Читај ми!

"Брегзит" би утицао и на Премијер лигу

Евентуални излазак Велике Британије из Европске уније одразио би се на уносну и светски популарну енглеску Премијер лигу која би се суочила са неизвесном будућношћу, пренео је Еурактив. Неки сматрају да би то имало позитивне последице, односно да ће се лига у потпуности отворити према свету а домаћи фудбалери наћи своје место без конкуренције коју представљају јефтинији играчи из Европе. Други пак упозоравају да ће енглеским клубовима бити теже да привуку врхунске европске играче, као и да ће Брегзит ослабити лигу и угрозити њене уносне рекламне уговоре.

Потпредседница Вест Хема Карен Брејди упозорила је прошле године да би "одвајање од Европе" имало разорне последнице. 

Она је посебно забринута због прописа о слободи кретања који су на снази а који омогућују енглеским клубовима да врбују играче из ЕУ а да притом не морају да им нуде радне дозволе.

Играчи који долазе ван ЕУ морају да задовоље критеријуме да би добили визе, попут тога колико су пута играли у међународним утакмица и колико је јак њихов национални тим, мада и ту може бити изузетака, пише АФП.

Студија коју је у септембру објавио Гардијан показала је да две трећине играча у Премијер лиги из ЕУ не би испунили те критеријуме.

То укључује квартет Манчестер јунајтеда, Давида де Хеу, Моргана Шнајдерлина, Хуана Мату и Антонија Марсијала, као и дефанзивне играче Челсија Курта Зуму и Сезара Аспиликуету.

Са мање звезда лига не би више била толико привлачна, што би отворило пут ривалским шампионатима, попут шпанске Примере и немачке Бундеслиге, да потписну Премијер лигу на плану реклама.

Премијер лига није званично заузела став о референдуму на коме ће се 23. јуна Британци изјашњавати о останку земље у ЕУ. Међутим, прошлог октобра извршни директор Лиге Ричард Скадамор је рекао: "Мислим да ми, у Уједињеном Краљевству, са пословног становишта морамо бити у Европи".

Енглески фудбалски савез (ФА) такође није желео да коментарише рефернедум, али би та организација, како се чини, као заштитник енглеског фудбала, имала више користи од Брегзита него интернационално оријентисана Премијер лига.

Клубови би све теже попуњавали своје редове европским играчима, што би олакшало британским играчима "улазак у игру".

ФА намерава да заустави опадање броја енглеских играча у Премијер лиги и већ је увео прописе који пооштравају издавање виза за играче који долазе из земаља ван ЕУ.

Вејн Харлинг, члан Странке за независност Уједињеног Краљевства (УКИП) сматра да би излазак из ЕУ олакшао развој домаћим играчима попут 18-годишњег Маркуса Рашфорда, придошлице у Манчестер јунајтед.

"Рашфорд игра само због кризе са повредама, али је проблем са тако великим бројем играча из ЕУ у Премијер лиги тај што људима попут њега никада не би била пружена шанса", рекао је за АФП Харлинг. 

"Академије не успевају да прогурају сталне уговоре за играче јер је јефтиније врбовати већ опробаног играча из иностранства", додао је он.

Британски играчи не играју тако често страним клубовима, али би излазак Британије из ЕУ отежао звездама, попут Гарета Бејла који је је напустио Тотенхем и отишао у Реал Мадрид 2013, да играју у европским клубовима.

Премијер лига би, ако остане без обавезе да дели играче на оне из и ван ЕУ, могла да заиста постане светска лига, са водећим играчима из Јужне Америке, Африке и Азије поред играча из Белгије или Француске.

Многа велика имена у тој лиги нису из Европе, попут Аргентинца Серхија Агуере, нападача Манчестер ситија, или Ријада Махреза, сензације из Алжира који игра у Лестеру.

Неки, међутим, сматрају да ће тела која су надлежна за фудбал тражити од власти да умање утицај Брегзита.

"Мислим да ће се мењати прописи за радне дозволе, ако заиста дође до Брегзита, јер ће власти вероватно желети да британски клубови задрже могућност да врбују водеће европске таленте", рекао је за АФП Данијел Лоуен, партнер у водећој адвокатској канцеларији за спорт Кушманс.

Према његовим речима, прописи за издавање радних дозвола би се, у том случају, или генерално ублажити или би се увела нека изузећа за врло талентоване играче.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 27. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару