ШПА - ЕНГ (14. ЈУЛ)

Пет кључних дуела у финалу Европског првенства

Европско првенство у Немачкој је пред кулминацијом. Шпанија и Енглеска ће се у недељу на Олимпијском стадиону у Берлину борити за титулу шампиона Старог континента. Шпанци су током читавог турнира доминирали и пленили атрактивним и допадљивим фудбалом, док су Енглези, који ће играти друго финале заредом и прво ван своје земље, показали да су истрајни и храбри, да имају карактер, али и много среће. И једни и други поседују адуте, а победиће онај ко боље искористи своје и сакрије туђе.

Пет кључних дуела у финалу Европског првенства Пет кључних дуела у финалу Европског првенства

1) Родри против Фодена и Белингема

Пресудан у финалу могао би бити дуел у везном реду, где обе репрезентације имају прегршт талентованих фудбалера и суперзвезда.

Гарет Саутгејт је пронашао начин да у офанзиви заједно делују најбољи играч Премијер лиге Фил Фоден и најбољи играч шпанске Ла Лиге Џуд Белингем. Њих двојица би могли бити кључ за откључавање шпанске одбране.

Фоден је био сјајан против Холандије у полуфиналу, али није имао среће да одличну партију крунише голом. Белингем се повремено мучио у Немачкој, али је способан да се у тренутку појави и магичним потезима реши утакмицу.

На путу ће им стајати везни играч Манчестер ситија Родри, који је изгубио само једну од последњих 79 утакмица у клубу и националном тиму.

Фоден, који је Родријев клупски колега, одлично зна колико је Шпанац добар, што би могло да буде од користи за Саутгејта када буде смишљао тактику како да га заустави.

Фудбалер Ситија, који је рођен на дан када је Енглеска избацила Шпанију са Евра 1996. без сумње је један од најбољих играча на својој позицији.

Као и у Манчестеру, Родри је мотор шпанског тима који диктира темпо игре на средини терена. Створио је пет шанси, забележио једну асистенцију и одузео лопту противницима 31 пут.

2) Јамал против Шоа

И пре почетка шампионата Европе говорило се о новој фудбалској звезди у редовима Барселоне, али се Ламин Јамал, тинејџер који дан пре финала пуни 17 година, у Немачкој на најбољи могући начин представио фудбалској јавности широм света.

У првом колу групне фазе, када је Шпанија убедљиво надиграла Хрватску, постао је најмлађи играч који је у првих 11 започео меч Европског првенства.

Није то једини рекорд који је поставио, пошто га је гол у полуфиналу учинио најмлађим стрелцем на Евру, а није било млађег ни на првенствима света, што значи да је оборио Пелеов рекорд. Такође, превазишао је легендарног Бразилца и као најмлађи играч у полуфиналу једног од два најважнија фудбалска такмичења.

Јамал је уписао три асистенције и створио 13 шанси, правећи прави дар-мар на десном крилу, што је Нико Вилијамс чинио на левом боку.

Да би уопште били равноправан противник, Енглези ће морати да пронађу начин да се носе са константном претњом по боковима.

Киран Трипије је био први Саутгејтов избор на левој страни одбране током целог турнира, али постоји сумња да је повређен након што га је заменио Лук Шо на полувремену утакмице против Холандије.

Саутгејт је рекао да је то била само мера предострожности, али Шо је изгледао одлучно и агресивно када је ушао у игру. Нико не би рекао да је провео четири месеца ван терена због повреде.

Као једини природни леви бек Енглеске, Шо би могао да добије прилику од првог минута у Берлину. Неће му та улога бити страна, пошто је постигао гол након само два минута финала Евра 2021. против Италије.

3) Кукуреља против Саке

И за Марка Кукурељу и за Букаја Саку Евро 2024. је прича о искупљењу.

Пре само шест месеци, навијачи Челсија су извиждали свог левог бека пошто нимало није импресионирао и оправдао трансфер из Брајтона вредан 63 милиона фунти.

Ипак, Шпанац је бољим партијама допринео у финишу сезоне, када се Чесли грчевито борио за место које води у европска такмичења.

Заслужио је поверење селектора Луиса де ла Фуентеа и био стартер на пет од шест мечева Шпаније у Немачкој, иако је пре турнира имао само четири наступа у дресу "фурије". То га није спречило да успостави сарадњу са Вилијамсом на левој страни.

Са енглеске стране, Сака је у Немачкој показао колико је отпоран, ментално стабилан и непоколебљив, након што је у домовини трпео разне увреде, па чак и на расној основи, због промашеног пенала у финалу претходног Евра.

Брзоноги крилни нападач Арсенала константно је био претња по гол противника, а награђен је прелепим и за Енглезе спасоносним поготком против Швајцарске у четвртфиналу, пре него што је погодио и пенал у трећој серији - круг се затворио.

4) Олмо против Рајса

Деклан Рајс је одиграо сваки минут на Евру у Немачкој и претрчао је више од било ког другог играча - 74,91 километар.

Везиста Арсенала је имао више од 300 додира и 236 комплетираних додавања док је био под притиском - више од било ког другог играча на турниру.

Рајс је упутио седам додавања кроз противничку дефанзивну линију која су довела до шута на гол, док је у одбрани одузео 41 лопту, по чему дели лидерску позицију са Жилом Кундеом.

Енглез ће настојати да доминира средином игралишта како би спречио везисту РБ Лајпцига и некадашњег играча загребачког Динама Данија Олма да поправи свој конто од три гола, постигнута упркос чињеници да је само на две утакмице био међу првих 11.

Олмо је са три гола изједначен са још четири играча, али две асистенције поред његовог имена у статистици значе да води у трци за Златну копачку.

У одсуству Педрија, који је доживео повреду након које га навијачи у Немачкој више неће гледати, Олмо је иступио у прве борбене редове и скренуо пажњу на себе, због чега се већ сада у Лајпцигу распитују бројни европски великани.

5) Вилијамс против Вокера

Леп, атрактиван и допадљив фудбал који су Шпанци играли у Немачкој у великој мери зависи од брзоногих и спретних крилних играча - Јамала и Вилијамса.

Крилни нападач Атлетика из Билбаа одушевио је својим дриблинзима по левом боку, али и одговорним навикама када се екипа брани.

Вилијамс и Јамал су постали блиски пријатељи и обојица славе рођендан у данима пре финала - Вилијамс 12, а Јамал 13. јула.

Саутгејт ће сигурно у Кајлу Вокеру тражити одбрамбеног играча од поверења, са задатком да спречи још један повод за славље међу енглеским фудбалерима.

Вокер је 13 година старији од Вилијамса, али брзи бек је један од ретких дефанзиваца у Европи који сме да тврди да може да се носи са темпом француског нападача Килијана Мбапеа или бразилског бразилског нападача Винисијуса.

Одбрамбени играч Манчестер ситија, један од четворице играча Енглеске који су одиграли сваки минут на Евру, одличан је у дуелима један на један и мораће да искористи своју брзину како би држао корак са Вилијамсом у недељу.

субота, 13. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару