Читај ми!

Борба орлова, Србија против Албаније

Неће вечерашња утакмица одлучити ко ће ићи на Евро 2016, али већ после два кола може да створи тежак притисак јурњаве за осталима. У тим условима, национални тим се сналази као возач почетник у кружном току. На Славији. У супротном смеру.

Знате, то што је рекао Коларов да има стално дежурних нарикача, то је тачно. И оно што је рекао Адвокат да се фаталистички гледа на један меч, и то је тачно. Тврдње да је Србија против Јерменије играла неубедљиво. И то је тачно. Шта год се говорило после меча у суботу увече, све је то тачно.

Та ружна реч „какофонија" вероватно ће престати да постоји у уторак увече. Тада ће утисак бити јачи, позитиван или негативан.

Зато је тај меч толико важан. Победа доноси мирноћу, све друго још више ставља под сумњу вредност тима, не појединаца, већ тима заједно са селектором.

Репрезентација Албаније стиже у Београд у много бољем расположењу. Једно су од најпријатнијих изненађења квалификација, нису поражени у две утакмице са два најбоље рангирана тима у групи – Португалом и Данском.

Противник, као и сви инострани новинари, па и неки домаћи... утакмицу стављају у политички оквир. Уколико репрезентација Србије буде размишљала о фудбалу и игри, биће ближа победи, тако је било у свакој сличној ситуацији.

Онај ко није довољно сигуран у себе, покушава да фудбал гурне у страну и игра на неком другом терену.

Састав

Као што је познато од раније, нема неколико играча који су по квалитету заслужили да буду са екипом. Нема их из разних разлога.

Кад је реч о Лазару Марковићу, он може да игра, али је највероватније да неће бити у стартној постави. И то није једина промена коју би требало очекивати.

Показало се у две утакмице да са екипама које се пре свега бране, брзина Марковића и Тошића није искоришћена. Има више контаката, играчи који су најближи голу су леђима окренути мети и тешко показују свој квалитет.

Друга ствар, лопта се споро додаје, поготово унапред. Кузмановић унесе промену набоље када уђе у игру (на обе утакмице), али то не траје дуго.

Са Гудељем, о чему је било речи, нема ништа ново и различито у фази напада. Кад је реч о нападачима, тешко је судити о квалитету Ђорђевића, Митровића и Лазовића када немају довољно лопти. Истина, Ђорђевић је у неколико ситуација могао да буде мало спретнији. Поготово против Јерменије.

Централни бекови. Највише критиковани после прве утакмице. Ту ће вероватно бити измена, такође.

Противник

Никада се нису пласирали на неки завршни турнир, али су веома добро почели квалификације. Ухватили су Португал на кривој нози који је одмах сменио селектора после пораза од 0:1, недостајало је девет минута да савладају и Данску. Играју са самопоуздањем, али то је екипа која има једног европски познатог фудбалера, која има талентоване и посвећене играче. И не више од тога.

Одлично се бране, примили су само један гол на претходне три утакмице. Они играју на мали број погодака, као Грчка некада. И сада.

Годину дана нису примили више од једног гола. Али ако се то њима рачуна као квалитет, требало би да се рачуна и нашој репрезентацији. Србија није примила више од гола још од... још од... оног гостовања Белгији у јуну прошле године.

На одбрану сигурно утиче чињеница да их води Италијан Ђани де Бјази. Пре почетка квалификација, изјавио је за португалске новине Рекорд да Србију сматра фаворитом у групи. Дан пре утакмице рекао je да су фаворити Србија, Португал и Данска. Дакле, мала исправка. Исправио је себе после тог меча у Јеревану у суботу.

Тим предводи Лорик Цана, бивши играч ПСЖ-a, Марсеља... сада у Лацију. Одакле долази и голман Бериша, који је претходних седмица изгубио стартно место. Неколико играча игра у Швајцарској, Немачкој, и тзв. земљама окружења и има их из домаћих клубова.

Стил и тактика

То је већ сада неизвесно када се говори о репрезентацији Србије, jер ће Дик Адвокат нешто мењати.

Очекује се и даље већи посед лопте од противника. Али и „тежи" састав у нападачкој линији. Могуће је да ће Марковића заменити неко од искуснијих и јачих играча да би се добила чврстина у контакт игри. Наравно, изгубиће се на брзини.

На прошлој утакмици, Адвокат је променом са 4-2-3-1 на 4-1-4-1 покушао да наштимује средину додавши Матића играчима ближе голу, уз жељу да притиском он узме лопту и створи шансу. То је функционисало у првих десет минута другог дела када је чак три пута додао лопту за шансу, али су их српски фудбалери пропуштали.

Екипа мора да се бори са брзим противницима, што је против Јерменије, поготово у последњој четвртини часа био проблем.

Албанија ће наместити стил какав су имали Јерменија, па донекле и Француска, дакле, девет играча испред голмана и брзе лопте напред.

Прекид. Имаћемо шансу после прекида. То мора да се искористи.

Очекивани састави

Србија: Стојковић, Коларов, Настасић, Томовић, Ивановић, Матић, Кузмановић, Тошић, Тадић, Лазовић, Ђуричић.

Албанија: Бериша, Лењани, Хисеј, Цана, Аголи, Кукели, Џака, Мавреј, Балај, Роши, Абраши

Форма

Србија је без победе на четири утакмице, а има само један пораз у десет мечева. Проблем је и то што се прима бар један гол на утакмици и не даје више од једног по мечу.

Албанија има три меча без пораза. Додуше, једна је победа против Сан Марина. Али добити Португал без примљеног гола у гостима и довести Данску на руб пораза јесте резултат вредан поштовања.

Биланс

Србија и Албанија нису играле утакмицу. Југославија је играла али... то је било некада.

Прогноза

Србија–Албанија 1:0

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи