ЕУ бојкотује Првенство у Украјини

Високи званичник Европске Уније, Кипранка Андрула Василиу, саопштила да неће присуствовати мечевима Европског првенства који се играју у Украјини, као одговор на нестабилну политичку ситуацију и дешавања са Јулијом Тимошенко.

Како се ближи почетак Европског првенства у Украјини и Пољској, све је више политичара и људи из јавног живота који су се одлучили на јавни бојкот бивше совјетске републике. Последњи у низу негативних саопштења стигао је од стране Андруле Василиу, Европског комесара за образовање, културу, омладину и спорт.

"Као и милиони навијача, радујем се Европском првенству. На турниру ће учествовати неки од најбољих играча света и сигурна сам да ћемо уживати у узбудљивим мечевима и, надајмо се, великом броју голова.

Последњих дана честе су вести о могућем присуству политичара такмичењу, као последица забринутости за политичку ситуацију у Украјини.

Ја делим ту забринутост, због чега сам одлучила, као Европски комесар задужен за спорт, да у овим околностима не би било примерено да присуствујем мечевима који се одигравају у Украјини. Овакав став дели председник, као и остали чланови Европске комисије.

У том смислу, потпуно подржавам саопштење Вискоког представника Европске уније за спољне послове и безбедносну политику, као и потпредседника Комисије, везано за ситуацију Јулије Тимошенко.

Ипак, важно је очувати прави смисао спорта и спортских успеха Европског првенства.

Такође, искрено се надам да ће овај фудбалски турнир бити веома успешан и да ћу бити у прилици да присуствујем неком од мечева који ће се играти у Пољској".

Повод за бојкот Украјине као једног од организатора Европског првенства била је пресуда бившој премијерки Јулији Тимошенко, која је осуђена на седам година затвора. На све то дошли су и бомбашку напади у Дњипропетровску, који су додатно нанели штету домаћинству Украјине.

Бојкот Украјине међу првима су покренули немачка канцеларка Ангела Меркел, као и председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо, а у једном тренутку се чак спомињала могућност да Шпанија преузме организацију Првенства.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару