Читај ми!

Блатер и Платини суспендовани на по осам година

Етички комитет Међународне фудбалске федерације (Фифа) суспендовао је одлазећег председника Сепа Блатера и првог човека Уефе Мишела Платинија на по осам година.

Блатер и Платини су кажњени јер је први човек Фифе уплатио Французу 2011. године два милиона швајцарских франака за саветодавне послове на основу "усменог договора".

"Блатер се нашао у сукобу интереса. Његова тврдња да је реч о усменом договору није доказана и одбијена је", наводи се у образложењу казне.

Блатер (79) је био на челу Фифе од 1998. године и извесно је да је на овај начин његова каријера завршена.

Када је у питању Платини, који је фигурирао као главни кандидат за Блатеровог наследника на изборима 26. фебруара, Етички комитет наводи да је "показао непознавање значаја својих дужности".

"Његови поступци нису били етички. Овде је реч о непоштовању свих важећих закона."

Уједно, Блатер мора да плати казну од 50.000, а Платини од 80.000 франака.

Обојица имају право жалбе Суду за спортску арбитражу у Лозани.

Блатер: Борићу се због себе и због Фифе

Одлазећи председник Међународне фудбалске федерације Сеп Блатер најавио је да ће поднети жалбу на одлуку Етичког комитета да буде суспендован на осам година и поручио да ће се борити, због себе и због Фифе.

"Жао ми је због мене и због фудбала којем сам служио 40 година. Жалићу се у Лозани и користити сва правна средства која постоје у швајцарским законима. Борићу се због себе и због Фифе. Ругају се са мојом породицом и пријатељима. Чуо сам да је првобитно требало да будем кажњен доживотно, па су променили на осам година", изјавио је 79-годишњи Блатер на ванредној конференцији за медије.

Он је рекао да није тачно да је са Платинијем имао "скривени договор" и да је Етички комитет био обавештен.

"Платини ми је после Мундијала 1998. године рекао да жели да ради за Фифу и тражио милиона франака. Рекао сам му да део можемо да платимо тада, а део касније. Етички комитет пориче да је знао за споразум, али ми имамо доказе. Како је могуће да смо Платини и ја на саслушањима говорили исте ствари, а саслушавали су нас одвојено."

Блатер је поручио да се не стиди после свега и да једини који има разлога за то јесте Етички комитет, који по Статуту није надлежен за председника, него је то искључиво ствар Конгреса.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару