Навијачи Интера и сарадници мафије ухапшени пред меч са Звездом

Италијанска полиција је по налогу миланског тужиоца Марчела Виоле ухапсила 19 "ултраса" Интера и Милана који су сарађивали са Калабријском мафијом.

У полицијској операцији која је почела у понедељак ујутру ухапшено је 19 људи, од којих је 16 у затвору а троје у кућном притвору.

"Истрага која је била усмерена против недозвољене активности екстремних навијача оба клуба, злочиначких удруживања, инфилтрације Ндрангете (Калабријске мафије), изнуде и премлаћивања, закључена је јуче", могуће је прочитати у документу полиције на 530 страна.

Тужилац Марчело Виола изјавио је да међу осумњиченима нема ниједног руководиоца миланских великана, називајући клубове оштећеним странама које су биле условљаване.

Алесандра Долчи, шефица окружне управе за борбу против мафије објаснила је да у истражним документима постоје снимљени разговори који откривају сукобе ултраса и тренера Интера као и личности које су одговорне за одржавање односа са навијачима. И мада се ради о супарничким навијачким гурпама, њихови интереси су били заједнички, везани за улазнице и паркинге, сувенире, сендвиче и пића продавана на стадиону.

Током Интерове конференције за штампу пред утакмицу са Црвеном звездом, тренер Симоне Инзаги, рекао је новинарима да је клуб од њега тражио да не коментарише догађаје.

Веза са Ндрагентом

Тужилац Марчело Виола је изјавио на конференцији за штампу да ниједан од вођа, ни северне ни јужне трибине није био за ратоборан међусобни однос не би ли на тај начин могли да доведу до максимума заједнички профит.

Он је такође рекао да је спортска страст била само изговор за заједнички бизнис. И мада се радило о истом бизнису, ултраси Интера и Милана имали су два различита начина обављања нелегалних радњи где су представници северне трибине били ти који су више сарађивали са мафијом док су ултраси са југа били екстремно насилни.

Државни тужилац против организованог криминала, Ђовани Мелило, који је такође био присутан на конференцији за штампу изјавио је да је потребно да стране престану да се "праве луде".

"Мислим да ово што се догодило може да нам укаже колики је ризик који прети читавом италијанском фудбалском систему. Ова истрага нас тера да отворимо очи и видимо реалност која је пуна ризика и условљавања од стране мафије у животу фудбалских компанија", рекао је Мелило.

Ова истрага изазвала је буру у свету фудбала, наиме клуб Милан је изјавио да ће моментално започети сарадњу са истражитељима који ће имати приступ свим документима и свакој траженој информацији.

Притисак мафије на тренера Интера Симоне Инзагија

Марко Фердико, вођа ултраса Интера експлицитно је тражио од Инзагија да разговара са компанијом или још боље са Маротом који је председник Интера, не би ли добили још дведста улазница за финале Лиге шампиона у Истанбулу 2023. године.

Разговори указују да је Инзаги пристао да разговара са Феријем, Занетијем и Маротом. Ултраси су условили мистера (тренера) да ће саботирати навијање у току купа Италије.

"Украто мистер, имамо 1000 улазница, ми смо израчунали да нам треба још двеста да би могли нешто да зарадимо... Мистер, можемо ли да дођемо до тих 1200 улазница? То су наши захтеви", рекли су навијачи нероазура.

Истовремено је у току и поступак покренут од стране тужилаштва у Милану према два клуба а који "представља веома опасну и клизаву стазу за менаџмент због онога што се појављује у документима антимафијских тужилаца" пишу италијански медији.

Судије су заправо покренуле превентивни поступак против Интера и Милана, клубова који нису под истрагом али који ће морати да докажу да немају никакве везе са навијачима у погледу улазница.

Тужилаштво које предводи Марчело Виола именовало је консултанте који ће пратити случај и сарађивати са адвокатима оба клуба. У документима се наводи да је стадион "Сан Сиро" ван сваке правне контроле и тужиоци сматрају да је то што је Ндрагента наметнула своја правил за утакмице Лиге шампиона, барем делимично кривица фудбалског клуба Интер.

Недостатак контроле улазница, снабдевање криминалаца картама које они препродају, континуирани улазак на стадион особа без дозволе под претњом стјуартима на улазу, су ситуације које постоје годинама а којима до сада нико није стао на пут.

У 21. сат на стадиону "Сан Сиро" играју Интер и Црвена звезда, два клуба која су из различитих разлога ускраћена за пуну подршку са трибина.

Наиме, миланска полиција је забранила улазак навијачима Црвене звезде са пребивалиштем у Србији на стадион док су најватренији навијачи Интера пред саму утакмицу остали без приведених вођа што је довело до велике пометње како у клубу тако и међу навијачима.

уторак, 01. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи