ЕНГ - СЛВ 18.00
ШПА - ГРУ 21.00

Фудбалска сласт - најлепши голови групне фазе Европског првенства

У 36 утамица групне фазе Европског првенства у Немачкој постинут је 81 гол, од чега су седам били аутоголови. Било је драме, преокрета и велемајсторијских потеза. Неки погоци су са уметничког и естетског аспекта изнад осталих.

Фудбалска сласт - најлепши голови групне фазе Европског првенства Фудбалска сласт - најлепши голови групне фазе Европског првенства

Закљуно са мечевима групе Ф окончана је групна фаза и формирани су парови осмине финала Европског првенства.

Сем елиминације Хрватске у "групи смрти" са Италијом и Шпанијом, нико од фаворита није подбацио толико да се обрука и раније се врати кући. За наше љубитеље фудбала је последње место "орлова" свакако најстравичнији догађај у универзуму, што је потпуно субјективни осећај на који свако има право. 

У доба кад се дискутује о уништењу лепоте саме игре, недостатку индивидуалних мајсторија и инспирације, фудбалски сладокусци могли су да сведоче врхунским головима на Европском првенству. Притом, ниједан од стрелаца није ни близу ужег круга за добитника "Златне лопте". Искористили су пружену прилику за магију.

Најкраћа и најправеднија листа најлепших голова групне фазе мора да се сведе на бројку од њих шест. Има и неких изузетних погодака ван листе, нажалост.

Богдан Станчу (Румунија - Украјина 1:0)

"Бомбе" ван казненог простора обележиле су групну фазу, нарочито у њеној првој половини кад су многи били растерећени. Ветерану Станчуу је мало простора било потребно да "репетира револвер" у десној нози и погоди супротан угао голмана Украјине Луњина. Целој акцији за гол је претходила ужасна грешка управо Луљина. Од овог поготка је кренула "лавина" Румуна за победу 3:0 и даљи пут ка првом месту у изједначеној групи Е. 

Мерт Мулдур (Турска - Грузија 1:0)

Сигурно један од најинтересатнијих мечева групне фазе у ком су Грузини показали борбеност на свом дебију. Турска их је победила на индивидуалну инспирацију и уз дозу среће. Турски фудбалери били су "немилосрдни" према мрежи Мамардашвилија, постигавши два феноменална поготка. 

Мерт Мулдур је остварио сан сваког дефанзивца - да лопту која налеће ван шеснаестерца "пукне" пуном снагом из волеја право у гол. Углавном се тај потез чини чисто ради реда, како би се спречила контра ривала, али је Мулдур успео да заблиста.

Арда Гулер (Турска - Грузија 2:1)

Највећи таленат у екипи Турске, а и вероватно у историји њиховог фудбала показао је своје умеће на врхунски начин. Имао је довољно простора да се лепо намести, нациља и погоди. Услед одлука селектора Винченца Монтеле и стања на терену у моментима његовог боравка на истом, ово је једино што смо могли да видимо од члана Реал Мадрида.

Ћердан Шаћири (Шкотска - Швајцарска 1:1)

Шаћиријева каријера готово деценију уназад функционише у истом цикличном процесу. Тавори у "сенци" клупског фудбала, појави се у националном дресу, постигне гол за шпице, спасе екипу и тако у круг. Једини старт на првенству имао је против Шкота и искористио га је максимално да својим инстинктом и снажним шутем обезбеди реми. "Поклон" одбране Шкотске је одмах искористио, наместивши "торпедо" у левој нози као да му је саиграч асистирао.

Мортен Јулманд (Данска - Енглеска 1:1)

Гол са највеће дистанце од свих поменутих. Јулманд је осетио да са 30 метара може да матира Пикфорда и није погрешио. Импресивна је путања лопте, која у црцатој средини терена није закачила никог, већ неометано скренула покрај саме стативе. Врло вредан погодак за бод Данаца у борби за другу фазу.

Матија Закањи (Хрватска - Италија 1:1)

Другачији тип поготка од горепоменутих. Овде прецизност није комбинована са снагом, већ осећајем, техником и храброшћу. Сјајна "кифла" ван домашаја Ливаковића у последњем нападу на утакмици. Гол који је Хрватску довео до суза, а Италијане до екстазе. Ваља истаћи и одличну одлуку асистента Калафјорија.

 Следе мечеви за "бити или не бити" са резултатом у првом плану. Овакви потези биће много ређи, али и дражи услед значаја самих дуела.

недеља, 30. јун 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару