Заборављени (трећи део): Најгори и његов изазивач

Ако је Мајкл Руфин најгори играч који је у скоријој историји закорачио на НБА паркет, Џавал Мекги прети да му озбиљно помути славу. Ово је наставак приче о неким од најгорих кошаркаша који су играли, или и даље играју у најјачој кошаркашкој лиги на планети.

Ако сте се икад питали који је најгори играч који је закорачио на паркет у НБА лиги, најчешћи одговор је Мајкл Руфин. Име није познато широј јавности иако је овај играч током деветогодишње каријере променио девет клубова.  Руфин је каријери почео 1999. године у Чикаго Булсима, а играо је и за Филаделфију, Јуту, Вашингтон, Милвоки и Портланд.

Када се на крају деветогодишње каријере подвукла линија и сумирао учинак, Мајкл Руфин је за 14 минута, колико је у просеку проводио на паркету, давао по 1,7 поена, и правио 2,3 фаула по мечу.  

Дакле, овај играч је за девет година успео да постигне 716 поена, и да направи 942 фаула, што је један од најлошијих рејтинга  једног НБА играча.

Цела каријера Мајкла Руфина може се сумирати утакмицом између Вашингтона и Торонта из марта 2007. године. Визардси, за које је наступао Руфин, имали су на 3,8 секунди пре краја предност од три поена.

Руфин је успео у тим тренуцима да пресече пас противника и освоји лопту. Уместо да је сачува у поседу док не истекне време, он је из чиста мира бацио у вис, она је пала у руке Морису Петерсону из Репторса који је из тешке ситуације у последњим тренуцима успео да постигне тројку и одведе меч у продужетак.

Након продужетка Торонто је тријумфовао са 123:118. Визардси су након тога могли да се захвале „интилигентном" потезу Руфина због којег су изгубили добијен меч.

Ипак, Руфин је девет сезона у НБА лиги опстао захваљујући квалитетима у дефанзиви, макар тако нешто истичу они који бране лик и дело овог кошаркаша.

Након НБА каријере коју је окончао 2011. године Мајкл Руфин данас ради као кошаркашки тренер.

За разлику од Руфина, Џава Мекги има шансе да поправи своју репутацију у НБА лиги која је у овом тренутку веома климава.

Овај кошаркаш је на почетку каријере у Вашингтону примао плату од два и по милиона долара годишње, што није пуно за НБА лигу, али многи кажу да је за оно што је приказао на терену био дебело преплаћен.

Чини се да десетак поена по мечу уопште није лош учинак за једног НБА играча, али Мекги је до сада правио такве лудорије на паркету да је привукао пажњу и Шекила О'Нила који га је у својој емисији на телевизији под називом Shaqtin' a Foolузео на зуб".

Заиста, поједини потези овог кошаркаша изазивају чуђење и код саиграча и код противника, а посебно код навијача. Нико не оспорава таленат овог кошаркаша, али одсуство било какве интилигенције на паркету довело је до низа комичних ситуација које су овековечене на јутјубу и осталим друштвеним мрежама.

Тако је овај играч сам себи покварио можда и најбољу утакмицу у каријери када је направио трипл-дабл на мечу против Чикага у марту 2011. године. На тој утакмици Мекги је постигао десет поена, имао је по 12 скокова и блокада. Ипак, након меча Мекги је критикован због исфорсираних шутева којим је хтео да дође до десетог поена којим би направио трипл-дабл.

У читавом пероиоду игре Мекгијеви саиграчи су само немо гледали овог кошаркаша како у трци за десети поен шутира и промашује са свих позиција. На крају новинарски коментатори су рекли да је Мекгијев учинак пример „лошег трипл-дабла". Иначе, и поред Мекгијевог исфорсираног учинка, Вашингтон је меч изгубио резултатом 98:79.

Занимљиво је да је овај кошаркаш учествовао на такмичењу у закуцавању на ол стару 2011. године, и он је био једини кошаркаш Вашингтон Визардса који је икада учествовао у том такмичењу.

Мекги је 2012. године трејдован у Денвер Нагетсе. Они су му у јлу прошле године понудили четворогодишњи уговор вредан 44 милиона долара. Ваљда су они видели нешто у њему што су многи пропустили.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару