Шпанци отимају Украјинцима ЕП?

Украјина је од Уефе добила озбиљно упозорење у вези са организацијом предстојећег ЕП. Европска фудбалска организација тражи од Украјине да поведе рачуна о безбедности учесника. Истовремено све већи број званичника ЕУ најављује бојкот шампионата због нестабилне политичке ситуације у земљи. Шпанци траже да Уефа додели њима шампионат.

Нестабилна политичка клима, бомбашки напади и све јаче најаве европских званичника за бојкот, само месец дана пре почетка Европског првенства, доводе у опасност одржавање овог такмичења у Украјини.

Континентални фудбалски шампионат треба да почне 2. јуна, а Украјна је уз Пољску домаћин такмичења. До скоро главне замерке Украјини су биле везане за кашњење у изградњи и реновирању стадиона и осталих инфраструктурних објеката, као и драстично поскупљење хотелских услуга.

Ипак, последњих неколико недеља из Европске Уније стижу најаве да ће све већи број званичника бојкотивати шампионат због полчитичке нестабилности, која је настала после пресуде бившој премијерки Јулији Тимошенко, која је осуђена на седам година затвора.

Последњи ко је отказао долазак на ЕП је председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо, а пре њега то је урадила немачка канцеларка Ангела Меркел.

На све то дошли су и бомбашку напади у Дњипропетровску, који су додатно нанели штету домаћинству Украјине.

У Ниону су челници Уефе одржали састанак са организаторима и од њих су тражили додатне гаранције з вези са безбедношћу на такмичењу.

Од ситуације у Украјини покушава да профитира Шпанија која се налази у великој економској кризи.

Председник Фудбалског савеза те земље Анхел Марија Виљар поручио је Платинију да је Шпанија спремна да преузме домаћинство Европског првенства, уколико се ситуација у Украјини погорша.

Ипак, УЕФА је најавила да ће уместо промене домаћинства, у случају драстичног погоршања ситуације, одгодити такмичење за наредну годину.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару