Деда Мразе, Деда Мразе...

Легенда каже да се наклоности Деда Мраза могу надати само они који су током године били добри. Ипак, у фудбалском свету, њему се највише радују они други, не толико добри. Видећемо коме је зимски прелазни рок прекретница сезоне, а ко у јануару може да ужива без трзавица, у зимским чаролијама.

На зимској фудбалској пијаци понуда није онако богата као преко лета, па уколико желите доброг играча, морате се "испрсити" а да притом будете бржи и одлучнији од других. 

Као и претходних година, највише трансфера очекује се у најбољем европском шампионату - Премијер лиги. Енглески медији, водећи се понекад бујном маштом, сваки дан доводе бројне играче у везу са острвским клубовима. Неки ће куповати панично како би се припремили за борбу за опстанак, неки да појачају тим како би појачали екипу за трку за трофејом, док ће они трећи куповати само у случају да понуда буде добра.

Узимајући у обзир претходне године, такав ће, највероватније, бити Арсен Венгер. Француз којег одавно бије глас да је шкрт, прошлог лета је потпуно погодио са Месутом Езилом, због којег је пробио клупски рекорд, па га навијачи преклињу да и сада доведе још једно скупо појачање, јер Арсенал, после толико сушних година, коначно може да се умеша у трку за титулу.

Ипак, чини нам се да Венгер, који има диплому из економије, неће срљати у овом прелазном року, па ће, само уколико се укаже прилика да пазари квалитетног играча, извадити чековну књижицу.

Арсеналу је потребан нападач како би растеретио одличног Оливијеа Жируа, који је до сада био једини прави шпиц "тобџија". Никлас Бендтнер је други класични шпиц у тиму Арсенала, али неозбиљно је његово име доводити у везу са шампионским амбицијама лондонског клуба, иако он сматра да је "зрео" за Барселону или Реал.

Везни ред је фантастичан, али Венгер је увек био најслабији на играче који умеју са лоптом а играју у везном реду. Иако је Арон Ремзи у животној форми (због чега су забринуте све познате личности у свету), Вилшир је сасвим солидан, Артета, Касорла и Езил одлични, али није исључено да би Венгер, уколико буде имао добру прилику, могао да доведе још једног играча.

Одбрана је све до меча са Ситијем била одлична, када је потпуно разбијена Венгерова машинерија. Венгер је, чини нам се, изгубио поверење у Томаса Вермелена, који би своју срећу могао да потражи на неком другом месту, па би Венгер можда желео да појача конкуренцију у дефанзиви.

Голман Војчех Шченсни на моменте брани бриљантно, али опет, медији у Британији пишу да би Венгер морао да размисли и о новом голману, будући да Арсенал на тој позицији још од Дејвида Симана има проблем.

Као потенцијална појачања спомињу се: Дијего Кошта (Атлетико Мадрид), Един Џеко (Манчестер сити), Фернандо Љоренте (Јувентус), Карим Бензема и Алваро Мората (Реал Мадрид), Чичарито Ернандез (Манчестер јунајтед)...

Брендан Роџерс је потпуно препородио Ливерпул, који коначно напада место за Лигу шампиона. Неки оптимистичнији навијачи "редса" говоре и о титули.

Ипак, да би Ливерпул одржао при врху табеле, у јануару се мора појачати, и то добро.

Суарез и тренутно повређени Стариџ најбољи су у Премијер лиги - и као тандем а можда и понаособ. Ливерпулова течна игра не захтева још једног класичног нападача, али би Роџерс морао да размисли о барем још једном играчу који има њух за гол, јер се летошње аквизиције Виктор Мозес и Иаго Аспас нису доказале.

Паметно би било освежити везни ред, јер је Џерард, који је феноменалан ове сезоне, ипак у годинама, и упркос сасвим солидној форми Лукаша, Хендерсона и Џоа Алена. Без дилеме, један креативни везни фудбалер добро би дошао Роџерсовој екипи.

У задњој линији тима не треба му никакво освежавање. Агер, Шкртел, Сако и Туре играју одлично, Роџерс их ротира, а чак се шушка да би неко могао на позајмицу, или Данац или Словак.

Ијаго Аспас и Луис Алберто могли би на позајмицу, како би играли мало више, али то показује да Ливерпул није баш најбоље прошао у претходном прелазном року.

Иако се навијачи Ливерпула надају бар једном врхунском играчу који би побољшао шансе клуба за пласман у Лигу шампиона, већи су изгледи да ће Ливерпул куповати за наредне сезоне.

Као потенцијална појачања спомињу се: Мохамед Салах (Базел), Кристијан Тељо и Мартин Монтоја (Барселона), Хавијер Пасторе (ПСЖ), Иван Ракитић (Севиља), Вил Хјуз (Дерби)...

Занимљиво ће бити видети шта ће Тотенхем урадити у прелазном року. Андре Виљаш Боаш је отпуштен, након два срамна пораза - од Ситија (6:0) и Ливерпула (5:0). На Португалцу се сломило копље, иако се испоставило да он четири од седам летошњих појачања није желео у тиму!

"Певци" су летос продали Герета Бејла, и од тих пара довели Ериксена, Паулиња, Солдада, Кикиреша, Чадлија, Ламелу, Капуеа. Нико од њих није оправдао очекивања, па ће бити занимљиво видети ко ће напустити "Вајт харт лејн" а ко ће доћи (уколико Данијел Леви буде желео да испуњава жеље новог менаџера Тима Шервуда).

Као потенцијална појачања спомињу се: Мирко Вучинић (Јувентус), Чичарито Ернандез (Манчестер јунајтед), Ђузепе Роси (Фјорентина), Леандро Дамјао (Интернасионал), Алешандре Пато (Коринтијанс)...

Изгледа да ће, ипак, најинтересантније бити на "Стамфорд бриџу" и "Олд Трафорду".

И Челси и Манчестер јунајтед имају много проблема у игри, па су све очи упрте у Лондон и Манчестер јер се очекује велика куповина због које ће клубови широм Европе задовољно трљати руке.

Челси ретко постиже голове, Торес ретко заблиста, Самјуел Ето и Демба Ба као да су "анемични", па Жозе Морињо жели правог шпица, који је у форми, који ће у сезони дати више од 20 голова. Неки енглески медији спомињу Фалкаа, Каванија, Дијега Кошту, али је питање колико су те опције реалне, нарочито када су у питању прва двојица, којима Француска у потпуности одговара (читај: мањи је порез).

Везни ред, одбрана и Петер Чех јесу одлични, неки чак Морињу пребацују што је претерао са куповином везних фудбалера, па су и збијали шале, састављајући читав тим од везних фудбалера.

Неки од њих ће можда отићи из клуба, на пример Кевин де Брујне, који ће највероватније у Бундеслигу, на позајмицу.

Дакле, од Челсија се очекује неки спектакуларан трансфер, јер им је нападач неопходан уколико желе да буду озбиљан конкурент за титулу.

Као потенцијална појачања спомињу се: Марио Балотели (Милан), Радамел Фалкао (Монако), Роберт Левандовски (Дортмунд), Единсон Кавани (ПСЖ), Дијего Кошта (Атлетико Мадрид), Лук Шо (Саутемптон), Сами Кедира (Реал Мадрид), Елаквим Мангала (Порто)...

Манчестер јунајтед је посебна прича. "Ђаволима", очигледно, појачања требају у свим линијама! Дејвид Мојес је прошлог лета панично довео Маруана Фелаинија из Евертона, али то се, за сада, показало као потпуни промашај. Везни ред Јунајтеда је, из недеље у недељу, на удару медија и фудбалске јавности, па се очекује да се "ђаволи" потруде у прелазном року. Кагава, Андерсон, Нани, Јанг... До сада врло занемарљив учинак ових фудбалера, Мојесу јасно говори да мора нешто да мења.

Одбрана, оптерећена повредама, такође може бити освежена новим штопером, а можда и левим беком, па ће Мојес вероватно поново кренути у напад на потпис Лејтона Бејнса, што му летос није пошло за руком.

Прича се да Вејн Руни не жели да продужи сарадњу, па би и ту могло свашта да се догоди. Такође, круже приче и да повређени Ван Перси није претерано задовољан играма "ђавола", што, уколико је истина, може бити огроман проблем за Јунајтед.

Као потенцијална појачања спомињу се: Фреди Гуарин (Интер), Коке (Атлетико Мадрид), Рос Баркли (Евертон), Лукаш Моура и Езекијел Лавеци (ПСЖ), Марко Ројс и Роберт Левандовски (Дортмунд), Андер Ерера (Билбао), Весли Снајдер (Галатасарај), па чак и Сеск Фабрегас и Андрес Инијеста (Барселона)...

Изгледа да Манчестер сити неће бити превише активан у овом прелазном року, за разлику од свих претходних. Екипи Мануела Пелегринија, након мало споријег старта, иде одлично, а на свакој позицији Чилеанац има бар по два одлична фудбалера.

Питање је да ли ће Пелегрини пробати да доведе новог голмана, јер формом Џоа Харта и Пантилимона није претерано задовољан.

Можда ће ове зиме бити много више одлазака са "Етихада", прича се да би Александар Коларов могао да се врати у Италију.

Као потенцијална појачања спомињу се: Асмир Беговић (Стоук), Вили Кабаљеро (Малага), Клаудио Браво (Реал Сосиједад), Пепе (Реал Мадрид), Бруно Зукулини (Расинг клуб), Андреа Ранокија (Интер)...

Једна од екипа од којих се у јануару не очекује много тога, а којој су потребна појачања - јесте Евертон. Одличне партије "карамелица" морале би да се "подмажу" са неколико добрих аквизиција, а невелики буџет Евертона говори да морају паметно да бирају. Лукаку је донео преко потребне голове, али му треба подршка.

Мада је тим Роберта Мартинеза сасвим солидан, али потребна му је "дужа клупа".

Као потенцијална појачања спомињу се: Лендон Донован (ЛА Галакси), Ејден Мегиди (Спартак Москва), Бруно Мартинс Инди (Фејенорд)...

Фулам се, након неколико година, растао са Мартином Јолом, па ће бити интересантно видети шта ће у свом првом прелазном року урадити Рене Меуленстин, који је годинама у Јунајтеду био десна рука сер Алекса Фергусона.

Фулам неће имати превелики буџет, па се очекује да ће стићи тек неколико јефтинијих играча.

На "Крејвен котиџу" се надају да би нови тренер могао на шестомесечну позајмицу да доведе неког од заборављених фудбалера са "Олд Трафорда", како би спасао клуб од испадања у Чемпионшип.

Говори се о могућем одласку Димитра Бербатова, што би захтевало појачање у нападу.

Као потенцијална појачања спомињу се: Клинт Демпси (стигао на позајмицу), Андерсон (Манчестер јунајтед), Балаш Џуџак (Динамо Москва), Ола Тоивонен (ПСВ)...

Свонси ове сезоне не игра толико добро као претходне, када су били најпријатније изненађење у Премијер лиги. Али, не играју ни испод очекивања. Клуб је стабилан, али у прелазном року неће куповати по сваку цену.

Томе у прилог говори и куповина великог броја играча претходног лета, од којих је за Вилфреда Бонија пробијен клупски рекорд.

Овај пут ће Михаел Лаудруп, уколико се укаже прилика за добру куповину, евентуално појачати поједине позиције.

Као потенцијална појачања спомињу се: Том Инс (Блекпул), Шај Гивен (Астон вила), Ијаго Аспас (Ливерпул)...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи