Кол "духовит" на рачун емиграната

Фудбалер Вест Хема и повремени репрезентативац Енглеске Карлтон Кол нашао се на удару јавности када је путем Твитера објавио неколико коментара, који се лако могу протумачити као јако увредљиви, на рачун навијача Гане. Кол је, ни за секунд не напуштајући шаљиви тон, говорио о емигрантима у Енглеској и на тај начин, нехотице, покренуо дебату која се на Острву већ јако дуго гура испод тепиха.

Фудбалер Вест Хема Карлстон Кол изазавао је, без намере, доста пометње у британској јавности. Британски медији су објавили "шале" које је Кол објављивао на Твитеру у размаку од само двадесетак минута, а чији су предмет били навијачи Гане којих је на Вемблију било око 20 хиљада.

Нападач лондонске екипе поставио је неколико коментара спорне садржине за време пријатељког сусрета у уторак увече између Енглеске и Гане који је завршем резултатом 1:1. Након што су коментари дочекани са осудом од највећег дела јавности, Кол није имао избора него да их обрише.

Све је почело када је Кол написао:"Имиграционо је опколило Вембли стадион. Знао сам да је то замка". Ово је алузија на велики број навијача из Африке који су дошли да бодре свој национални тим. Из Гане долази највећи број емиграната са Афричког континента у Велику Британију. 

Затим је енглески репрезентативац, који није учествовао у овом сусрету, поставио следећи коментар:"Једини начин да се изађе безбедно је да се огрне енглески дрес и да се лице офарба у боје енглеске заставе".

Кол, који је сам пореклом са Јамајке, је онда наставио.

"Следећа утакмица ће бити са Пољском а затим са Албанијом, влада очигледно мисли да је јако лукава".

Овде треба имати у виду да, поред Индије, Пакистана и већ поменуте Гане, највећи број емиграната у Велику Британију долази управо из Пољске и Албаније.

Када је видео колико је негативних реакција изазвао, Кол је покушао, за сада без већег успеха, да се искупи и да ублажи ефекат који његови коментари и даље имају.

Питање прилива емиграната и неумитног скептицизма, који често поприма и далеко озбиљнију форму, који прати ову појаву једна је од горућих тема на Острву. Спорт, као вероватно и највећа друштвена позорница, је увек под оком јавности и тим је одговорност спортиста далеко већа.

Колико је заправо Кол погрешио, или можда није, биће јасније у следећим данима али оно што је сигурно је да проблем расизма и нетолеранције није изолован и стриктно везан за један регион већ да га, нажалост, има свугде и у свим сферама друштва готово подједнако. Иако често покушавају да нас убеде у супротно.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи