Рига

Богата историја, предивна архитектура и веома узбудљив културни живот. То је Рига, гравни град Летоније и највећи град балтичке регије. Али Рига је још нешто - град који обожава кошарку.

Рига је престоница Летоније и, са својих 700.000 становника, највећи град Балтика. У питању је град стар осам векова, а сваки од њих оставио је свој траг на његов изглед и дух. Зато је Рига место где се усплахирени темпо модерног живота наслања на велико културно наслеђе.

Архитектура Риге је веома лепа и јако разноврсна. Од готичких цркава и средњовековних грађевина у Старом граду, до дрвених грађевина старих стотину година, чини се да је ово град који врло лако може да нахрани прохтеве и најпробирљивијих путника. Центар града уврштен је у Светску баштину Унеска, што ваљда довољно говори о његовој естетској и свакој другој вредности.

Прошле године, Рига је имала статус Европског центра културе. Током 365 дана одржано је огроман број специјалних манифестација , са циљем промоције културе у најширем смислу. Међутим, ово није град коме је потребан подстрек како би понудио динамичан културни угођај.

Рига је место у коме се налази Национална опера Летоније, а у којем се редовно одржавају концерти звезда класичне или популарне музике. Изложбе уметнике из читавог света су свакодневница у овом граду.

Рига је позната по сјајним ресторанима, у којима гост може да проба традиционална летонска јела заједно са модерним и познатијим укусима. Још једна популарна атракција је и традиционално летонско купатило, које се намеће као избор испред уобичајених а данас врло популарних спа третмана. За љубитеље шопинга, ту је Стари град, препун продавница сувенира и шопинг центара.

Изнад свега, Рига је град позамашне кошаркашке историје. Током двадесетих година прошлог века, студенти у овом граду постали су први летонски кошаркаши, претварајући Ригу у велики центар овог спорта у овом делу Европе.

У Риги је 1925. године одиграна једна од првих европских интернационалних кошаркашких утакмица (Летонија је играла против Естоније). И када је Летонија интегрисана у Совјетски Савез, Ригин статус кошаркашког центра није био компромитован.

Утакмице Евробаскета 2015. играће се у „Арени Рига", дворани која за кошаркашке мечеве прима 11.200 гледалаца. Изграђена је 2006. године, а у њу је уложено нешто мање од 30 милиона евра. Пре шест година у њој је одиграна најпосећенија утакмица на Евробаскету за даме. Меч између Русија и Летоније посматрало је 8.716 навијача.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара