Загреб

Евробаскет, након више од четврт века, враћа се у Загреб.

Загреб је главни град Хрватске и њен апсолутни центар. Он је политичко, културно, трговачко, пословно и, у овој причи најважније, спортско средиште.

Овај град изникао је из два средњовековна насеља која су настала на два суседна брда. Први писани траг о овом граду датира из 1094. године. Током турских освајања и владавине Балканом, отприлике између 14. и 18. века, Загреб је био важна погранична тврђава. Барокна реконструкција града у 17. и 18. веку потпуно је изменила његов изглед. Старе дрвене куће су уништене, на њиховом месту су се појавиле раскошније грађевине разноврсних намена и функција.

Загреб је био у експанзији у овом периоду. Изграђене су болнице и школе, а сам град је прерастао своје средњовековне границе и почео је рапидно да се шири.

Средином 19. века Каптол, Градец и околна насеља су и административно интегрисана у град Загреб, што је само поспешило и убрзало његов развитак. Разоран земљотрес из 1880. године покренуо је нови талас реконструкције и модернизације. У овом периоду изграђен је велики број јавних зграда, паркова и фонтана. Путна инфраструктура је такође умногоме унапређена, што је било неопходно имајућу у виду да се број становника током 19. века удесотостручио.

Отприлике као и Београд, након Другог светског рата и Загреб се, јужно од Саве, проширио. Тако је настао Нови Загреб.

Загреб, наравно, има врло важно место на кошаркашкој мапи Европе. Пре 26 година, дакле 1989. године, овде је такође игран Евробаскет. Југославија је освојила злато на шампионату.

Цибона, иако, баш као и наш Партизан, не пролази кроз највеселије тренутке, јесте један од великана кошарке на овом континенту. Са Драженом Петровићем у тиму, Цибона је била двоструки узастопни шампион Европе.

Утакмице овогодишњег Евробаскета биће играни у Арени Загреб, највећој дворани у земљи наших комшија. Реч је о дворани која прима око 16.000 гледалаца на кошаркашким мечевима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара