Читај ми!

Шампионски тим на броју, закључана свлачионица у Мадриду и нова ера у Барселони

Уочи почетка нове сезоне Евролиге, у којој ће се поново такмичити два клуба из Србије, представљамо све учеснике и тимове које су током лета припремили за предстојеће изазове у европској кошаркашкој елити. Ред је на најмоћније, од којих се највише очекује - Барселону, Олимпијакос, Реал Мадрид и браниоца титуле Панатинаикос.

Шампионски тим на броју, закључана свлачионица у Мадриду и нова ера у Барселони Шампионски тим на броју, закључана свлачионица у Мадриду и нова ера у Барселони

Барселона - почиње ера Кевина Пантера

Експерименти са прослављеним играчима који без много искуства из кошаркашких патика ускачу у тренерске ципеле обично се не заврше добро, што је доказано и на случају Барселоне.

Након само годину дана у улози шефа струке, Рожер Гримау је смењен због изузетно лоше сезоне у којој је славни каталонски клуб предао шпанску титулу Реалу и није успео да се домогне фајнал-фора Евролиге.

Екипу је преузео Ђоан Пењароја, шпански стручњак који је каријеру градио искључиво у домовини. Тренирао је Андору, Манресу, Валенсију, а са Бургосом је две године у низу освајао Фибину Лигу шампиона. Почетак претходне сезоне дочекао је на клупи Басконије, али је након траљавог старта смењен већ у октобру и од тада је био без посла.

Што је његовом претходнику у последњи час измакло, Пењароја је овог лета добио - велико појачање и новог лидера екипе - Кевина Пантера, сада већ бившег капитена Партизана и годинама уназад једног од најбољих бекова на тлу Европе.

Да Пантер у новој средини има мање обавеза у организацији напада и више простора да без лопте у рукама тражи добре позиције за шут побринуће се искусни плејмејкери - Николас Лапровитола и Томаш Саторански, и даље Барсини примарни креативци. Помагаће им и у исто време учити талентовани новајлија Хуан Нуњез.

Момак рођен 2003. прошао је Реалову школу и млађе селекције шпанске репрезентације, са којима је два пута постао шампион Европе - једном у конкуренцији до 16 и једном до 20 година. Стигао је и да дебитује за први тим "краљевског клуба", али је претходне две сезоне провео у Улму и помогао немачком тиму да, потпуно неочекивано, освоји титулу првака државе 2023. Изашао је на овогодишњи НБА драфт, а бирали су га Индијана пејсерси са 36. позиције и одмах проследили у Сан Антонио.

Пењароја је од бекова задржао и Дарија Бризуелу, а шансу да се наметне добио је и талентовани Даме Сар. Осамнаестогодишњи италијански бек је још током сезоне 2022/2023. дебитовао у шпанској Ендеса лиги и на утакмици против Билбаа постао други најмлађи играч који је обукао Барсин дрес. Уписао је и прве евролигашке минуте у дуелима са Панатинаикосом и Жалгирисом минуле сезоне. На Европском првенству за играче до 18 година овог лета Сар је бележио 13,4 поена, 6,3 скока и 4,7 асистенција по мечу.

Сарадња је окончана са Рокасом ЈокубаитисомОриолом Паулијем и Рикијем Рубиом. Литванац је прешао у Макаби из Тел Авива, Паули ће већу минутажу и значајнију улогу потражити у Форца Леиди, новом шпанском прволигашу, док је Рубио пошао пут Бадалоне и Хувентуда, клуба у којем је поникао још као тинејџер, након што је у Барси почетком године оживео каријеру и вратио се професионалној кошарци.

Каталонију су напустили и Никола Калинић, повратник у Црвену звезду, репрезентативац Немачке Оскар да Силва, који ће после Лудвигсбурга и Албе у домовини играти и за Бајерн Минхен, док ће нигеријски центар Џејмс Наџи, под будним оком Шарлот хорнетса, на позајмицу у Ђирону.

На крилним и центарским позицијама Пењароја ће се ослонити на опробане снаге - Алекса АбринесаЏабарија ПаркераЏоела ПаруЈана Веселог и Вилија Ернангомеза, али и на тројицу придошлица - Џастина АндерсонаЧимезија Метуа и Јусуфу Фола.

Фол је дошао из Асвела, за који је играо у претходне три сезоне и помогао му у освајању титуле француског шампиона 2022. године. Горостасни центар, који је у Шпанији већ играо за Басконију, бележио је прошле сезоне у просеку 8,8 поена и 6,7 скокова за скоро 20 минута на евролигашким паркетима.

Андерсон је минуле сезоне бранио боје Валенсије, док ће амерички центар нигеријског порекла Чимези Мету први пут играти ван Сједињених Држава. Студирао је на Универзитету Јужна Калифорнија и биографију обогатио са 263 НБА наступа у дресовима Сан Антонија, Сакрамента, Финикса и Детроита.

Олимпијакос - бег из зелене сенке

Већ три године у низу Олимпијакос је редован учесник завршног турнира Евролиге, али титула измиче, а у Пиреју је чекају још од 2013.

Под притиском енормних улагања у комшилуку и брзопотезног препорода љутог градског ривала, клуб из Пиреја се труди да парира, колико год је могуће, и не дозволи да заврши у запећку грчке и европске кошарке, у зеленој сенци под каквом је већ био од средине деведесетих па све до 2011. године.

Иако је минуле сезоне освојио само Куп Грчке, Олимпијакос је продужио сарадњу са Јоргосом Барцокасом, који је већ четири године тренер црвено-белих и биће и у наредне две, ако све буде по слову уговора.

Ни снаге са којима ће грчки стручњак располагати на терену нису се значајније промениле. Сви главни протагонисти остали су на окупу, осим омаленог америчког плејмејкера Ајзее Кенана, који ће носити дрес истих боја, али у Београду. Бивши НБА играч био је минуле сезоне други најбољи стрелац Олимпијакоса у Евролиги са 11,1 поеном по мечу.

Одлазак још неколико играча тешко да ће значајније утицати на Барцокасове планове, пошто им је давао само епизодну или готово никакву улогу. Литванац Игнас Браздејкис вратио се у Каунас после годину дана проведених у Пиреју, а није се дуже задржао ни крилни центар Лук Сикма, МВП Еврокупа из 2019 године.

Млади грчки центар Јоргос Танулис, којег су црвено-бели довели пре годину дана у намери да обогате базу домаћих талената, прослеђен је на позајмицу у Маруси, док је Михалис Лунзис, још један Грк, након три године напустио Олимпијакос и обавезао се на верност Промитеасу из Патре.

Што се придошлица тиче, Олимпијакос је већ итекако моћну бековску линију, у којој су остали Томас ВокапНајџеј Вилијамс-ГосЈанулис ЛаренцакисНаз Митру-Лонг и Шакил Мекисик, обогатио још тројицом врхунских кошаркаша са значајним евролигашким искуством.

Клуб из атинске луке испоштовао је договор и парафирао вишегодишњи уговор са Кинаном Евансом, иако је изврси кошгетер доживео тешку повреду колена због које му предстоји дужа пауза и мукотрпан опоравак. Амерички бек је са 17,3 поена по мечу био убедљиво најубојитије оружје Жалгирисовог напада минуле сезоне.

Тек да боцну вечитог ривала и бар мало се реванширају за шокантан трансфер Костаса Слукаса прошле године, црвено-бели су директно из Панатинаикоса довели Луку Вилдозу, вероватно рачунајући и на буђење осветничког духа код Аргентинца који је код Ергина Атамана био трећи, а често и тек четврти избор на позицији плејмејкера иако је словио за велико појачање.

Лето у сунчаном Пиреју обележио је повратак два навијачима добро позната и вољена лица. Након кратке епизоде у Даласу и сезоне у Истанбулу, игру Олимпијакоса поново ће организовати Тајлер Дорси, натурализовани репрезентативац Грчке, који је са црвено-белима 2022. освојио Куп и национални шампионат.

Срећан крај имала је и компликована и дуготрајна мисија враћања Саше Везенкова у престоницу Грчке. Најкориснијем играчу (МВП) и најбољем стрелцу Евролиге из 2023. хрпа индивидуалних признања са којима је прешао Атлантик није много помогла да га минуле сезоне озбиљно схвате у НБА лиги, па ће још једном постати становник Пиреја и покушати да освоји једино што му на Старом континенту недостаје.

Мада су навијачи Црвене звезде најављивали и прижељкивали, повратак Бугарина није условио одлазак Филипа Петрушева, пошто ће репрезентативац Србије, макар почетком сезоне, морати да надомести изостанак сународника и некадашњег центра Партизана Николе Милутинова, који се опоравља од незгодне повреде скочног зглоба.

Неће Барцокасу фалити високих играча јер на располагању има и Мустафу Фола, мада је и њега мучила повреда, али и одличног Мозеса Рајта, који се показао као незанемарљиво појачање иако је у сред претходне сезоне доведен за мале паре из турског Меркезефендија да послужи као испомоћ док се повређени центри не опораве. Свој боравак у Атини продужио је и Алек Питерс, најефикаснији стрелац Олимпијакоса (13,1 поен по мечу) у претходној евролигашкој кампањи, као и грчки ветеран Костас Папаниколау.

Као јагода на шлаг изузетно издашног прелазног рока у Пиреју, тиму је почетком септембра прикључен и трофејни француски репрезентативац Еван Фурније. Француз је стигао из Детроита, у којем је прошле сезоне просечно бележио 7,2 поена и 1,6 асистенција на 29 утакмица у НБА лиги. Мада је са националним тимом освајао бројна одличја на великим такмичењима, Фурније ће у 32. години тек дебитовати у Евролиги. До сада је играо само у домовини и преко океана. Каријеру је започео у Нантеру, а потом је наступао за Поатје, Денвер, Орландо, Бостон и Њујорк никсе.

Реал Мадрид - биологија чини своје

Тим који побеђује не треба мењати. Том паролом су се водили у Мадриду током лета, мада је Реал најважнију утакмицу минуле сезоне изгубио и испустио прилику да одбрани титулу шампиона Европе. То не мења чињеницу да је пре фајнал-фора у Берлину био готово непристојно доминантан у Евролиги, па ни да је освојио дуплу круну у Шпанији.

Најкрупније промене у "краљевском клубу" током летње паузе условила је биологија, а не нужда. Две живе легенде шпанске и европске кошарке - Руди Фернандез и Серхио Родригез, први са 13, а други са осам година стажа и безброј трофеја у дресу Реала, одлучили су на прагу уласка у пету деценију да је време за пензију. Ништа мање времешни Фабијен Козер још увек није окачио патике о клин, али је након седам година у Мадриду пошао пут Милана.

Остали су Мадриђани и без Француза Венсана Поаријеа, вечито другог избора на позицији петице, који је решио да изађе из (дугачке) сенке Валтера Тавареса и добије значајнију улогу у Ефесу.

Након три године у Мадриду, "краљевски клуб" је напустио и други Француз - Гершон Јабуселе. Добре партије у Евролиги, али и на олимпијском турниру у Паризу, Јабуселе је наплатио уговором са Филаделфија севентисиксерсима. Покушаће други пут у НБА лиги, где је од 2017. до 2019. године био члан Бостон селтикса. Ратоборни крилни центар је са Мадриђанима освојио Евролигу, две титуле првака Шпаније и Куп краља.

Списак играча који су током лета отишли из Реала завршава се именима тројице младића - Митар БошњаковићКарлос Алосен и Исмаил Диање.

Бошњаковић, један од лидера репрезентације Србије до 18 година која је освојила титулу шампиона Европе прошле и сребрну медаљу на Европском првенству ове године, вратио се у домовину и обукао дрес Партизана.

Алосен је пет година био на платном списку Реала, у који је 2019. дошао из Сарагосе. Два пута је проглашен за најбољег младог играча шпанске лиге и једном за најбољег младог кошаркаша Фибине Лиге шампиона, али са бројем признања није расла и скромна улога у најтрофејнијем европском клубу, па ће поверење потражити у Гран Канарији.

Високи Сенегалац Исмаил Диање, један у низу младих и физикалијама обдарених Африканаца од којих су у Мадриду направили кошаркашка чуда, дошао је у шпанску престоницу још 2019. године, пре него што је прославио 13. рођендан. У октобру 2023. надмашио је Луку Дончића и постао најмлађи играч који је искусио чари "Ел класика", али ће обећавајућу каријеру наставити преко Атлантика јер је задужио индекс и дрес славног Универзитета Гонзага.

За упражњена места на бековским позицијама Мадриђани су пронашли креативна и смела решења. Помало испод радара ангажовали су Канађанина Завијера Ратан-Мејза и Доминиканца Андреса Фелиза.

Мејз је у Мадрид стигао из редова руског Јенисеја, а пажњу на себе скренуо је готово невероватном статистиком у ВТБ лиги, где је прошле сезоне просечно постизао чак 25,4 поена по утакмици, уз 4,4 асистенције и 4,3 ухваћене лопте.

Каријеру је градио необичним и широј јавности далеким путем. Студирао је на Флорида стејт универзитету, али 2017. није изабран на НБА драфту, што га није спречило да 2018. потпише уговор на десет дана са Мемфисом и одигра пет утакмица у дресу Гризлиса. То је и најдуже што се задржао у најквалитетнијој лиги света, након чега је играо у Развојној лиги, али и у мало познатим клубовима и на кошаркашки егзотичним местима као што су Израел, родна Канада, Румунија, Аустралија и Турска. Са грчким АЕК-ом је 2018. освојио Куп Грчке и играо Фибину Лигу шампиона.

Ни Андрес Фелиз није нашао своје место под НБА сунцем, а до Реала је стигао преко шпанског нижелигаша Прата и Хувентуда. Минуле сезоне био је у Еврокупу најбољи стрелац (14,7) и најбољи асистент (5,1) клуба из Бадалоне, па је заслужио место у идеалној петорци другог по квалитету европског такмичења и исто признање у Шпанији.

Одлазак Поаријеа надоместиће искусни Серж Ибака, најбољи стрелац и најбољи скакач минхенског Бајерна током евролигашке кампање. Некадашња НБА звезда обући ће други пут у каријери Реалов бели дрес, у којем се накратко већ опробала током локаута 2011. године.

Повратник у Мадрид је и снажни Усман Гаруба, дете Реала које је прошло све млађе селекције "краљевског клуба" и шпанске репрезентације. Дебитовао је за први тим већ са 17 година и постао најмлађи дебитант у историји "бланкоса". Проглашен је 2021. за најбољег младог играча шпанског првенства и "звезду у успону" Евролиге. Кући се вратио након три сезоне у НБА лиги, где је играо за Хјустон и Голден Стејт.

Потребе за још којом аквизицијом није било јер су у Мадриду чврсто закључали свлачионицу, решени да никоме не дозволе приступ носиоцима игре и највећим звездама тима. Продужили су сарадњу са Серхијeм ЉуљoмЏананом Мусом и Албертом Абалдеом, а новим уговорима на чак пет година одлучно су и трајно ућуткали све гласине и прекинули очијукање Валтера Тавареса и Марија Хезоње са другим клубовима.

Адидасов дрес за предстојећу сезону задужили су и незамењиви Факундо КампацоГабријел Дек и млади Сенегалац Ели Ндиаје.

Чак је и Ћус Матео, гласно оспоравани наследник бремена Пабла Ласа, којег је пре две године само још један пораз од Партизана готово извесно делио од отказа, чврсто засео на клупу Мадриђана и добио од управе клуба поверење и нови папир на још две сезоне. Тешко да би имали аргумент да отпусте званично најбољег тренера Евролиге.

Панатинаикос - шампионска екипа на броју

Док су остали евролигаши током лета будно пратили шта се нуди на кошаркашкој пијаци и опрезно склапали коцкице тимова за наредну сезону, једина брига актуелног шампиона Европе била је како да организује што спектакуларнији припремни турнир у Атини и мало ушминка запуштену "Оаку".

Након прошлогодишње тоталне реконструкције играчког кадра и стручног штаба, од темеља до крова, "зелени" су одлучили да ове године оду у другу крајност. А зашто и не би, када је на паркету доказано да су буђелар без дна власника Димитриса Јанакопулоса паметно испразнили и да после година таворења поново имају тим који изгледа као дугорочна гаранција доминације у Европи.

Пречесто оспоравани и омаловажавани Ергин Атаман још једном је ућуткао критичаре и успео да подели улоге и задовољи све сујете у папрено плаћеној екипи препуној кошаркашких звезда и звездица. Обећавао је Турчин титуле и када је изгледало да драми без покрића, али је обећање испунио и са два пехара у витринама већ након прве сезоне у Атини зарадио нови уговор на три године.

Био би то једини повод да Јанакопулос почетком лета узме оловку у руке и стави параф на црту да "зелени" нису дугачком и раскошном списку својих бекова придодали још једног капиталца - Лоренца Брауна.

Доскорашњи плејмејкер Макабија и члан друге најбоље евролигашке петорке попуниће место које је упражњено одласком Луке Вилдозе, ни мање ни више него у Олимпијакос. Побринуо се некадашњи кошаркаш Црвене звезде пребегом у редове љутог ривала да лето у грчкој престоници не буде потпуно монотоно, мада је, након Василиса Спанулиса и Костаса Слукаса, такав потез једног Аргентинца уздрмао Атину колико и мало јачи таласи на доковима Пиреја.

Већ када се указала прилика, довео је Атаман у каснијој фази прелазног рока двојицу земљака - Омера Јурцевена и Чедија Османа, повратнике из НБА лиге.

Јурцевен, преко 2,10 високи центар, рођен је у Узбекистану. Био је млада нада Фенербахчеа и члан млађих селекција турског националног тима, али се 2016. одлучио за одлазак на колеџ. Студирао је на Ен-Ес стејту и Џорџтауну, а онда искусио НБА лигу играјући за Оклахому, Мајами и Јуту. Прошле сезоне је за "џезере" одиграо 48 утакмица и просечно постизао 4,6 поена, уз 4,3 ухваћене лопте.

Осман је три године старији и много боље упознат са захтевима најјачег европског такмичења. Некада један од највећих турских талената рођен је у Охриду. Прве кошаркашке кораке направио је у сарајевској Босни, али га је брзо приметио и одвео Ефес. Након што је стасао за први тим, четири сезоне је играо Евролигу у дресу истанбулског клуба. Још 2015. је изабран као 31. пик на НБА драфту, да би две године касније и пошао пут Америке. Дуго је играо за Кливленд кавалирсе, а на Стари континент се враћа након сезоне у Сан Антонију, током које је бележио 6,8 поена по мечу.

Осим Вилдозе, из тима који је након 13 година чекања вратио пехар Евролиге у зелени део Атине испали су само Лефтерис Манцукас, који је позајмљен Арису, и некадашњи центар Меге Александер Балцеровски, за којег се дуго шушкало да је на излазним вратима и да је одавно утаначио прелазак у Уникаху, што се почетком септембра и обистинило.

Других промена у шампионској екипи није било. У "Оаки" су остали Панајотис КалаицакисДимитрис МораитисКостас СлукасЏеријан ГрантКендрик НанМаријус ГригонисАлександрос СамодуровЈанис ПапапетруХуанчо ЕрнангомезДинос МитоглуМатијас Лесор и Костас Адетокумбо.

среда, 02. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи