Енглези морају да седе

Нема стајања на енглеским стадионима. Иако удружења навијача сакупљају потписе и праве петиције да се у прве две енглеске лиге дозволи стајање, управа Премијер лиге, Фудбалског савеза Енглеске и влада те земље оштро се противе њиховим захтевима.

Већ дуже време води се борба енглеских навијача са челницима Премијер лиге, фудбалским савезом и владом те земље око стајања на стадиону. Познато је да је још од несреће на Хилсбороу 1989. године, када је погинуло 96 навијача, стајање на трибинама у Енглеској забрањено, а од 1994. године сви клубови који се такмиче на Острву имају стадионе са столицама.

Удружење фудбалских навијача Енглеске недавно је почело са акцијом да се на деловима трибина поново допусти стајање, док се Фудбалски савез Енглеске и руководство Премијер лиге оштро противе тој иницијативи. Челници такмичења у први план стављају питање безбедности, а онда додају и економску корист која говори у прилог забрани стајања.

"Наша процена је да је много већа корист од стадиона на којем су сва места седећа, од оне која би била да се врати стајање. Столице на стадиону су допринеле да велики број жена и деце буде на трибинама. Колико год да је стајање сигурно, седење је увек сигурније. Због тога нећемо тражити од владе да мења постојеће законе", рекао је портпарол Премијер лиге Ден Џонсон.

На другој страни, представник навијача, Малколм Кларк рекао је да ионако постоје делови трибина где људи одавно не седе, већ на ногама прате мечеве, и да би постојеће стање само требало да се легализује.

"Навијачи верују да им је забраном стајања одузето нешто важно. Ми ћемо и даље истраживати и нудити доказе да је стајање на стадиону савршено сигурно, и то ћемо радити док не уверимо надлежне", рекао је Кларк.

Овај став подржава и Независно удружење навијача Манчестер јунајтеда, који је позвало владу да примени искуства Немачке, која је на својим стадионима дозволила навијачима да сами одлуче да ли ће стајати или седети.

"Све што тражимо је да имамо оно што имају Немци. Они су свој систем пробали, тестирали и успешно га примењују већ деценијама. Они воде евиденцију о повредама, али та евиденција је до сада остала празна, јер се људи не повређују на трибинама. Ми сматрамо да је циљ Премијер лиге само да заради што више пара, њих не интересују наши захтеви ни разлози. Они су спремни да користе несрећу на Хилсбороу да нам докажу да је стајање на трибини опасно", рекао је један од представника навијача.

Представници владе за сада помно прате расправу навијача са представницима Премијер лиге и Савезом, и још увек вагају чињенице. Ипак, чини се да министри у енглеској влади још нису спремни да врате навијачима стајање, јер их још прогања дух прошлих времена, када су стадиони у Енглеској више личили на бојна поља него на спортска борилишта.

"Стадиони су сада сигурнији него пре 20 година. Сврха покривања стадиона столицама је да се осигура безбедност навијача, и то је допринело до повећања посете у претходном периоду. Влада цени мишљење оних навијача који би да врате стајање на појединим деловима стадиона, али у овом тренутку нећемо мењати постојећу политику", саопштило је Министарство културе, медија и спорта Енглеске.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи