Читај ми!

Фергусон нашао наследника?!

И његово име је Пеп Гвардиола. Шкот и Каталонац срели су се у Њујорку где су "разговарали о будућности". Клупски челници Јунајтеда, као и неименовани члан породице Глејзер такође су се састали са Гвардиолом. Шпански медији преносе да "посебно поштовање" које Пеп има према клубу са Олд Трафорда датира још из играчких дана.

Клупко је полако почело да се одмотава. Назире се одговор на једно од фудбалских горућих питања – питање наследника великог Алекса Фергусона на Олд Трафорду.

У уторак, потпредеседник Манчестер Јунајтеда Ед Вудворд рекао је да је клупским структурама јасно какав ће „тип менаџера" наследити Алекса Фергусона.

Ова изјава се, случајно или не, подудара са и даље актуелним наводима у шпанским и британским медијима о наводном састанку Алекса Фергусона и Пепа Гвардиоле у Њујорку.

Извори у Јунајтеду потврђују да је састанка било, али да је он био „неформалан". И поред тога, питање будућих професионалних корака оба стручњака било је темељно разматрано.

Поред тога, технички директор Манчестер Јунајтеда Дејвид Гил и једна од чланова породице Глејзер такође су разговарали са некадашњим тренером Барселоне.

Једно је јасно са Гвардиолине стране. Пеп никада није крио да позицију менаџера Манчестер Јунајтеда сматра посебно атрактивном. Иако не жели да искључи ни неке друге тимове, пре свих Челси, Милан и Бајерн Минхен, извори блиски каталонском стручњаку говоре како је историја и атмосфера којом одише Манчестер Јунајтед нешти што посебно привлачи Гвардиолу.

Током своје целокупне каријере у Барселони, као играч и као тренер, Гвардиола је највише пута играо против Манчестер Јунајтеда од свих енглеских тимова, и управо ту се родило то поштовање и одређена фасцинираност тим клубом.

Занимљиво је и да је Фергусон желео да доведе Гвардиолу на Олд Трафорд када је овај напуштао каталонску престоницу као играч, али да се тада одлични задњи везни одлучио за италијанску Брешу.

Фергусон и Јунајтед не виде Гвардиолу као савршено решење искључиво због ретко виђене снаге карактера неопходне за тако захтевну позицију каква је позиција првог човека струке Манчестер Јунајтеда. Гвардиоли иде у прилог и његова осведочена посвећеност нападачком фудбалу и развоју младих играча.

Једно време Жозе Мурињо био је један од главних фаворита да наследи Фергусона, и иако Португалац и Шкот и даље негују одличне односе, други чланови клупске хијерархије, понајвише легендарни Боби Чарлтон, не жели Муриња на клупи.

Клупским челницима највише смета Мурињова тенденција да мења клубове, док је њима потребно драстично стабилније решење.

И док датум Фергусоновог повлачења остаје мистерија, као и до сада, Шкот ће, свакако, бити један од оних који ће се највише питати приликом доношења одлуке о његовом наследнику. Фергусон, такође, жели да толико ојача клупске структуре и дугорочну стратегију како би транзиција прошла потпуно глатко.

Да подсетимо, када се последњи пут спекулисало о његовом повлачењу, а то је било 2002. године, клуб је желео да доведе Свена Горана Ериксона. Фергусон је, ипак, одлучио да остане на клупи, а јавно је критиковао ово решење клупских челника, јер је сматрао да Швеђанин није „адекватан тренер" за Манчестер Јунајтед.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару