Монпеље

Од оснивања, пре 11 векова, Монпеље је био центар. Прво трговачки, потом и индустријски, па и туристички. Сада ће макар, макар на неколико недеља, постати и кошаркашки центар.

Монпеље је град који је током своје дуге историје бујао као трговачки центар. Још од 11. века почео је да гради свју репутацију динамичног града кроз који пролазе трговачке руте између Медитерана и Северне Европе. Удаљен је само 11 километара од Средоземног мора, а мање од три сата од Барселоне и Италије.

Број становника је у последњих четврт века порастао за 27 одсто, што је Монпеље учинило осмим највећим градом Француске. У ужој градској зони живи око 265.000 људи. Монпеље има пријанту медитеранску климу и отприлике 300 сунчаних дана годишње. Признат је универзитетски центар, са више од 70.000 студената.

Занимљиво, Монпеље је један од тек неколико великих градова Француске који нема римско наслеђе. Такође је један од ретких градова француског југа без неке врсте додира са грчким утицајем. У поређењу са градовима окружења, Монпеље, основан у десетом веку, је врло млад град.

Верски ратови у Француској током 16. века имали су велики утицај на изглед града и његове архитектуре. У 19. веку град је постао индустријски центар. Као такав, није необично што је привукао велики број људи који су током шездесетих година проплог века, након независности Алжира од Француске, одлучили да се населе управо овде.

Најпознатија, али никако не и једина туристичка атракција је Екусон, историјски центар града. Ту је и велелепна четврт Антигон, као и чувена катедрала Сент Пјера из 16. века.

Монпеље је спортски град. Фудбал је најпопуларнији спорт, као и било где другде у Француској, али кошарка не заостаје превише.

Утакмице на Евробаскету 2015. биће играни у „Парк енд Суитс" арени. У њу стаје нешто више од 10.000 гледалаца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара