ЕНГ - СЛВ 18.00
ШПА - ГРУ 21.00
Читај ми!

Први дуел нокаут фазе Евра 2024 - Италијани против Швајцарске избегавају судбину Француске

Репрезентације Швајцарске и Италије играју први дуел осмине финала Европског првенства у Немачкој. Меч почиње од 18.00 у Берлину и можете га пратити путем директног преноса на РТС 1, односно из часа у час на нашем порталу.

Први дуел нокаут фазе Евра 2024 - Италијани против Швајцарске избегавају судбину Француске Први дуел нокаут фазе Евра 2024 - Италијани против Швајцарске избегавају судбину Француске

После три кола и укупно 36 утакмица следи нокаут фаза Европског првенства. Поведа или паковањае кофера. Без поправног испита и друге шансе.

Осмину финала отварају Италија и Швајцарска, екипе са богатом традицијом међусобних дуела и чести сусретима претходних година. Рачунајући пријатељске и званичне мечеве, Италија је уписала 29 победа, наспрам девет Швајцараца уз чак 24 ремија.

Први пут у пресудном сусрету

Италија је на почетку пута до европског трона савладала Швајцарску у групној фази са 3:0 на стадиону "Олимпико" у Риму. Мануел Локатели је био двоструки стрелац, а драму је отклонио Ћиро Имобиле. Током квалификација за Мундијал у Катару није било победника у оба сусрета обих екипа. У Базелу је било 0:0, а у Риму 1:1. Данашњи дуел им је први у нокаут фази великог такмичења.

Обе екипе су завшриле као другопласиране у својим групама, мада је разлика у конкренцији била значајна.

Актуелни првак преживео "групу смрти"

"Азури" у свом стилу. На око несигуран старт у групи Б уз остваривање одговарајућих исхода у дуелима у којима се то и очекивало. Са мање или више муке, негативно изненађење се избегло.

Рекордни гол Албанца Недима Бајрамија у 23. секунди јесте начео мрежу Донаруме, али није поколебао остатак екипе. Брзо су Италијани узвратили преокретом, "закључали" дуел и дошли до очекивана три бода.

Дерби групне фазе са Шпанијом није прошао добро. "Црвена фурија" је нон-стоп надирала, опседала и претила Донаруми, чији зид је срушен од стране саиграча Калафјорија. Ни после аутогола штопера, под притиском пораза, изабраници Лучана Спалетија нису успели да дођу до контроле и већег поседа лопте. Шпанија се показала надмоћнијом.

Уследио је један од најдраматичнијих дуела групне фазе. Хрватска се борила за опстанак на првенству и спаса генеерације у заласку. Лука Модрић је успео да постави 1:0 за "ватрене" и тај резултат на семафору је трајао све до последњег напада на утакмици: Тада на сцену ступа Матија Закањи са прелепом "кифлом" ван домашаја Доминика Ливаковића. Хрвати падају на колена у сузама, док Италијани славе као да су бар доспели у полуфинале.

У саставу са голманом као капитеном и највећом звездом морају да се пронађу расположени појединци који ће личном инспирацијом одлучити меч. Италија се узда у своју одбрану и стрпљење.

Швајцарска би да понови сензацију са прошлог првенства

Селекцији Мурата Јакина, пуној искусних и уиграних појединаца још из доба Владимира Петковића на клупи, није страно да оствари сензацију у осмини финала великог такмичења. Баш на прошло Европском првенству су елиминисали тадашње светске прваке Французе после пенала, што је било првокласно изненађење. Имају континуитет пласмана у нокаут фазе, са више или мање успеха, и знају како се играју овакви дуели.

Кренули су одлучно у групи А, тријумфом над директним конкурентном за другу позицију Мађарском од 3:1. Нарочито се истакао Ебишер са голом и асистенцијом. 

Следили су Шкоти, мотивисани да покажу више после девакла 5:1 на отварању првенства против Немаца. Мајсторија Ђердана Шаћирија донела им је врло вредан бод.

Против главног фаворита групе, домаћина Немачке, били су врло конкурентни до самог краја. Дисциплиновано су се бранили, а Ндој је довео екипу до вођства средином првог полувремена. Колико год да су одолели првој и стандардној постави Немаца, победу су им одузеле реверве Давид Раум и Никлас Фулруг у судијској надoкнади: Центарфор Борусије Дортмунд је главом претворио Раумов центаршут у погодак за коначних 1:1.

Очекује се дуел две врло чврсте и дисциплиноване екипе, без много опуштања. Не би зачудило ако дуел оде у продужетак и пенале. Пбедник се укршта са бољим из дуела Енглеска-Словачка.

Распоред данашњих мечева осмине финала Европског првенства:
Швајцарска - Италија (18.00, Берлин)
Немачка - Данска (21.00, Дортмунд)

недеља, 30. јун 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару