Фудбалска правда

Сви који воле фудбал морају бити задовољни: други финалист је Шпанија! Победила је “само” са 1-0 Немачку али после игре која није оставила никакву сумњу ко је бољи. Немци ће морати да чекају неку другу прилику за реванш за пораз у финалу ЕП пре две године у Бечу.

Нико им одавно није "сакрио лопту" као Шпанци који су још једном држали лекцију о значају поседа лопте и игри на средини терена. Данас нема репрезентације на свету која може да надигра Ћавија, Иниесту, Сеска Фабрегаса, Бускетса и Педра, може понекад да их неко победи, али не може да их надигра.

И када су на старту шампионата изгубили од Швајцарске имали су 73 одсто посед лопте. Уласком Шпаније (и Холандије) у финале задовољена је фудбалска правда.

Свет ће добити новог првака, осмог по реду. "Седморо величанствених" (Уругвај, Бразил, Аргентина, Италија, Немачка, Енглеска, Француска) добиће и осмог члана, од недеље 11. јула и у фудбалу ће постојати Г-8. Ко је ближи, Холандија или Шпанија, бавићемо се наредних дана.

Вечерас сам мислио да  искључиво пишем о победнику другог полуфинала, али наметнула се још једна тема.О Шпанцима ћу сутра, кад изгустирам штампу, специјалне радио и тв-емисије и сву еуфорију коју је у земљи изазвао улазак у финале. 

ФИФА је учинила да се и ми, на неки начин, вратимо на овај мундиал али је то урадила прилично неспретно. Реч је о казни изреченој Радомиру Антићу који неће моћи да седи на клупи 4 мече и још ће морати да плати казну од 14.000 франака.

У овом тренутку не желим да улазим у суштину казне јер не знам ни образложење Дисциплинске комисије ФИФА, ни шта је и како је  Антић рекао - ако је рекао -уругвајском судији Хорхеу Ларионду после меча Србија-Аустралија, ни његову верзију догадјаја. С обзиром на Антићево одлично познавање шпанског, извесно је да је лако могао да се споразуме са Уругвајцем, али оно што чуди јесте да је вест дошла преко Фудбалског савеза Србије.

Дисциплинска комисија ФИФА заседала је још 3. јула, казна је објављена данас.  До вечерас у 22,30 нисам успео да је пронадјем на званичном сајту ФИФА. Србија јесте испала 23. јуна, али ако се казна односи на  прекршај направљен на Светском првенству, зашто на званичној  wеб-страници светске фудбалске организације нема ни слова о томе?

Током вечери сам разговарао са   колегама у "Мундо Депортиву" и "Ла Вангуардији", спортском и политичком дневнику из Барселоне, који нису имали информацију о казни Антићу јер ни једна светска агенција није емитовала ту информацију. 

Чини ми се да је неко у ФИФА, сасвим непотребно, направио грешку у корацима. Можда је у реду да се о казни прво обавести национална федерација, али зашто после тога није отишла у јавност?

Следеће питање које се намеће јесте колико ће бити кажњен Хорхе Лариондо. За онај пенал који није видео на мечу Србија-Аустралија награђен је суђењем меча осмине финала Немачка-Енглеска у коме је, заједно са помоћиком, дебело забрљао због чега је одмах послат кући.

Сеп Блатер, председник ФИФА, нашао је за сходно да се извини федерацијама Енглеске (због непризнатог гола за 2-2) и Мексика (због гола Аргентинца Тевеза из дубоког офсајда). Србији, колико знам, није упутио ни реч макар куртоазне утехе.

Не мислим да је реч о некој "теорији завере", али статус једне земље огледа се, готово једнако,  у третману на терену и у центрима моћи. У Јужној Африци мисмо имали добро суђење а начин на који је ова казна саопштена изазива сумње. Подржавам намеру ФС Србије да се жали јер је ФИФА недоследна.

Брани своје (слабе) судије по сваку цену а толерише испаде селектора према новинарима. Словак Владимир Вајс је извређао новинаре, једном колеги са телевизије у Братислави обећао је да ћему "поломити нос кад се врате кући", Марадона је морао да се извињава због неких изјава, Парагвајци су осули паљбу по ФИФА због одређивања судије из Гватемале за меч са Шпанијом, било је отворених критика суђења и, колико знам, нико није кажњен.

Не сумњам да је Антић нешто рекао Ларионду, али мало више такта никоме не би скинуло круну с главе, чак и ако је путер на њој. 

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се