Босанци сами себе суспендовали

Скупштина Фудбалског савеза Босне и Херцеговине није успела да усвоји предлог новог Статута - уместо постојећег "дејтонског", чиме је практично саму себе суспендовала из свих такмичења под окриљем Уефе и Фифе.

Уефа и Фифа инсистирају да Савез уместо тројног председништва има једног председника, са четворогодишњим мандатом, али предлог Статута који то предвиђа није добио потребну подршку на данашњој седници у Сарајеву - пошто су "за" гласала 22 делегата, 28 је било против, док су тројица била уздржана.

Уефа је прошлог уторка одлучила да суспендује ФС БИХ, али је оставила могућност да се до 1. априла, када одлука ступа на снагу, питање председника регулише. Суспензија подразумева забрану клубовима БиХ да играју у евро-куповима, а репрезентација неће моћи да настави квалификације за европски Шампионат. Уједно, Уефа ће увести привремене мере у Савез, што значи да ће сва постојећа тела бити расформирана, а да ће Уефа поставити ново привремено руководство.

Суштина проблема је уствари политичке природе, јер Уефа и Фифа траже да се промени тзв. Дејтонски статут, по којем Фудбалско-ногометни савез БиХ - што му је званичан назив - предвиђа ротирајуће председништво, у којем се на функцијама председника и два потпредседника на сваких 16 месеци ротирају представници три конститутивна народа, Срба, Бошњака и Хрвата.

Реч је о истом принципу по којем је организовано председништво државе и Олимпијског комитета.

Дејтонски статут Фудбалског савеза БиХ у колизији је са Статутом Уефе, који каже да национални Савез има председника који се бира на изборима сваке четири године.

Скупштина Фудбалског савеза Републике Српске више пута је одбила предлог новог статута, а данас је свих њених 20 делегата гласало против.

Тренутно, председништво Фудбалског савеза БиХ чине председник Сулејман Чолаковић и потпредседници Богдан Чеко и Иљо Доминковић.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи