ШПА - НЕМ (5. јул)
ПОР - ФРА (5. јул)
Читај ми!

Дуел великих ривала - Шпанија и Немачка у дербију четвртфинала Евра

Фудбалери Немачке и Шпаније састаће се у четвртфиналу Европског првенства. Утакмица почиње у 18.00 часова, директан пренос је на Првом програму РТС-а, а најзанимљивије детаље можете пратити на нашем порталу.

Дуел великих ривала - Шпанија и Немачка у дербију четвртфинала Евра Дуел великих ривала - Шпанија и Немачка у дербију четвртфинала Евра

Утакмица у Штутгарту носи епитет дербија четвртфинала, те ако је судити по партијама у досадашњем делу турнира, љубитеље фудбала очекује прави спектакл.

Већ у групној фази Немачка и Шпанија су се истакле као два највећа фаворита за титулу, а ситуација се није променила ни након осмине финала.

Стога ће победник, ког је изузетно тешко предвидети, имати највеће шансе да се домогне новог наслова шампиона Европе.

Нагелсманова машина

Убедљив тријумф, али и начин на ког се до њега дошло, против Шкота у првом колу, избацио је Немце у први ред кандидата за освајање Евра.

Пре почетка турнира, није био велики број оних који су домаћину давали шансу за прву титулу након 1996. године.

Рутинска победа против Мађара у другом мечу била је довољна за пласман у другу рунду, док је погодак Филкруга у завршници сусрета против Швајцарске био довољан за прво место.

Показали су Немци том приликом одређене слабости, што је можда био и прави тајминг за тако нешто.

Данци су им пружили одличан отпор у осмини финала, али је екипа Јулијана Нагелсмана показала да је итекако способна да дође до резултата, чак и када не доминира.

Постигли су десет голова до сада, а примили само два, уз везни ред који савршено функционише.

Нагелсман је још једном доказао да, упркос мањку година када је тренерска позиција у питању, поседује изузетан таленат и да тренутно вероватно нема бољег човека за место селектора Немачке.

Незадржива Шпанија

Екипа Луиса де ла Фуентеа је у досадашњем току турнира победила на сваком мечу, чак и у сусрету са Албанцима, када је на терен истрчао резервни састав.

Још увек ниједан противнички играч није успео да пошаље лопту иза леђа Унаија Симона - једини погодак који је Шпанија примила био је аутогол Ле Нормана против Грузије - што је доказ чврстине одбране, која је важила за најслабији део тима.

Већ против Хрватске могло се наслутити да је Фудбалски савез Шпаније направио добар потез именовањем некадашњег селектора млађих репрезентатинвих категорија, док резултат против Италије није реално осликао доминацију "црвене фурије".

Осим тога, цифра од девет голова - колико је Шпанија постигла до сада - могла је да буде много већа, да су Мората и остали нападачи били фокусиранији.

Недостатак репрезентативног искуства могао би да представља проблем за Шпанце у завршници такмичења, што за сада додуше није био случај.

То такође није нашкодило шпанским шансама за пролаз даље, макар када су процене кладионица у питању, те им се дају веће шансе да се пласирају у полуфинале и наставе низ победа.

Досадашњи сусрети

Најважнији дуел две екипе су одиграле у финалу Европског првенства 2008. године у Аустрији.

Тада је Шпанија голом Фернанда Тореса из 32. минута савладала "панцер дивизију" и започела један од најбољих репрезентативних низова у историји фудбала.

Само две године касније, исти ривали састали су се у полуфиналу Светског првенства у Јужној Африци. Резултат је био истоветан, с тим што је једини стрелац на том сусрету био Карлос Пујол у 73. минуту меча.

Били су заједно и у групама на Европским првенствима 1984. (Шпанија победила са 1:0) и 1988. године (Немци тријумфовали са 2:0), а ремизирали су резултатом 1:1 и у групној фази на претходном Мундијалу у Катару.

Претходно су Шпанци 2021. године на мечу Лиге Нација победили са чак 6:0.

Пресудиће детаљи

Шпанија је за разлику од Енрикеових дана показала висок ниво концентрације и привржености дефанзивним задацима.

Де ла Фуенте је пронашао савршених 11 играча за свој систем за који још увек нико није пронашао решење. Осим тога, индивидуални квалитет Јамала и Вилијамса, Родријево господарење средином терена, али и Руизов фудбал живота правили су разлику у сваком дуелу.

Покушаће Шпанци вероватно да нападну Немачку преко бокова, било да је реч о изграђеним акцијама или контрама, а утакмицу ће највероватније добити екипа која преовлада на средини терена.

Немачка са друге стране утакмице започиње без класичне деветке и своју игру заснива на честој промени места у нападу, као и на брзој размени пасова пред противничким казненим простором.

Много тога ће зависити од Мусијале и његовог доприноса, али и од немачких бекова који су до сада имали велики нападачки утицај, мада се нису сусрели са крилима каква играју у шпанским редовима.

Све карте су на столу, а састави се већ могу наслутити, за разлику од победника. Оно што је сигурно, утакмици не би требало да мањка узбуђења, темпа и на концу - голова.

петак, 05. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару