Заборављени (други део): Прича о Мануте Болу

Био је висок 231 центиметар и тежак само 91 килограм. Његова игра у нападу изазивала је нападе смеха код навијача. И поред тога знао је да уђе у серију тројки. Једини је кошаркаш који је током своје десетогодишње каријере имао више блокада него постигнутих поена, и једини је кошаркаш (вероватно и једини професионални спортиста) који је у својој младости убио лава. Ово је прича о Мануте Болу.

Прича Мануте Болу разликује се од многих других, јер је и каријера овог суданског кошаркаша била веома живописна. Ретко који кошаркаш у НБА лиги, и уопште професионални спортиста, ,може да се похвали да је у младости убио лава. То је један од трофеја овог кошаркаша, који није импресиопнирао игром онолико колико својом појавом.

За Бола се не може рећи да припада групи најгорих кошаркаша који су крочили на НБА паркете и које је лако заборавити. Имајући у виду да је био висок 231 центиметар, и тежак само 91 килограм, Мануте Бола је тешко заборавити.

Бол је био можда један од најобразованијих НБА кошаркаша, о чијој је личности и сам Чарлс Баркли имао само речи хвале. Ипак, у нападу је играо толико незграпно да су његови шутеви на кош сврставани у најбизарније у НБА лиги, посебно када је у питању „хорог", после кога се лопта као цигла одбијала од табле.

Ипак, овај кошаркаш је знао на појединим утакмицама да пружи партије какве нико није очекивао, посебно када је улазио у серију шутева за три поена. Тако је Бол, 1993. године, када је носио дрес Филаделфије, против Финикса, где је играо његов бивши саиграч Чарлс Баркли, убацио шест од 12 тројки, све у другом полувремену. Бол је на тој утакмици довео навијаче до екстазе, и када год би примио лопту публика је тражила од њега да шутира тројку.

Ствар у којој је Бол био најјачи дефинитивно је била дефанзива, тачније само један њен сегмент - блокаде. Мануте Бол је једини играч који је у НБА каријери имао више блокада него постигнутих поена. У десетогодишњој НБА каријери у којој је по два пута играо за Вашингтон, Филаделфију и Голден стејт и само једном за Мајами, Бол је у просеку постизао 2,6 поена, 4,2 скока, и 3,3 блокаде по мечу.

Бол је каријеру почео у Вашинтону у сезони 1985/86. када је оборио руки рекорд по броју блокада (397 блокада у руки сезони). Овај кошаркаш је изједначио и рекорд од 11 блокада у једном полувремену  и осам блокада у једној четвртини.

Још једна бизарност у Боловој каријери догодила се 1987. године кадаје за Вашингтон потписао Магзи Боугз висок само 160 центиметара. Вашингтон Булетси су тада проглашавани за путујући циркус НБА лиге имајући у виду да су у својим редовима имали најнижег и највишег играча лиге, где је "висинска разлика" између Боугса и Бола била 71 центиметар. 

Посебно је остала упечатљива утакмица против Орланда 31. јануара 1992. године када је Бол, у дресу Филаделфије, поделио четири „банане" противничким кошаркашима у једном нападу.

Имајући у виду да је на паркету у просеку проводио по 18,7 минута по мечу, Бол је блокаде лупао на сваких пет минута. У току каријере овај кошаркаш је постигао укупно 1599 поена, док је ударио 2.647 блокада.

Као што је на почетку речено, каријера, па и сам живот Мануте Бола, веома су живописни. Овај кошаркаш рођен је у месту које данас припада Јужном Судану, у племену и породици које одликује изразита висина. Мануте Бол је био висок 231 центиметар, мајка кошаркаша висока је 208 центиметара, отац „само" 203 центиметра, колико и сестра. Манутеов деда био је виши чак и од Бола 239 центиметара.

Док је био млад Мануте је био задужен да чува стоку, и тада је, према сопственом признању, убио копљем лава који је напао стадо.

Када је дошао у Америку, Бол је имао висину од 231 центиметар и тежину од 82 килограма што је било недовољно за НБА лигу. Екипа Вашингтона, која га је драфтовала, послала га је на посебне вежбе да добије мишићну масу и снагу, код специјалних тренера на Универзитету Мериленд, где је успео да добије само 9,1 килограм мишићне масе.

Бол је једва успевао да на бенчу тежину од 20 килограма подигне десет пута, и на ивици снаге је био када је радио чучњеве са додатним оптерећењем од 25 килограма.

Управо су недостатак мишићне масе и снаге спречили да Бол постане један од доминантнијих центара у НБА лиги.

Овај кошаркаш по окончању НБА каријере посветио се обнови Судана који је био разрушен у грађанском рату. Бол је преминуо пре три године, 19. јуна 2010. године од болести бубрега, у својој 47. години.

Иза себе је оставио десеторо деце, а једно од њих је назвао и Крис, по сјајном тројкашу Крису Малину са којим је играо у Голден стејту и са којим се дружио.

Какав је човек Мануте Бол био говори и животна драма коју је доживео када  је у јулу 2004. године тешко повредио врат у саобраћајној несрећи. Мануте тада није имао ни здравствено осигурање јер је скоро све богатство које је стекао уложио у обнову родног Судана.

Каква је личност Мануте био на крају најбоље показује изјава Чарлса Барклија, који никада није имао длаке на језику.

„Да су сви људи на свету као Мануте Бол, то био био свет у којем бих желео да живим. Он (Бол) је паметан. Чита Њујорк тајмс, зна много тога, упућен је у разне теме. Он није један од оних које интересује само кошарка", рекао је Баркли.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару