Читај ми!

Партизану 11. везана титула

Црно-бели су нови стари шампиони Србије. Кошаркаши Партизана освојили су вечерас 11. узастопну титулу првака Србије, пошто су са 86:82 (28:21, 20:21, 17:18, 21:22) победили Црвену звезду у Железнику и дошли до треће победе у финалној серији за укупно 3:1.

Партизан се домогне титуле у Железнику. Тежак меч, пун преокрета. Тимови постизали поене у серијама. НА крају Партизан у неизвесној завршници искуством решио победника. Препуна дворана у Железнику, невероватан хук са трибина. "Делије" током целог меча носиле своје пулене правивши фантастичну атмосферу. Црно-бели ипак одолели притиску са трибина.

Најефикаснији играч у победничком тиму био је Милан Мачван са 19 поена, док је Владими Лучић додао 14. У Звезди су се истакли Омар Томас са 23 и Петар Поповић са 22 поена. Меч у Железнику одигран је у веома тешким условима, пред пуним трибинама Звездиних навијача који су неколико пута изазвали прекид.

 Црно-бели су у узбудљивој завршници имали више нерава и квалитета и заслужено су победили и доказали да им на овим просторима још нема премца у игри под обручима. Партизан је утакмицу решио у последња два минута, када је прво направио серију од 7:0 и вратио вођство, а потом су Милан Мачван, Доминик Џејмс И Мирослав Радуљица погурали парни ваљак ка новом трофеју. Ово је црно-белима уједно и 19. титула шампиона у клупској историји.

Партизан се нешто боље снашао током прве четвртине, у којој је кошарка била у другом плану. Четвртина је трајала дугачких 35 минута, а три пута је прекидана на око пет минута због брисања паркета, али и зато што су навијачи гађали "клупу" Партизана.

Осим тога, домаћи навијачи су убацивали ситне предмете у терен, као и мајицу и пластичну флашу са водом. Присталице Звезде су у два наврата љуљале конструкцију коша док су Партизанови играчи шутирали слободна бацања. Тим-менаџер црвено-белих Небојша Илић у два наврата је долазио да моли навијаче поред Партизанове клупе да престану да гађају.

Све то се дешавало у препуној хали у Железнику, која је била испуњена до последњег места, а додатну гужву стварали су бројни припадници обезбеђења и полиције.

У таквој атмосфери Партизан се боље снашао и углавном је водио, највише захваљујући Милану Мачвану, коме су помагали Немања Бешовић и Марко Чакаревић. Црно-бели су углавном имали поен-два предности, али су у финишу поенима Лучића стекли нешто осетнију предност од 28:21.

Бешовић је пред крај деонице морао да изађе из игре зато што је у једном дуелу добио ударац у нос, тако да је морала да му се заустави крв, а остатак меча је одиграо са завојем на носу.

Звезду је предводио Томас, а у другој четвртини му се прикључио и Петар Поповић, који је у финишу сам задржавао "приклључак" и допринео кратком вођству Звезде од 32:30 и 36:34 нешто касније. Партизан је, међутим, добром одбраном и тројкама Дависа Бертанса завршио прво полувреме са предношћу 48:40.

Звезда је силовито почела друго полувреме, али се Партизан овог пута, за разлику од претходна два меча, снашао. Црвено-бели су трећу четвртину почели серијом 14:0, и од заостатка 42:48, дошли до предности од 56:48. Налет домаћег тима предводили су Томас, као и Сава Лешић и Бојан Поповић тројкама.

Црно-бели нису постигли кош из игре више од пет минута, све док Партизан није одговорио серијом од 15:0. Томе је помогло и то што је Звезда већ на пола четвртине изашла из бонуса и омогућила црно-белима да из пенала изједначе, а потом и тројкама Лучића и Мачвана и поенима Пере Божића и Душана Кецмана поведу са 63:58.

Партизан је последњу деоницу почео са предношћу од 65:60, али је Звезда после два и по минута изједначила на 67:67. Услови за игру у хали су тада постајали све тежи, највише због клизавог паркета због велике врућине у хали.

Партизан је повео са 71:67, али је Звезда пришла тројком Бранка Лазића, а онда и повела 72:71 кошем Петра Поповића са полудистанце, затим и повећала на 74:71 кошем Томаса који је освојио лопту када се Џејмс оклизнуо приликом превођења лопте.

Ерупција задовољства у хали кратко је трајала, пошто је Партизан за мање од минута направио серију од 7:0 кошем Џејмса, тројком Кецмана и још једним кошем Џејмса у контри један на један после украдене лопте, све то непуна три минута пре краја.

Звезда је изједначила кошем Томаса из игре и Бојана Поповића са пенала на 78:78 за усијана последња два минута. Играло се кош за кош, а Партизан је у последњих 56 секунди ушао са предношћу 82:80, а додатну тензију унело је то што су кордони жандармерије стали испред трибина пре последњег напада црвено-белих.

Ништа од тога, међутим, није утицало на Партизан, који је мирно сачекао крај Звездиног неуспешног напада, а онда је Мачван дао кош за 84:80, а затим и Лучић са пенала за 86:80 10 секунди пре краја, чиме је меч дефинитивно преломљен.

На крају меча на терен су полетели разни предмети, али су играчи и стручни штаб Партизана остали на паркету и примили пехар.

Подршку Црвеној звезди са трибина дали су Марко Кешељ, Перо Антић, Милан Гуровић и Ненад Перуничић.

Утакмица је одиграна пред око 2.500 гледалаца, а судили су Милија Војиновић, Драган Нешковић и Владимир Јевтовић.

Црвена звезда: Човић 5, Илић 5, Лазић 6, Недовић, Лешић 7, Суботић, Радивојевић 1, Николић, Томас 23, Милутиновић 3, Б. Поповић 10, П. Поповић 22.

Партизан: Кецман 7, Радуљица 8, Лучић 14, Милосављевић 2, Богдановић, Бешовић 4, Божић 1, Чакараевић5, Џејмс 8, Мачван 19, Анђушић 4, Бертанс 11.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару