Стоти гол "Ла Масије"

Толико је до сада било речено и написано у покушају да се детаљно објасни феномен Барселоне, екипе која по многима игра најбољи фудбал на свету. Објашњења и претпоставки је много, али ниједна не пропушта да истакне немерљив допринос "Ла Масије", Барсине школе фудбала, вртоглавим успесима екипе Пепа Гвардиоле.

Барселона је најбољи клуб на свету. Са овом констатацијом сложиће се највећи број љубитеља фудбала на свету. У модерном фудбалу, у коме профит и тенденција ка брзим резултатима преузимају примат, игра Барселоне представља, ако ништа друго, право освежење. Број теорија које се труде да јасно дефинишу тајну успеха ове екипе скоро је једнак и броју људи који о овоме полемишу. Ипак, сви се слажу у једном, највеће благо ове екипе је њена школа фудбала, популарна "Ла Масија".

У причу се овога пута умешала и статистика. Наиме, прошлог викенда Лионел Меси је постигао свој 50. гол у сезони и тако срушио рекорд Ференца Пушкаша као играч који је у Шпанији постигао највећи број голова у једној сезони. Али овај гол није значајан само по томе.

Месијев гол Осасуни је 100. погодак ове сезоне који је за Барселону постигао један од играча који је поникао у чувеној Барселониној фудбалској акадамији. Дакле, само 39. голова ове сезоне су постигли фудбалери који фудбал нису учили у "Ла Масији".

Многи се слажу, тајну Барселонине игре не треба тражити даље од ове чињенице.

Наравно, највише погодака је постигао Лионел Меси, који је као што је речено постигао половину тих голова. Педро је постигао 20, а следе Иниеста са осам, Ћави са пет, Пике са три, Пујол, Бускетс и Жефрен са по једним поготком.Пет голова су дело играча који иначе играју за Б екипу каталонског гиганта.

Треба напоменути да су ове сезоне сви фудбалери који играју у пољу постизали голове, осим Хавиера Маскерана.

"Ла Масија" је једина фудбалска академија која је имала сву тројицу финалиста у избору за играча године. Да подсетимо, прошле године Андрес Иниеста, Ћави и Меси су били у финалу овог престижног избора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи