Лане проговорио

Код нас Срба су поделе увек дубоке. И када нам иде, нарушава се атмосфера, руши оно што је мукотрпно изграђено, каже Лане Јовановић. Најлепше са Мистером, али ако је морало да дође до смене, онда је одлично што је дошао Пижон. Јовановић против странаца међу "орловима", и најављује могућ растанак са Ливерпулом.

Милан Јовановић разочаран због турбуленција у Фудбалском савезу Србије и сменивања Радомира Антића. Ипак, подржао је Пижона, али је категорично против идеје да Клео обуче дрес "орлова".

"Код нас Срба су поделе увек дубоке. И када нам иде, стално се траже неке анализе, нарушава атмосфера, руши оно што је мукотрпно изграђено. Нажалост, ми репрезентативци смо најбоље на својој кожи осетили турбуленције после Мундијала у Јужној Африци. Чини ми се да се успех тешко прашта", рекао је Јовановић у интервјуу за Глас Српске.

Фудбалер Ливерпула признаје да је нарушена фантастична атмосфера у репрезентацији Србије.

"Дисали смо и живели као један. Имали смо дисциплину, поштовање, осмеси су били на сваком кораку, славље на тренинзима, утакмицама... Али не може без турбуленција и екстремних ствари. Искрено, против Словеније у Београду се то јасно добро видело. Нема шта да се крије", изјавио је Јовановић.

Према његовим речима, најлепше две године у "орловима" провео је под командом популарног Мистера - Радомира Антића.

"Не стидим се тога. Са 37. смо стигли на 15. место на ФИФА ранг-листи. Враћен је култ репрезентације, остварен је велики напредак, пласирали смо се на Мундијал. Несрећно смо испали са Светског првенства после бриљантних квалификација. А онда су почеле анализе, рушење онога што смо мукотрпно градили. Неке ствари се годинама понављају", рекао је Јовановић.

После смене Антића, Јовановић се чуо са бившим селектором, и захвалан је Антићу на свему што је учинио како за репрезентацију, тако и за њега.

"Никада ништа нисам крио, чуо сам се с Антићем, разговарали смо, али томе не треба давати велику пажњу. Треба да се окренемо будућим стварима. Код мене нема филозофије. Захвалан сам Антићу на свему ономе што је урадио за репрезентацију, нас играче, лично мене. Да није било наших одличних игара у репрезентативном дресу, сигурно је да не бисмо имали прилику да се доказујемо у највећим и најјачим европским клубовима", изјавио је Лане.

Међутим, Јовановић сматра да је, када је већ морало да дође до смене Антића, Владимир Петровић Пижон најбоље решење.

"Стојим иза све га што сам рекао за Антића, али ако је морало да дође до смене, онда је одлично што је поверење добио Пижон. Реч је о одличном тренеру, сарађивао сам с њим у младој репрезентацији и знам да поседује квалитет да остваримо зацртане амбиције, а оне су пласман на првенство Европе", рекао је Јовановић и додао да ће "орлови" вратити самопоуздање у сусрету са Естонијом и да ће са "азурима" водити велику борбу за прво место у групи.

НЕ ТРЕБАЈУ НАМ СТРАНЦИ

Лане се дотакао још једном веома осетљивог питања, које се врло често поставља последњих недеља у Србији - да ли су "орловима" потребни странци. 

"Србија припада Србима. Далеко од тога да сам националиста или, не дај боже, шовиниста. Једноставно, спортиста сам и не размишљам тако, али репрезентација и грб који носимо треба да буду светиња. Па ако смо и последњи на свету са тим што имамо, то је наше. И не треба да се стидимо, али Србија је демократска држава и ако је мишљење већине да Клео треба репрезентацији, немам ништа против. Добродошао. И сигуран сам да би одлично био прихваћен", објашњава Лане, и наставља:

"Нашој репрезентацији не треба синдром из Европе, то је наш национални тим. Треба да будемо поносни на оно што имамо. Клеу лично желим да заради милионе, да их донесе и Партизану. Да заједно изборе пласман у следећу рунду Лиге шампиона. Волео бих и да потпише уговор за Манчестер јунајтед".

Јовановић је признао да се није баш најбоље адаптирао на дефанзивну игру Ливерпула.

"Искрено, у Енглеској ми смета дефанзивни стил игре. Скоро сваки други дан у четири ока разговарам са тренером Ројом Хоџсоном. На Острву се тражи у првом реду дефанзива, а у таквој ситуацији превише се трошим и не играм оно што је природно. У четири утакмице које сам играо превише сам се трошио у дефанзивним задацима", објашњава Лане.

Такође је додао да уколико се ствари не промене, постоји могућност и брзог одласка из табора "црвених" са Енфилда.

"Не одговара ми овај стил. Видећу колико будем могао да издржим. Ако се не адаптирам, боже мој... Има још клубова. Даћу све од себе да успем, али на Острву је за све играче дуг период аклиматизације. Чак су проблеме имале и највеће звезде. Плашим се да у оваквој ситуацији нећу доћи до изражаја. Осим тога, ми са стране треба да будемо много бољи од домаћих играча да бисмо успели. Овде ти нико ништа на лепе очи не даје. Све што урадиш радиш за себе", искрен је Јовановић.

Јовановић је после утакмице са Манчестер јунајтедом разговарао са Немањом Видић и честитао на капитенској траци.

"Имали смо мало времена, али смо разговарали. Драго ми је што је постао капитен 'црвених ђавола'. Он је институција српског фудбала и много га цене у Енглеској. Наш је најбољи амбасадор. Кроз разговор сазнао сам да ни њему није било лако у Енглеској на почетку. Ето, издржао је и успео. Желим му све најбоље у наставку каријере", каже Лане.

Лане је издвојио Челси као првог фаворита за освајање Премијер лиге.

"'Плавци' су одлично почели сезону, немају ниједан пораз, играју феноменално. После њих ту су Манчестер јунајтед и Арсенал. Ту би се листа фаворита завршила", каже Јовановић.

Број коментара 55

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи