Рафа утишао вувузеле

Домаћина турнира минути су делили од историјске победе коју је најавио Шабалала. Међутим, искусни Рафа Маркез распршио снове домаћина и донео изједначење Мексику. "Сомбреросима" поништен гол у првом делу игре. Мфела трагичар, статива спречила велико славље Јужноафриканаца.

Коначно је почело. После више месеци чекања, лопта се коначно закотрљала на Мундијалу. Домаћин, уз невероватну подршку са трибина, одмерили снаге са Мексиком. После велике борбе, и сјајног фудбала, коначан резултат 1:1.

Јужноафриканци су имали огромну подршку са трибина, где су навијачи правили заглушујућу буку из традиционалних вувузела.

Међутим, Мексиканци су очигледно били спремни на, помало иритирајући звук навијачких реквизита, па су од самог старта кренули у напад, како би што пре "начели" домаћина.

"Сомбрероси" су надиграли домаћина првенства на средини терена, што је омогућило брзоногим Дос Сантосу и Карлосу Вели много простора по страни.

Акције су се низале за фудбалере из Централне Америке, али нису никако успевали да пређу последњу препреку у одбрани, голмана Кунеа.

Мада, и Куне је неколико пута имао среће, јер су Мексиканци били непрецизни из невероватно добрих ситуација. Искусни Франко је главом шутирао са само пар метара после корнера, али је изненађујуће, далеко послао лопту од гола.

Припретили су и домаћини, први пут у 18. минуту преко најбољег играча Пиенара. Фудбалер Евертона је шутирао из "слободњака" са више од 20 метара, али је непрецизно шутирао.

Домаћин никако није успео да се "доведе у ред" на средини, и организује дуг, смирен напад, па су им преостали контранапади, али ни то није дало превише успеха.

Сјајну игру Мексика, могао је да крунише Франко, али је овај пут фудбалер Вестхема погодио голмана Кунеа у руку, ис одличне позиције. 

Мексиканци су полако додавали гас, жељни игре, притисли су домаћина, па се чинило да гол Јужне Африке "виси у ваздуху".

После корнера, Куне је покушао да избаци лопту, али није успео, лопта је стигла до нападача Арсенала карлоса Веле, који је постигао гол, али на велику радост навијача, чије су вувузеле на тренутак утихнуле, гол је поништен због офсајда.

"Сомбрероси" су бурно реаговали код главног арбитра, али чини се да је одлука судије Равшан Ирматова исправна, јер је испред Веле био само један играч домаћих.

Одлука да се не призна гол још више је разљутила Мексиканце, који су појачали темпо и све јаче нападали ка голу Кунеа. Али нису имали времена да угрозе гол домаћина, јер је судија одсвирао крај полувремена.

А у уводним минутима наставка, деловало је да су навијачи дували још јаче у вувузеле, јер се од буке практично ништа није чуло на стадиону.

Међутим, то није сметало фудбалерима Јужне Африке, јер су заиграли много боље и организованије, као да су "прочитали" игру противника. Переира је убацио у игру Масилелу уместо Тхвале на позицији левог бека.

У 11. минуту наставка, домаћин, који се, суштински, бранио читаво прво полувреме, долази до гола. Шабалала излази сам пред Переса, и рутински забија лопту у мрежу, за опште славље на трибинама.

Аустајдер на овом мечу, иако домаћин, долази до злата вредног гола, али су свесни да играју против врло опасне екипе и да је остало готово 35 минута игре.

А у супарничком табору се упалио аларм. Није било више времена за стрпљиву игру, морао је Агире нешто да промени како не би изгубио у првом мечу и умногоме отежао пут Мексику ка другој рунди.

Када већ младост није успела, искуство је покушало да савлада Конеа. Уместо Веле, на терен је ушао легендарни Шатемок Бланко, који, чини се, има мало више килограма, и знатно је спорији од противничких фудбалера. Међутим, имао је шта да покаже и променио је ритам игре.

А док су Мексиканци "ковали план" да дођу до мреже домаћина, Јужноафриканци су били на прагу испуњавања тог циља. Модисе у сјајној прилици, пада после контакта са Родригесом, али судија се није усудио да покаже на белу тачку.

А после неколико солидних напада Мексиканци долазе, коначно, до изједначујућег гола. Убачена лопта са стране долази до феноменалног Рафе Маркеса, који неометано прима лопту и закуцава лопту иза леђа Кунеа.

Маркес је показао како се то ради у Барселони, а овај пут је заиста утишао вувузеле домаћих навијача.

Међутим, то је могло све да се промени у последњим тренуцима меча, да је Мфела био мало присебнији. Мфела је имао идеалну прилику да донесе историјску победу Јужној Африци, јер је Перес већ био савладан, али је статива зауставила велико славље милиона људи широм Африке.

На крају, домаћин Јужна Африка одиграла је 1:1 са Мексиком, па ће се, без икакве сумње, водити зверска битка у групи А за пролаз у наредну рунду.

За домаћина првенства су играли: Куне, Гакса, Мокоена, Шабалала, Мфела, Пиенар, Модисе, Летшолонјане, Дигачои, Тхвала, Кумало. Играли су и Масилела и Паркер.

Мексиканци су играли у саставу: Перес, Родригес, Салсидо, Рафа Маркес, Осорио, Торадо, Франко, Вела, Агуилар, Хуарез, Дос Сантос. У наставку су играли Гуардадо, Бланко и Ернандес. 

Утакмица је одиграна на Сокер стадиону у Јоханесбургу, главни судија је био Узбекистзанац Равшан Ирматов.

Јужна Африка наредни меч игра против Уругваја, 16. јуна, док ће Мексико одмерити снаге са Французима дан касније.