"Oрлови" сломили камиказе

Сигурна игра на средини терена, две неуспеле офсајд замке Јапана и сјајно изведен слободан ударац омогућили српским фудбалерима да дођу до убедљиве победе на гостовању у Јапану. Два гола Мрђе и један Томића. Ћурчић презадовољан приступом играча, Окада разочаран.

Репрезентација Србије, састављена од играча који играју у домаћем првенству, убедљиво је победила Јапана на гостовању у Осаки, чиме је настављен низ добрих игара српских селекција пред Светско првенство у Јужној Африци. 

Србија је одлично отворила утакмицу, па је Мрђа већ у 4. минуту нашао у сјајној шанси после неуспеле офсајд замке одбране Јапана. Истрчао је сам пред голмана Наразакија, који је врховима прстију скренуо лопту до стативе.

У наставку акције лопта је стигла до Петровића, који је добро шутирао, али замало поред десне стативе гола Јапана.

Јапан је, нападима преко десне стране покушао да угрози одбрану Србије, али се у 15. минуту поновила ситуација с полетка утакмице. Наказава и Хурикава су закаснили, а Мрђа се још једном нашао сам пред Наразакијем. Овај пут није било грешке, пласирао је лопту по земљи, за први гол у дресу "Орлова". 0:1.

Јапан у 20. минуту опасно угрозио гол Србије. После продора по левој страни лопта је стигла до Оказакија који је шутирао са пет, шест метара, али је Жељко Бркић одлично интервенисао и избацио лопту у корнер. После корнера шутирао је Хурикава, али је голман "Орлова" још једном добро реаговао.

Иницијатива Јапана била је кратког века, јер је Драган Мрђа, после одличне акције, још једном  избио сам пред Наразакија, који је у два наврата успео да одбије његове шутеве, али је трећи пут Мрђа био прецизан. 0:2.

Јапан је у 33. минуту имао шансу да смањи резултат. Тадиц је направио фаул на ивици шеснаестерца, али је Ендо шутирао слабо.

Друго полувреме је почело у прилично млаком ритму, али је после грешке одбране Србије, Ишикава избио сам пред гол Антића који је сјајно реаговао и сачувао мрежу.

У наставку акције, Јапанци су начинили прекршај на око 25 метара од свог гола, а слободни ударац сјајно је извео Немања Томић. Лопта је поред живог зида пролетела између јапанског голмана и десне стативе. 0:3.

Утакмица је одигранаа на Нагаи стадиону у Осаки, пред око 50.000 гледалаца.

Јапан: Наразаки, Коно, Курихара, Наказава, Нагамото, Инамото, Накамура, Ендо, Абе, Оказаки , Кораки. У другом полувремену играли су још: Ишикава, Тамаде, Јамасе и Јано.

Србија: Бркић (Јованић), Нинков (Вулићевић), Миловић, Станковић, Ломић, Петровић, Фејса (Митровић), Томић (Бељић), Тадић (Давидов), Мрђа, Лекић (Калуђеровић).

Утакмицу Јапан - Србија судила је тројка из Јужне Кореје: Чои Мјунг Џонг, Ли Јунг Мин и Јанг Бјонг Еун.

Ћурчић: Ови момци су будућност Србије

Селектор селекције Србије на овом мечу, Радован Ћурчић рекао је да су његови играчи у данашњој победи над Јапаном од 3:0 доказали да се на њих може озбиљно рачунати.

"Остварили смо добар резултат. Сви фудбалери који су данас наступили играју у домаћем првенству, али су показали да ће у блиској будућности равноправно конкурисати за место у првом тиму репрезентације", казао је Ћурчић, који је на сусрету у Осаки мењао селектора Србије Радомира Антића.

Његов колега са друге стране није имао разлога за задовољство, јер су његови изабраници разочарали.

"Тешко је када изгубите на овај начин. И ми нисмо играли у комплетном саставу, јер смо имали проблема са повредама", бранио се селектор Јапана Такеши Окада чија је екипа звиждуцима испраћена са терена.

"Играчи морају да буду свесни да, без обзира на то која је утакмица у питању, они представљају Јапан. Требало је да се потруде више, посебно када смо губили. Недостајало нам је духа", оценио је Окада.

Утакмица у Осаки је и Србији и Јапану послужила као припрема за Светско првенство у Јужној Африци. Непосредно пред почетак Мундијала Србија ће у Аустрији играти контролне мечеве са Новим Зеландом и Пољском, а у Београду и са Камеруном.