Фифа преко Шимунића објавила рат фашизму

Вест о Фифиној суспензији Јосипа Шимунића, због усташких поклича након утакмице са Исландом у плеј-офу за одлазак на Мундијал, у најкраћем року је обишла свет. Оцене су једногласне - Светска кућа фудбала кренула у обрачун са фашизмом на стадионима, а први ударац је већ задала тако што је казнила хрватског дефанзивца. Хрватски навијачи "опседају" Фифину званичну Фејсбук страницу.

Медији у Сједињеним Америчким Државама, најпре Си-Ен-Ен, Фокс њуз и Спортс илустрејтед, истичу да је хрватски фудбалер кажњен због „познатог" фашистичког и пронацистичког поздрава „За дом...", на који су му навијачи одговарали „...спремни".

Амерички медији, баш као и британски, француски, немачки и аустралијски, детаљније су објаснили везу овог поздрава и припадника усташког покрета у НДХ.

Дејли мејл преноси како су Фудбалски савез Хрватске (ХНС) и селектор Нико Ковач стали уз Шимунића, оцењујући казну „шокантном" и „драконском". Из врха ХНС-а најавили су и жалбу, од које, како сами кажу, ипак не очекују превише.

Канадски Провиденс истиче како је ово само последњи у низу инцидената који дискредитују фудбал у Хрватској, посебно након што је председник Уефе Мишел Платини рекао да су се „хрватски навијачи понашали најгоре на Европском првенству 2012. године".

Сви медији су сагласни у оцени да је ова казна Фифе одраз њене јасне намере да строже кажњава било какве изгреде који имају везе са фашизмом, нацизмом или било којим видом пропагирања мржње, нетолеранције и ксенофобије.

Француски Л'Екип се задржао у спортским оквирима са насловом „Нема Светског првенства за Шимунића".

Немачки медији су можда показали и највише разумевања за Шимунића, истичући да је некадашњи играч Херте свој потез оправдао жељом да искаже љубав према породици и отаџбини, и да му намера није била да велича фашизам.

Фифина одлука да казни Јосипа Шимунића наишла је на потпуно другачију реакцију у Хрватској.

Званична Фејсбук страница Светске куће фудбала преплављена је коментарима у којима навијачи, а вероватно не само они, пружају подршку дефанзивцу загребачког Динама.

Испод најновијих Фифиних објава, које и немају везе са "случајем Шимунић", нижу се натписи "За дом спремни".

Број коментара 36

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару