"Лале" плешу самбу

Холандија је први полуфиналиста. Изабраници Берта ван Марвијка после великог преокрета савладали Бразилце са 2:1. Стрелци Робињо, за Бразил, Снајдер за "лале", док је трагичар меча Филипе Мело, који је постигао аутогол и добио црвени картон.

У првом судару континената на Мундијалу, Европа води са 1:0. Репрезентација Холандије, која брани част старог континента забележила је велику победу против јужноамеричкиог великана, репрезентације Бразила.

У сјајном мечу виђена су три гола, од чега један аутогол, један црвени картон велики број шанси, али и много прекршаја и оштрих стартова. На крају су изабраници Берта ван Марвијка, великим преокретом, сасвим заслужено дошли до велике победе и пласмана у полуфинале Мундијала.

Када играју две екипа какве су Бразил и Холандија, меч никада не може да буде досадан, тако је било и овај пут.

Бразилци су много боље отворили утакмицу и већ су у седмом минуту затресли мрежу Холанђана, али гол је поништен због офсајда.

Ово је био само увод у сјајну акцију у 10. минуту, у којој је Мело убацио лопту у празан простор за Робиња, који је сам избио испред гола Холандије и лако савладао голмана Стекеленбурга. Уследило је велико славље играча Бразила, а на трибинама је већ почела да се плеше самба.

Ипак рано вођство "кариока" у том тренутку није пуно пореметило Холанђане који су покушали да већ у следећем нападу изједначе резултат, али је ударац Кујта са леве стране отишао поред гола.

Узвраћа Алвеш ударцем из велике даљине, док за Холанђане из слободног ударца покушава Ван Перси, али лопта одлази високо изнад гола.

И док обе екипе покушавају из велике даљине да угрозе гол противника, на средини терена се водила жестока битка са пуно оштрих стартова и прекршаја.

Први покушај из близине имали су Бразилци. После убацивања са десне стране, у шеснаестерцу "лала" нашао се Жуан, али његов ударац одлази видоко изнад пречке Стекеленбурговог гола.

Ово је био само увод у тоталну офанзиву "кариока" које су тада преузеле контролу над средином терена и почели да праве све више проблема холандској одбрани.

После једне сјајне акције коју је почео Робињо, а наставио Луис Фабијано, лопта долази до Каке, који шутира са двадесетак метара, али његов ударац, последњим напором, голман Стекеленбург брани.

У последњим секундама првог дела игре, мало је фалило Бразилцима да дуплирају предност, али Мајкон са леве шутира поред гола.

На одмор су Бразилци отишли са минималном предношћу, а остало је још полувреме наде за Холанђане да могу да скупе снагу и преокрену резултат.

Наставак игре није наговештавао велики преокрет, поново се играло оштро на средини терена, без већих шанси.

Ипак у 53. минуту после једног слободног ударца, лопта је убачена у шеснаестерац Бразила, али Мело је неспретно интервенисао главом и савладао свог голмана Жулија Цезара, који је излетео са гол линије.

Од јунака код првог гола када је асистирао Робињу, Мело је после аутогола почео да прераста у трагичара.

Поклоњено изједначење дало је велики мотив "лалама" да одлучније крену ка голу Бразилаца. Све опаснији продори Робена са десне стране праве велике проблеме бразилској одбрани. "Кариоке" покушавају да узврате преко Каке, али његов ударац са ивице шеснаестерца одлази поред гола.

Таман када се мислило да су се Бразилци ослободили протиска, уследио је нови шок. После корнера са десне стране лопта пада на главу Снајдеру, који постиже други погодак за Холандију.

Невероватан преокрет тотално је паралисао Бразилце који у тим тренуцима нису знали шта их је снашло.

Бразилци су почели да играју као "камиказе", а после једног веома оштрог старта Мела над Робеном, бразилкси играч је добио црвени картон. После аутогола, ово је нови самоубилачки потез овог играча, који после овога заиста има епитет трагичара.

И остали видно нервозни бразилски фудбалери почели су да "губе компас", а своју нервозу су показивали у честим свађама са судијом и противничким играчима.

У тим тренуцима победа је била на домак руке Холанђанима, који су још силовитије кренули у напад. Одбрана "кариока" постајала је све несигурнија, али Холанђани ипак нису успевали да затресу мрежу.

Мало је фалило Бразилцима да десетак минута пред крај ипак дођу до изједначења, када је после корнера који је извео Мајкон, лопта одскакутала кроз петерац Холанђана, али је нико није захватио. Већ после следећег корнера Жилберто Силва се није најбоље снашао у казненом простору Холанђана и пропустио је још једну прилику за изједначење.

После тога Бразилци су кренули на све или ништа, али су Холанђанима остављали превише простора у одбрани.

Са десет играча на терену, "кариокама" пада концентрација, а грешке у задњој линији јужноамеричке екипе пропустио је да казни Робен, који је одузео лопту Жуану на ивици шеснаестерца, али његов ударац голман Цезар брани.

У последњих десетак минута изабраници Ван Марвијка пропуштају невероватне шансе, прво Робен и Ван Перси сами у шеснаестерцу Бразила не користе повољну прилику. Само неколико минута касније, Кујт као дух пролази кроз задњу линију Кариока, али бразилски дефанзивци у последњем тренутку уклизавају.

Ипак, највећу шансу "лале" пропуштају у последњим секундима сусрета, када се чак четири играча налазе у шеснаестерцу Бразила, али, док су остали гледали шта раде, Робен и Кујт нису успели чак ни да упуте ударац ка голу Цезара.

Ови промашаји ипак нису кажњени, а једину полушансу за Бразил до краја утакмице имао је Кака, када је покушао соло продором са леве стране да угрози холандски гол, али је његов ударац изблокиран.

Последњи судијски звиждук означио је велико славље Холанђана, који су после великог преокрета забележили историјску победу над моћним "кариокама".

Ван Марвијкове изабранике у борби за финале чека победник меча Гана-Уругвај, па "лале", као изразити фаворити имају прилику да се после дуго времена нађу у директној борби за светски трон.

За Холандију су наступили: Стекеленбург, Ван дер Вил, Хејтинга, Ојер, Бронхорст, Бомел, Де Јонг, Робен, Снајдер, Кујт и Ван Перси, у игру је ушао и Хунтелар.

За репрезентацију Бразила играли су: Цезар, Маикон, Лусио, Жуан, Бастос, Мело, Силва, Алвеш, Кака, Робињо и Фабијано. Шансу су добили и Нилмар и Жилберто Мело.