Читај ми!

Српски "орлови" у Албанији бране част

Фудбалска репрезентација Србије меч против Албаније игра у Елбасану у претпоследњем колу квалификација за Европско првенство. Сусрет почиње у 20.45 уз директан пренос на нашем Првом програму. "Орлови" бране част, а домаћин победом жели да обезбеди пласман на ЕП. Велике мере обезбеђења, полиција блокирала центар Елбасана. Хеликоптери круже изнад стадиона. Фудбалери Србије стигли без већих проблема. На стадиону се кличе Великој Албанији и УЧК. Познати су и званични састави тимова.

20.10 - Званични спикер позвао навијаче на фер и спортско навијање, јер је циљ албанског тима пласман на Европско првенство у Француској. Албански тим изашао на терен. Недуго затим изашла је и репрезентација Србије. Молба званичног спикера имала је ефетка – тек понеки звиждук се чуо. Нешто жешће негодовање чуло се током представљања играча.

19.55 - Познати су и званични састави тимова.

Србија: Стојковић, Томовић, Ивановић (к), С. Митровић, Коларов, Матић, Миливојевић, Тошић, Љајић, Тадић, А. Митровић.

Албанија: Бериша, Лила, Хисај, Џимшити, Аголи, Лењани, Цана (к), Баша, Мемушај, Џака, Балај.

19.47 - Елбасан арена, сат времена пре почетка утакмице...

19.45 - Албанија ће имати подршку и навијача из Прешева.

19.32 - Око 20.000 навијача Албаније налази се у овом тренутку на улицама Елбасана, јавља репортер РТС-а са лица места. Да подсетимо, на Елбасан арени има места само за њих 12.000. Уз то, почела је да пада блага киша, што не мора превише да утиче на сам меч или његов ток, с обзиром на то да је терен у врло пристојном стању.

19.25 - Навијачи на стадиону у Елбасану кличу у част Албаније и УЧК. 

19.20 - Подршка и од Лазара Марковића...

19.10 - Експедиција са српским фудбалерима и стручним штабом стигла је у Елбасан, без икаквих проблема или инцидената, јавља извештач РТС-а.

19.00 - A oвако изгледа свлачионица – или, прецизније, улаз у свлачионицу – у којој ће се за меч спремати фудбалери Србије.

18.46 - Овако изгледа терен Елбасан арене на коме ће, за око два сата, почети толико очекивана утакмица...

18.44 - Стадион je допола испуњен. Навијачи пристижу мало спорије због детаљне контроле. Све, наравно, траје много дуже него у нормалним околностима. Нема инцидената и то је оно што охрабрује.

18.30 - Поводом вечерашње утакмице у Елбасану, Срби у Бечу организују окупљање у центру града и гледање сусрета, преноси Танјуг.

На бечком тргу Пратерштерн више десетина претежно младих Срба и њихових пријатеља, окупило се после подне узвикујући пароле попут "Србија, Србија", "Косово је срце Србије".

План је да после иду до трга Колумбусплац, где ће им се придружити друга група навијача како би заједно гледали утакмицу у једном бечком кафићу.

18.20 - Фудбалери Србије кренули су пут Елбасана. Аутобус са играчима и стручним штабом, као и други аутобус у коме су новинари, креће се у пратњи полиције, а колону надгледа хеликоптер.

Албанска полиција биће у колони испред, између и иза оба аутобуса српске експедиције на рути од 50 километара, колико има од Тиране до Елбасана.

17.30 - Навијачи полако и без инцидената улазе на стадион. Неколико стотина метара од арене запалили су неколико бакљи.

17.15 - Неколико сати пред почетак утакмице Елбасан је преплављен хиљадама људи обучених у албанске националне симболе, а навијачи црвено-црног тима пристижу од раних јутарњих сати, јављају албански медији.

Они певају патриотске песме и узвикују "Форца Албанија", што атмосферу у овом граду чини готово празничном.

Око стадиона, чији је капацитет 13.000 места, распоређене су јаке полицијске снаге. Полиција контролише све улазе у Елбасан арену, а карте се проверавају компјутерски с обзиром на то да имају специјалну заштиту.

Забрањено је паркирање возила у близини стадиона као и дуж главних градских улица.

У оквиру мера које је полиција предузела за успешно одвијање ове утакмице, сви локали који се налазе око стадиона су затворени већ од поднева, а биће отворени тек по њеном завршетку. На терасама околних зграда моћи ће да буду само људи који у тим зградама станују.

Иначе, температура у Елбасану је 20 степени Целзијуса са тенденцијом пада и кишно је, а престанак падавина се очекује у вечерњим сатима.

16.00 - Албанска полиција извршила је детаљну контролу стадиона Елбасан арена, на ком ће се играти утакмица између Албаније и Србије, пренели су албански медији. Полиција је са посебно обученим псима за откривање експлозива извршила детаљну контролу стадиона.

Стадион је приликом контроле због потенцијалног експлозива био у потпуности испражњен, а приликом претраге није пронађено ништа сумњиво. Поред контроле стадиона, полиција је извршила контролу око "Елбасан арене", као и станова око тог спортског објекта.

На улицама Елбасана се већ налазе велике групе навијача, а сви локали у центру града су затворени.

15.45 - Полиција је накратко показала мишиће навијачима окупљеним испред Елбасан арене. Прво је водени топ испалио некико "хитаца" ка навијачима, а затим је испред масе лебдео хеликоптер. Није било повода за овакву акцију. Чини се да је полиција само желела да покаже шта може... 

14.15 - Полиција је покренула последњу фазу припрема за утакмицу. Ограда иза које се сада налазе навијачи налази се на градском шеталишту, око 200 метара од стадиона. Навијачи Албаније запалили неколико бакљи и бацили пар петарди, далеко од Елбасан арене. 

12.00 - Око стадиона у Елбасану већ сада има навијача, иако меч почиње за више од осам сати. Наравно, све то надгледа велики број полицајаца и припадника обезбеђења.

11.48 - На крају главне улице у Елбасану, километар од стадиона постављен је велики екран на којем ће утакмицу гледати навијачи који не успеју да уђу на стадион. Сви локали и зграде у непосредној близини Елбасан арене су затворени.

11.40 - Главна улица у Елбасану испуњена навијачима Албаније, који у вашарској атмосфери чекају почетак меча. Над градом круже хеликоптери. Полиција на сваком ћошку. Специјалци распоређени по споредним улицама.

11.13 - Најновије информације из Елбасана: албанска полиција је блокирала центар Елбасана и не дозвољава возилима да уђу у центар града. Специјалци наоружани аутоматским пушкама су у приправности. У граду су и два водена топа. Недалеко од стадиона неколико стотина навијача Албаније. До сада није забележен ниједан инцидент, јавља наш репортер са лица места.

10.30 - У појединим улицама Елбасана стационирана и возила за разбијање демонстрација, јавља извештач РТС-а.

10.00 - Делегација Фудбалског савеза Србије у саставу комесар за безбедност Миливоје Мирков, генерални секретар Небојша Ивковић и секретар стручног штаба Александар Бошковић тренутно је у Елбасану на последњем безбедносном састанку уочи вечерашње утакмице, јавља Танјугов репортер из Тиране. На састанку, који је уобичајен према правилима Уефе, јесу представници домаћег савеза, локалне полиције, али и комесар за безбедност Уефе. 

09.10 - Неколико комбија са специјалцима наоружаним хеклерима на путу ка Елбасану. 

09.00 - Десетине аутомобила окићених албанским заставама кренуло је пуних дванаест сати пре почетка меча пут Елбасана. Тираном од раног јутра патролира полиција. 

08.30 - Како извештач РТС-а незванично сазнаје, полиција Албаније је ухапсила једно малолетно лице које је било у групи из које је долетела каменица којом је разбијено стакло на аутобусу са фудбалерима Србије. 

Меч (пре)високог ризика, изузетно сложена безбедносна ситуација. Чим су слетели у Тирану наши репрезентативци су дочекани каменицама. Срећом, до хотела су стигли неповређени. Данас их очекује пут од 50 километара до стадиона и ново искуство.

Одавно је овај меч постао више од игре. Још кад су Албанци дроном прекинули меч у Београду, знало се да следи реванш у Албанији. Домаћин је нашој селекцији гарантовао безбедност, ипак, поново су се десиле немиле сцене. Албанци су рекли да се овако нешто више неће поновити и да наши репрезентативци треба да се осећају безбедно.

Репрезентативци Србије и селектор нису желели да причају о каменовању. Окренули су се фудбалу и ономе што их очекује на мечу. Свесни су да неће бити лако, такође су спремни да пруже свој максимум и коначно обрадују нацију и покажу да су тим.

Селектор Радован Ћурчић је рекао да у глави већ има састав који ће се супротставити Албанцима, а такође је додао да размишља само о фудбалу.

"Спремили смо се за све, немамо ниједан разлог да размишљамо о било чему другом осим о фудбалу. Све друго поред фудбала оставићемо са стране. Не треба да трошимо енергију на оно што се неће догађати на терену", рекао је Ћурчић.

"Знамо да нас чека паклена атмосфера, то може да се види из дочека у Албанији. Не очекујемо да ће нам неко аплаудирати, као што то и албанска репрезентација није очекивала у Београду. Знам да је велика тензија, да су очи упрте у ову утакмицу и да сви желе да утакмица прерасте у нешто, али ми морамо да играмо фудбал", рекао је капитен Бранислав Ивановић.

С друге стране, противник ће учинити све да тријумфује, јер победа им доноси историјски пласман на Европско првенство. Можда је њихова највећа препрека притисак са трибина, јер се од њих очекује само победа. Да ли ће успети да се носе с тим, видећемо вечерас.

Меч на стадиону у Елбасану почиње у 20.45, директан пренос је на нашем Првом програму.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару