Голеадас

Португал-Северна Кореја 7-0. Прва "голеада" (згодан шпански термин за неку убељиву победу) на 19. првенству света. И одмах да кажем, уз сав респект за игру и ефикасност Португалаца, резултат ме нимало није обрадовао. Светско првенство је, бар теоретски, место такмичења најбољих репрезентација света а међу најбољима на свету не би требало да буде разлика од 5,6, 7 или више голова.

ОК, јасно је да је ФИФА применом регионалних квота  свесно разводнила квалитет јер жели све представнике свих конфедерација на завршном турниру, али овакви резултати морали би да буду тек понеки изузетак. Чињеница је да је на неколико последњих мундијала „голеада" ове категорије било јако мало и то је свакако било добро. Видећемо да ли ће ова „седмица" овде бити изузетак. 

Ако као критеруијум за „голеаду"  узмему резултат са 5 и више голова разлике, наћи ћемо у историји светских првенстава доста таквих исхода. Списак је следећи: 

1930. 

Аргентина-САД 6-1

Уругвај-Југославија 6-1 

1934. 

Италија-САД 7-1 

1938. 

Мадјарска-Северна Ирска 6-0

Швајцарска-Куба 8-0 

1950. 

Уругвај-Боливија 8-0

Бразил-Шведска 7-1

Бразил-Шпанија 6-1 

1954. 

Бразил-Мексико 5-0

Мадјарска-Јужна Кореја 9-0

Уругвај-Шкотска 7-0

Немачка-Аустрија 6-1 

1958. 

Није било исхода са више од 4 гола разлике:

Француска-Парагвај 7-3

Француска-Немачка 6-3 

1962. 

Југославија-Колумбија 5-0

Мадјарска-Бугарска 6-1 

1966. 

Енглеска-Швајцарска 5-0 

1970. 

Није било мечева са разликом већом од 4 гола

Мексико-Ел Салвадор 4-0 

1974. 

Југославија-Заир 9-0

Пољска-Хаити 7-0 

1978. 

Немачћка-Мексико 6-0

Аргентина-Перу 6-0 

1982. 

Мадјарска-Ел Салвадор 10-1 

1986. 

СССР-Мадјарска 6-0

Данска-Уругвај 6-1 

1990. 

Без резултата са више од 4 гола разлике:

Немачка-Емирати 5-1

УСА-ЧССР 1-5 

1994. 

Русија-Камерун 6-1 

1998. 

Шпанија-Бугарска 6-1 

2002. 

Немачка-Сауди Арабија 8-0 

2006. 

Аргентина-Југославија 6-0 

Када је већ о прошлости реч, на данашњи дан пре 40 година Бразил је у Мексику 1970. освојио своју трећу титулу првака света. Био је то први „мундијал" који смо пратили у боји, запамћен је и по изузетном фер-плеју јер није искључен ни један играч, видели смо Пелеа у пуној играчкој зрелости, имао је 28 година и у потпуности оправдао надимак „О Реи" (Краљ).

Бразилац Жаирзињо ушао је у историју као једини фудбалер који је био стрелац на свих 6 мечева а за историју је остао записан победнички тим Бразила: Феликс-Карлос Аклберто, Брито, Пјаца, Евералдо-Жерсон, Клодоалдо, Ривелињо, Тостао-Жаирзињо, Пеле.

На клупи је био Марио „Лобо" Загало. Бразил је у финалу победио Италију са 4-1, једну моћну Италију са Бургничом и Факетијем на бековима, Росатом и Де Систијем на средини, Мацолом, Доменгинијем и Ривом напред...

Јуче сам у ИБЦ срео Сандра Мацолу. Овде је коментатор РАИ. Разговарали смо пре меча Италија-Нови Зеланд. Био је прилични песимист, показало се с правом. Истовремено, веома лепо је говорио о репрезентацији Србије, посебно њеном капитену Дејану Станковићу који је у његовом Интеру имао сјајну сезону. Мацола Србији предвидја сигуран пласман у осмину финала а „вероватно и даље" јер мисли да имамо добар жреб... Из његових уста, зна се где. 

Јуче сам се мало осврнуо на сјајан старт јужноамеричких екипа. Утисак су појачали Бразил  победом над Обалом Слонавеч и Чиле који је победио Швајцарску.

Осам победа и два ремија импресиван је резултат јужноамеричких екипа које имају историјску шансу да у комплету буду у 16 најбољих.

Чини се да им прија Африка. За разлику од самих Африканца. 

Да ли сте знали? 

- Бразил је најефикаснији тим у историји светских првенстава. Без гола у Јужној Африци на конту има 201 погодак. Следе га Немачка са 190, Италија са 122 и Аргентина са 113.

- Бразил је на 18 претходних шампионата на 92 утакмице остварио 64 победе и има 2,2 бода по мечу.

- Први афрички тим на светском првенству био је Египат 1934. у Италији али је одиграо само један меч. На следећи афрички тим чекало се све до 1970 када се у Мексику појавио Мароко.

- Прву победу за Африку остварио је Тунис 1978. победивсши Мексико са 3-1.

- Мароко је 1986. био први афрички тим који се пробио у другу фазу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару