ШВА - ИТА (29. јун)
НЕМ - ДАН (29. јун)
Читај ми!

Шпанија против Албаније за максималан учинак, Хрватска и Италија у борби за осмину финала

Треће коло групне фазе на Европском првенству наставља се последњим дуелима у групи Б између Хрватске и Италије, односно Албаније и Шпаније. Директан пренос утакмица је на програмима РТС-а од 21.00, а најзанимљивије детаље и резултат можете пратити на нашем порталу.

Шпанија против Албаније за максималан учинак, Хрватска и Италија у борби за осмину финала Шпанија против Албаније за максималан учинак, Хрватска и Италија у борби за осмину финала

Шпанија је обезбедила прво место у групи Б и елиминациону рунду такмичења на Европском првенству. Oстале репрезентације ће се борити за наредну фазу и то у последњем колу. Обе утакмице играју се у 21.00.

Подсетимо, осмину финала избориће две првопласиране екипе из сваке групе и четири најбоље трећепласиране репрезентације на крају групне фазе.

Албанија за историју, Шпанија без притиска

Утакмица Албаније и Шпаније игра се на Диселдорфској арени и почеће у 21.00. Главни судија биће Швеђанин Глен Ниберг.

Селекција Албаније је тек други пут на првенству Европе и на овом шампионату уписала је пораз од Италије и реми са Хрватском. На првој утакмици Недим Бајрами постао је рекордер, будући да је постигао најбржи гол на европским првенствима икада.

Албанци су показали велику пожртвованост и борбеност на терену, али нису награђени са много бодова - имају свега један, као и Хрватска. Пласман у осмину финала тражиће против Шпаније, која је већ савладала Хрватску и Италију.

Да би прошла у нокаут фазу Албанија ће морати да победи Шпанију, пошто је након расплета у групи А све мања вероватноћа да ће било ко моћи у осмину финала са два освојена бода.

Пратиће албански фудбалери и дуел Италије и Хрватске, пошто ће од тог резултата зависити да ли могу до другог или само до трећег места у групи. У сваком случају, са тријумфом над Шпанијом и укупно четири бода готово сигурно би направили највећи успех у историји албанског фудбала. Лакше написати него учинити.

Шпанија има максималан учинак у међусобним дуелима са Албанијом. Осам пута је била бољи тим и то са нестварном гол разликом од 31:3. То је најбољи скор Шпаније у међусобним дуелима са неком репрезентацијом, поред Лихтенштајна и Малте, које је "фурија" такође надиграла осам пута у осам мечева.

Шпанци су 1990. године нанели болан пораз Албанцима у квалификацијама за Европско првенство - 9:0.

Италија има све у својим рукама, Хрватска мора да победи

Фудбалери Италије након два кола имају три освојена бода и јуриће победу над Хрватском како не би зависили од других резултата, мада би им и реми извесно гарантовао пласман у осмину финала.

За Хрватску нема калкулација и ситуација је веома једноставна - мора да победи. Уз пораз Албаније од Шпаније или реми у Диселдорфу, може и до другог места у групи Б.

Утакмица Хрватске и Италије играће се на Лајпсишком стадиону од 21.00. Главни судија биће Дани Макели из Холандије.

Ово ће бити трећи сусрет Хрватске и Италије  у групној фази великих такмичења. Хрватска је победила са 2:1 на Светском првенству 2002, а након тога тимови су одиграли нерешено (1:1) на Европском првенству 2012. године.

Хрватска је само једном поражена од Италије и то далеке 1942. године у пријатељској утакмици у Ђенови. Резултат је био 4:0 у корист домаће екипе. Након тога тимови су одиграли још осам мечева, а Хрвати су без пораза. Последња три сусрета окончана су резултатом 1:1.

Занимљиво, откако је на Европском првенству увдена групна фаза - 1980. године, Италија је изгубила последњу утакмицу у групи само једном и то 2016. године, када је Република Ирска била боља са 1:0.

Распоред утакмица трећег кола у групи Б:
БХрватска - Италија (21.00, Лајпциг)
БАлбанија - Шпанија (21.00, Диселдорф)

Табела након другог кола:
1. Шпанија 6 4:0 +4
2. Италија 3 2:2 0
3. Албанија 1 3:4 -1
4. Хрватска 1 2:5 -3

петак, 28. јун 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару