већ и са сопственим саиграчима. Када си НБА звезда остали у екипи су више твоји помоћници него саиграчи, макар у очима јавности.

То није случај са Дурантом. Овај скромни момак, према мишљењу многих, представља оно најбоље у америчкој кошарци. На страну изванредна игра и кошаркашки квалитети који су неоспорни, за Дуранта кажу да је један од ретких играча који до славе није дошао на грбачи својих саиграча.

Дерик Фишер, ветеран НБА лиге које последње дане у каријери проводи у Оклахоми имао је само речи хвале за популарног Кеј-Дија, упоредивши га са Кобијем са којим је освајао титуле у Лејкерсима.

„Квалитети које чине велике играче попут Кобија су немилосрдност у жељи да буде бољи од осталих. Мислим да је Кевин играч који сваку наредну годину игра боље од претходне. Оно што раздваја Дуранта од многих других играча је феноменална личност. Он заиста брине о саиграчима. Радује се свакој њиховој доброј партији и таквог играча је уживање имати поред себе", каже Фишер.

Из контекста се може извући закључак да Коби није кошаркаш који више брине о својим играма него о било чему другом. Фишер иначе није први играч који има слично мишљење о Кобију. Другим речима, али у сличном контексту и бивши тренер Лејкерса Фил Џексон описао је популарну Брајанта.

И поред чињенице да је Дурант на паркету није баш толико миран (прошле сезоне са 12 техничких грешака био осми играч лиге), он се и даље препознаје као добар момак НБА лиге. Његов саиграч, центар Кендрик Перкинс  у интервјуу за Денвер пост описао је комплесну личност Дјурента.

„Имате једног Кевина Дуранта који ће потписати сваки аутограм, који ће се сликати са сваким ко од њега затражи, никада неће одбити навијача, када изађе на терен он ће се забавити али у истом тренутку желеће да победи јер пораз схвата лично. Тек након пораза видећете како бљује ватру", каже Перкинс о свом саиграчу.

Посебно је похвална сарадња Дуранта са медијима. Јасно је да је након два и по сата проливања зноја (неретко и крви) на паркету тешко играчима да дају изјаву пред камерама, ипак за Дуранта то никада није био проблем. Он је након сезони 2010/11. добио награду „Меџик Џонсон" која се даје играчима који најбоље сарађују са медијима.

Док је у односу на Кобија Дурант (макар према Фишеровом мишљењу) пажљивији према саиграчима, постоје битне ствари које га разликују од Леброна. Посебно се узима пример како је један играч објавио где ће наставити каријеру, и начин на који је други објавио продужетак уговора.

Леброн је 2010. године у ударном термину телевизије И-Ес-Пи-Ен објавио нацији да ће каријеру наставити у Мајамију, пљунувши на тај начин на Кливленд Кавалирсе и свој родни град. Многи сматрају да је Лебронов начин објаве где ће наставити каријеру један од најсрамнијих тренутака у америчком спорту.

Далеко од камера и хистерије, исте године, Дурант је навијачима кратком поруком на твитеру објавио да је продужио уговор са Оклахомом на максималних пет година.

„Продужио сам уговор још пет година са Тандерсима. Бог је велики, моја породица и ја прешли смо дуг пут. Све вас заиста волим, ово је благослов", поручио је тада 21-годишњи Дурант навијачима.

Осим лојалности према навијачима, Дурант не крије брижне односе у породици. Након сваке утакмице поудрави се и пољуби мајку Ванду Прат. Занимљив је и однос са вереницом, кошаркашицом Моником Рајт која је прошле године са Минесотом освојила титулу, када је искрено рекао да је она бољи играч од њега.

Посебно је занимљива његова оданост Оклахоми. За разлику од Лос Анђелеса, Њујорка, Мајамија, Оклахома је тек градић са нешто више од пола милиона становника (1,2 милиона са широм околином) и мирно и ушушкано место далеко од гламура.

Ипак, Дурант је ту нашао мир и окружење у којем може да напредује. Нема сумње да би Дурант медијски био атрактивнији у некој другој екипи и неком другом, већем граду, али овај играч срећан је ту где јесте, због чега је и продужио уговор са клубом на максималних пет година.

„Ја сам веома лојална особа. Људи кажу да ми се то једног дана може обити о главу, али мислим да је то моја добра особина. Када ми је управа понудила максимални уговор то је доказ да су и они верни и искрени према мени. Зато сам без размишљања потписао и наставио даље. Овде градимо нешто велико и нисам желео то да угрозим. Срећан сам што сам део организације у којој се сви држе заједно", рекао је Даурант у интервјуу за The Oklahoman  2010. године када је продужио уговор са клубом.

Његова оданост, не само клубу, већ и читавој заједници, поново је демонстрирана када је након разорних торнада ове године који је погодио Оклахому донирао милион долара за обнову.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару