"Расиста" заправо Немац

Пријатељски сусрет између Шкотске и Бразила одигран у Лондону имао је "треће полувреме", које се, барем се чини, тек сада приближава крају. Банана у терену, која је изазвала велике полемике о расизму навијача и међусобне оптужбе, заправо је стигла са треће стране.

Вероватно и највећа нада бразилског фудбала 19-годишњи Нејмар обележио је пријатељски сусрет између Бразила и Шкотске. Прво је постигао оба поготка на сусрету, други из пенала, а затим је по окончању сусрета изјавио како је трпео расистичке испаде од стране навијача Шкотске готово током целог сусрета, што је изазавало велику пометњу.

Као потврда његове тврдње стигла је и вест да је са трибина на терен бачена банана, што је само загрејало и овако превише усијану ситуацију. Чинило се да су индиције о расизму основане, што је појачало притисак на Шкотски фудбалски савез и навијаче ове селекције. О овој банани је у протеклих неколико дана било више речи у спортским медијима у Бразилу и Шкотској него о било чему другом.

Познато је како ФИФА гледа на ове ствари, што је само по себи могло да има негативне импликације. Поред тога, односи између два савеза су постали јако затегнути, а оптужбе су пљуштале са обе стране. Цела ствар је претила да ескалира на најнегативнији могући начин.
Међутим, чини се да је, како то неретко бива, цео инцидент у највећој мери фабрикована медијска прича и да заправо спорна ситуација и није толико спорна.

Наиме, немачки туриста је признао да је заправо он био тај који је бацио банану на терен, а не накнадно оптужени шкотски нападачи. Да ситуација буде смешнија, немачки тинејџер је седео заједно са навијачима Бразила на "Емирејтс" стадиону када је, по свој прилици потпуно безазлено, убацио  на терен банану, која је навела фудбалера да помисли како се налази на мети навијача због боје своје коже.

Из полиције је потврђено да млади навијач неће бити кривично гоњен, јер његов чин нема елементе кривичног дела.

Спорна банана је завршила на терену у тренутку када је Нејмар прослављао свој други постигнути погодак на сусрету, али ју је Лукас Леива недуго затим избацио са терена.

Шкотска фудбалска федерација је од самог старта одбијала наводе о недоличном понашању својих присталица, чије су навијање окарактерисали као "првокласно".

Удружење навијача Шкотске сада спрема тужбу због негативног публицитета који је цео случај изазвао.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
7° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи