“Орлови” међу “лавовима”

У свакодневном новинарском речнику синоним за репрезентацију Србије је реч "орлови", по грбу на државном дресу. Раније су били "плави", по боји дреса а шпанска штампа, по навици, и данас репрезентацију Србије, која одавно игра у црвеним дресовима назива "плави".

Ако су наши „орлови", шта су друге репрезентације ? Мало истраживање довело је до поделе надимака учесника 19. мундијала у, условно речено, четири групе:

- Надимци по животињама и птицама

- Надимци по националним бојама

- „Ратнички" надимци

- Специфични надимци

Уз Србију, "летећи" надимак, и то врло сличан, има Нигерија чије фудбалере штампа зове „Супер орлови". Фудбалери Обале Слоноваче су „слонови", Камеруна „Неукротиви лавови", Алжирци су „Пустињске лисице", Словенци „Змајеви" а Енглези на грбу имају „Три лава" па их неки зову „Три лајонс". У ову групу можемо сврстати и тим Северне Кореје чији је надимак „Ћолима" по легендарном сибирском коњу који је био „бржи од ветра".

Што се боја тиче, Новозеланђани су „All white" (сви у белом), Чиле и Шпанија су „La Roha" (црвени), Аргентинци су „албацелесте" (бело-плави, по бојама пругастих дресова), Бразилци су „Канариња" (по жутој боји), Французи „Блу" (плави), Уругвајци „целесте" (нежно плава боја, по дресовима) док су Мексиканци познати као „Три" што долази од „триколор" или три боје. Холанђани су „орање" по наранџастој боји мајица, Парагвајци су „албироха" (по бело-црвеним пругама на дресовима) док су Италијани одавно познати као „сцуадра азура", односно „плава екипа".

Инспирацију у ратничкој прошлости својих народа или митологији нашли су Јапанци који су „Плави самураји", Јужнокореанци су „Ратници таеоук" што долази од источњачке борилачке вештине „теквондо". У ову групу можемо да сврстамо и Грчку која је после неочекиваног освајања титуле првака Европе 2004. названа „Брод пирата", ваљда зато што су онако на „препад" изненадили све противнике.

У последњу групу спадају Аустралија чији је надимак „Socceroos", једна комбинација англосанског израза „soccer" који означава фудбал и речи „aussies" (кенгури). Фудбалери Гане су „црне звезде", Јужнa Африка је „Бафана, бафана" што на језику „зулу" значи „момци, младићи". Словаци су „Репре", од репрезентација, Американци „Јенки" док су Швајцарци „Нати" што је скраћеница од „national manschaft".

Исту идеју, али без „натионал" имају и Немци који су за своју штампу углавном "маншафт" („manschaft") док су Португалци „Das Qуintas" по 5 грбова у амблему. Португалци такође имају и алтернативни надимак „Лос луситанос". Репрезентација Данске добила је надимак „Олсенових 11" по дугододишњем селектору Мортену Олсену а надимак Хондураса (мада је правилније рећи Ондурас) нисам успео да дешифрујем до краја.

У неким шпанским изворима нашао сам израз „лос катраћос" али ни распитивања код јужноамеричких колега није помогло да се тај израз дешифрује.

„Репре" (Словачка) и "All white" (Нови Зеланд) уђоше у уторак у историју освајањем првог бода на светским првенствима, „змајеви" (Словенци) учинили су то победом над Алжиром, камерунски „дивљи лавови" пали су пред јапанским „плавим самурајима" , „Три лава" нису могла против „Јенкија" а нас сада највише занима шта „орлови" могу против „маншафта"...

Да ли сте знали?

- Први ТВ-пренос фудбалске утакмице обављен је у Енглеској 1938. када је преношен финални меч ФА Купа. Први пренос са светског првенства реализован је 16 година касније, 1954. из Швајцарске.

- Десет Уругвајаца и три Италијана имају у биографији титуле олимпијског победника и светског првака, Уругвајци су то остварили 1924. и 1928 (олимпијаде) и 1930 (светско првенство), Италијани 1934. и 1938 (светска првенства), односно 1936 (олимпијске игре).

- Прва маскота на једном светском првенству био је лавић Вили у Енглеској 1966.

- У историји 18 претходних завршних турнира постигнуто је 47 хет-трикова (три узастопна гола). Мадјар Кочиш (1954), Француз Фонтен (1958) и Немац Герд Милер (1970) остварили су то по два пута, исто као и Аргентинац Габриел Батистута али је он једини који је то урадио на два турнира (1990,1994).

- Најбржи хет-трик остварио је Мадјар Ласло Киш 1982. против Ел Салвадора: три гола дао је за 7 минута!

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару