Читај ми!

Литванци - упорни, тврди, досадни...

Последња препрека "орловима" на путу за Рио и претпоследња ка походу на европско злато је стари и велики кошаркашки ривал, селекција Литваније. Улог је дакле велики, огроман.

Нису Литванци "умирали у лепоти" али су својом упорном и понекад досадном игром дошли до новог полуфинала контитнеталног шампионата. Дакле, потврдили су да припадају европском врху.

Групу у Риги су прошли прилично сигурно, са четири победе (савладани су Украјинци, Летонци, Естонци и Чеси) и једним, тесним поразом од Белгије, коју су тек након гледања снимка последњег напада судије "одобриле".

У Лилу су први меч одиграли са Грузојом нашег селектора Кокошкова, и некако на крају извукли победу у самом финишу (85:81). Слично су до тријумфа дошли и у четвртфиналу против Италијана, само што су против њих морали да бране задњи напад у регулараном делу а потом играју додатних пет минута. Исход је поново био повољан (95:85) за њих, и ето их, стоје на олимпијском путу нашим момцима.

Зелено-белу локомотиву највише вуче трио Калнеитис-Мачијулис-Валанчијунас. Први сјајно организује и разиграва тим, снажно крило Реала пуни све статистичке категорије и често је човек одлуке и преокрета када тим селектора Казлаускаса упадне у кризу.

Шта тек рећи о центру Торонто Репторса, Валанчијунасу, правој дабл-дабл машини. Одлчино "врти" пик ен рол игру са Калнеитисом, постиже много лаких поена из тих акција, а лопте скупља подједнако добро на обе стране терена. Значи, биће пуно посла испецијалних задатака за све линијеу нашој селекцији.

Не сме се заборавити ни остатак литванског тима, међу којима има сјајних играча и пре свега сјајних шутера споља. Ту се пре свега мисли на Милакниса, Сеибутиса, Галијуса и Кузминскаса.

Стил игре који форсирају није леп за гледање, могли би га чак окракатеристаи и као досадан, али јесте врло незгодан за бранити. Упорни и борбени до горњих граница издржљивости, воле да "даве" противника и лепше се осећају у утакмицама на мали број поена. Такву ће сигурно желети и против Срба.

Али, знао је наш селектор пре равно двадесет година у Атини да им нађе "слабу тачку". Надамо се да ће овога пута са клупе успети исто, јер је главни постављени циљ, тај толико жељени Рио, сада је на дохват руке...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара