Ливерпул на прекретници

Нема заинтересованих за куповину Ливерпула. Сума од 600 милиона фунти, коју траже амерички валсници, превисока за клуб који има велики дуг. Навијачи најављују бојкот куповине карата, док бивши власник Ливерпула позива управу да што пре нађе купца.

У Ливерпулу ситуација не мирује. Клуб се после петогодишњег лошег пословања налази у катастрофалној финансијској ситуацији, а под притиском навијача, власници коначно траже инвестиоре којима би продали клуб.

Ипак, цена од 600 милиона фунти колико садашњи власници, Американци Том Хикс и Џорџ Џилет, траже за клуб са Енфилда, није привукла ниједног потенцијалног купца.

Многи у овом потезу америчких милијардера виде покушај да се преваре навијачи, и да клуб, у недостатку купаца, остане у њиховом власништву још неко време.

У целу причу се укључила и банка којој Лилверпул дугује највећи део новца, "Royal Bank of Scotland", која је процеила вредност клуба на 400 милиона фунти, и спремна је да натера америчке власнике да снизе цену.

У међувремену јавио се и бивши власник Ливерпула, Дејвид Мурс, који је продао Ливерпул америчким власницима. У отвореном писму часопипсу Тајмс, Мурс је позвао садашње власнике да престану да "муче" навијаче и што пре нађу купца.

У тренутку продаје, Ливерпул је био шампион Европе и имао дуг од "само" 88 милиона фунти, док је пет година касније, под владавином Џилета и Хикса, клуб седми на табели, са невероватних 351 милиона фунти минуса.

Мурс је у писму навео да је и поред детаљне провере погрешио када је изабрао Американце као будуће власнике.

Према његовим речима, управни одбор клуба са Енфилда тада је добио гаранције од Ротшилдове банке, која је представљала Американце, да будући купци имају довољно новца.

И понуда је била јасна, позајмица која је узета за куповину Ливерпула неће бити приписана дугу клуба, као и да ће значајна средства бити уложена у инвестиције.

Управо због тога Мурс је одбио понуде које је добио од тадашњег тајландског премијера Таксина Шинаватре и богатог инвестиоционог фонда "Dubai International Capital".

Пет година касније, од договореног није остварено ништа. Ливерпул није остварио значајније спортске резултате, позајмица да се изврши куповина, противно договору, приписана је клубу, а минус сваким даном све више расте.

Бесни навијачи најављују жестоке протесте, у случају да и Џилет и Хикс и даље буду на челу клуба. Предвиђен је и организован бојкот куповине сезонских карата за Ливерпулове утакмице, да се "финансијским изгладњивањем" садашњи власници натерају да напусте Енфилд.

Како ствари стоје ова година биће кључна за Ливерпул. Клуб није успео да избори место у Лигу шампиона наредне године, док тренер екипе Рафаел Бенитез свој останак на клупи "црвених" условљава задржавањем постојећег играчког кадра, плус 60 милиона фунти за куповину појачања.

За то време минус расте, а све више клубова отима се за најбоље играче ове екипе. Уколико у се у најскорије време ситуација не промени, клубу са Енфилда озбиљно прети Портсмутов сценарио.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару