Паклена навијачка недеља у Сарајеву

Љути ривали, навијачи Сарајева и Жељезничара, бар на кратко су закопали ратне секире и сву пажњу усмерили су ка присталицама Левског који у четвртак треба да стигну Сарајево. Због жестоких провокација бугарских навијача у првом мечу против Сарајева, у видео клипу, навијачи из БиХ најављују паклени дочек за госте из Софије.

Сарајево је последњих неколико дана у центру пажње фудбалског света, али не толико због добрих утакмица колико до жестоких сукоба навијача.

Само дан после масовне туче навијача Жељезничара, популарних „Манијака" и присталица Марибора, најављује се нови сукоб на улицама престонице Босне и Херцеговине.

Дан пре гостовања Левског у Сарајеву у реванш мечу квалификација за Лигу Европе, навијачи Сарајева „Хорде зла" и њихови градски ривали „Манијаци" присталице Жеље, направили су видео под називом Hellcome to Sarajevo, у којем најављују присталицама Левског да ће имати паклено гостовање.

Разлог за уједињење великих ривала је једноставан, бугарски навијачи су прошлог четвртка на утакмици у Софији жестоко провоцирали присталице Сарајева када су подигли транспарент на којем је писало: „Ј...ли су вас Ратко Младић и Аркан, сад је ред на нас".

Такође навијачи Левског су позивали своје присталице да гостовање у Сарајево са плакатом на којем је писало: „Нож, жица, Сребреница".

Ово је разбеснело све Сарајлије који су од првог дана најављивали паклени дочек за госте из Бугарске. Чак ни изјава једног од вођа навијача Левског, да су провокације дело групе клинаца, нису смириле страсти.

До сада су већ настрадали војници ЕУФОР-а из мађарског контигента који су нападнути у Сарајеву од навијача истоименог клуба. Сумња се да су их хулигани помешали са бугарским војницима, а тројица су задобила лакше повреде.

Као увертира у сутрашњи меч био је сукоб у центру босанскохерцеговачке престонице у уторак преподне, када је дошло до масовне туче навијача Марибора и Жељезничара. Словеначки навијачи су дошли на гоствање за реванш меч квалификација за Лигу шампиона када је у близини Катедрале дошло до жестоког обрачуна у којем су повређени један словеначки навијач и један полицајац.

Навијачи Марибора који су учествовали у нередима су враћени аутобусима за Словенију, и није им допуштено да присуствују утакмици. Ипак, ни ту се није завршило са инцидентима. Аутобуси у којима су били смештени депортовани навијачи нападнути су у близини Зенице, али осим пар разбијених стакала није било повређених.

Колико се ситуација отргла контроли најбоље говори податак да су заједничком изјавом бугарски премијер Бојко Борисов и председавајући Већа Министара БиХ Вјекослав Баванда, покушали да смире ситуацију.

Питање је да ли ће дан уочи доласка око 500 најављених бугарских навијача тај апел ико чути.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару