Лоша вест

Пошто је сваки „блог" углавном лично виђење нечега или некога, пре него што пређем на медитације о фудбалу, светском првенству и још које чему, желео бих да изразим захвалност РТС-у за прилику да током првенства путем све читанијег сајта јавног сервиса износим своја виђења догађања на шампионату света.

У неку руку, ово је мој повратак на РТС као сарадника јер сам још 80-тих година релативно често имао прилоге за некада веома гледани „Индирект" Марка Марковића а крајем  исте деценије био сам један од пионира НБА на београдској телевизији... 

Дуго сам се ломио да ли да овај први текст почнем „добром" или „лошом" вешћу. Неке посебно добре вести, онако појединачно, и нема, осим да су наши фудбалери-за разлику од многих других репрезентација-без икаквих здравствених проблема.

Лоших вести има више, али најлошија је она која је јутрос пристигла из места Магалеисбурго, неких 120 км. од Јоханесбурга, тамо где је свој камп нашла репрезентација Португала. Новинари су се сместили у званични хотел ФИФА  „Нутбусх Бома Лодге" , смештен буквално у џунгли, 15 км. од најближег села.

Двојица колега имала су лошу срећу да постану „вест дана" зато што су им разбојници упали у собе око 04,30.

Мигел Серано, Шпанац, извештач „Марке", је спавао и ништа није чуо ! Кад се пробудио, могао је само да констатује да су му лопови оставили акредитацију (барр њу !) и прљав веш...Однели су 3.000 евра, компјутер, два телефона, пасош и такорећи нераспаковани кофер....

Антонио Симое, фотограф португалског листа „О Жого", прошао је горе јер се пробудио и сусрео са пиштољем упереним у чело. Драма је потрајала пола сата...

Остао је огрнут ћебетом, без ичега.Полиција је, када је била обавештена, стигла релативно брзо, увиђај је, кажу, био детаљан и наводно је, преко украдених мобилних телефона, локализован један од лопова али све скупа делује крајње забрињавајуће. Дани Џордан, председник организационог комитета, увераво је пре неколико дана у опширном интервјуу „Ел Паису" из Мадрида да је „Мундиал безбедан", али почетак не обећава...

Камо среће да се варам.

Био сам спреман да „а приори"  браним одлуку ФИФА да организацију 19. Светског првенства повери Јужној Африци јер је фудбал глобално власништво и не сме бити привилегија само развијених и богатих.И даље мислим да је, генерално гледано, за Јужну Африку као земљу и Африку као континенет одлука ФИФА од изузетног значаја, али одговорност свих који су је донели и прихватили је такође огромна.

Јужноафричка влада је јуче упутила апел својим грађанима да буду гостољубиви и да покажу „право лице Африке", али бојим се да ће многи поруку схватити на свој начин...Локални медији најављују могућност да се легендарни „отац нације" Нелсон Мандела  појави бар 15-.так минута у петак на церемонији отварања, али неће остати на утакмици јер је овде зима која сигурно неће пријати његовом подомаклом добу (91 година).

Многи се овде присећају његове улоге у уједињењу земље, црних и белих, преко Светског првенства у рагбију 1995. које је Јужна Асфрика освојила победом над Новим Зеландом и о чему је Клинт Иствуд снимио филм „Инвиктус".

Нема сумње да ће Јужна Африка бити уједињена и око фудбала, али биће јако добро ако се уједини и против свега што би могло непријатно да изненади многобројне госте. 

Људи су љубазни, спремни да помогну колико могу, али први утисци указују на раскорак жеља и могућности. Овде је све успорено и стрпљење је нешто без чега ће бити тешко прегурати ових 30-так дана. 

Да ли сте знали ? 

- На 18 претходних шампионата света одиграно је 708 утакмица, постигнута су 2.063 гола а судије су искључиле 142 играча.

- У историји првенстава света утакмице су завршене са 32 различита резултата.Најћешћи резултат је 1-0, појавио се 129 пута.

- Рекорд у броју голова држи меч Аустрија-Швајцарска из 1954, било је 7-5.

- За кладионичаре ће од значаја бити податак да су у прошлисти најчеће падала два гола по мечу-чак 148 пута.Три гола пала су 142 пута.

- Земља са највише искључених играча је Аргентина, њени играчи нису завршили утакмице чак 10 пута.Аргентинце следе Бразилци са 9 искључења.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару