Ко НЕЋЕ бити првак света ?

Сагласан сам са теоријом да традиција у спорту постоји (и) зато да у неком тренутку буде срушена, али док се то не догоди остаје на снази оно што кажу историја и статистика.Дакле, док се не догоди супротно остаје важећа теорија по којој светски првак сигурно неће бити  Швајцарска, Хондурас, Чиле, Јужна Африка, Нигерија, Грчка, Енглеска, Аустралија, Гана, Камерун, Парагвај и Обала Слоноваче.

Шта им је заједничко?

Имају за селекторе странце а у историји 18 досадашњих првенстава света ни један шампион није на клупи имао страног стручњака. Све прваке света водили су домаћи тренери а Италијан Виторио Позо домогао се две титуле, 1934. и 1938. 

Ако листи ових земаља које је традиција унапред „осудила на неуспех" додамо и репрезентације које, објективно, по квалитету не могу да претендују на највиши пласман, попут, рецимо, Мексика, САД, Алжира, Словеније, Аустралије, Јапана, Словачке, Новог Зеланда или Северне Кореје, ако тој листи придодамо Јужну Кореју, Данску, Уругвај и, рецимо, Србију, листа могућих кандидата за првака света своди се са 7-8 репрезентација с тим што и тај „елитни разред" можемо да поделимо у две групе. У првој су су Бразил,Италија, Шпанија, Немачка и Аргентина, у другој Холандија и, евентуално, Португал и Француска. 

Колико је ова теорија тачна показаће наредни дани, али оних  12 репрезентација не би боље стајало на кладионицама и да им на клупи нису селектори-странци. Пре почетка првенства од тих земаља најбоље је котирала Енглеска, али је у мечу са Американцима спуштена на земљу. Јесу Американци изједначили голом који ће ући у анале шампионата као можда највећа грешка голмана, али утакмица је показала најмање две ствари: Енглези нису тако добри као што се мислило, односно да Американци уопште нису лоши. Заиста је крајње време да променимо однос према америчком „сокеру".Американци су прошле године овде на „Купу конфедерација" били финалисти, прекинули су импресиван низ победа Шпаније, пре 4 године у Немачкој такодје су играли врло солидно и ако, којим случајем, налетимо на њих у осмини финале нимало нам неће бити лако. Можда звучи јеретички али ја лично бих више волео да нам ривал у осмини финала буду Енглези...Ипак, оставимо осмину за после 23. јуна, када се заврши такмичење по групама. 

После првих утакмица утисак о квалитету фудбала који гледамо није најбољи. Додуше, само један меч (до недеље у 16,00) је завршен без голова. Словенци су искористили чињеницу да је Алжирац Гезал први искључени играч на шампионату и у финишу дошли до три велика бода, додуше опет уз помоћ голмана али (и) то је фудбал... Можда је најбољи утисак оставила Аргентина а за победу од само 1-0 опет је „крив" један голман, али овог пута у позитивном смислу: Нигеријац Винсент Енејема, који иначе брани у израелском Хапоелу, у бар пет наврата спасио је голове и готово наљутио Леа Месија на кога многи типују као будућег МВП (најбољег играча) овог шампионата. Оно што охрабрује јесте добро судјење, бар за сада, али за судијске грешке увек има времена. Кад је већ о судјењу реч, можда ће у будућности арбитрима помоћи изум двојице Мексиканаца који су ових дана представили своју „интелигентну лопту" за коју тврде да има много предности.Направљена је је од „флексибилне пластике", не може никада да се издува јер не користи ваздух, има уградјен процесор који даје информације о поседу лопте, њеној путањи као и о снази удараца.Највећа новост је што се лопта аутомаски осветли кад удје у гол чиме би се, кажу проналазаћи, дефинитивно решио проблем „невидљивих" голова. Цена ове „паметне" лопте која тек треба да добије зелено светло надлежних фудбалских институција биће око 300 долара али се планира и једна простија верзија за 50 долара. 

И да не заборавим: пошто су више пута поменути разни инциденти и непријатности које су се дешавала новинарима и посетиоцима, ваља рећи да су локалне власти , по систему „преког суда", формираног за случајеве криминала током мундијала, осудиле тројицу разбојника који су напали и опљачкали португалске и шпанске новинаре пре неколико дана. Двојица су добили по 15 година затвора, један четири. Испоставило се да су странци:један је Нигеријац а двојица из Зимбабвеа. 

П.С.

Намерно нисам хтео да чекам меч са Ганом. Свако има своје мишљење и закључке, можда их разменимо сутра. 
 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару