ТУР - ГРУ 18.00
ПОР - ЧЕШ 21.00
Читај ми!

Албанија - аутсајдер ком изненађења нису страна

По други пут у својој историји Албанија ће се наћи међу најбољим европским селекцијама, а жреб им је оставио минималне шансе да направе изненађење и домогну се нокаут фазе.

Албанија - аутсајдер ком изненађења нису страна Албанија - аутсајдер ком изненађења нису страна

Сам пласман на првенство представља велики успех за репрезентацију која је током своје историје успела да се пласира на само једно велико такмичење.

Свој деби на Европским првенствима Албанија је имала пре осам година у Француској, када је предвођена Ђанијем Ди Бјазијем завршила као трећа у групи А.

Осим Албаније, групу су чинили још Швајцарска, Румунија и домаћин - екипа Француске. Албанска репрезентација важила је за потпуног аутсајдера и очекивало се да заврше на дну табеле у конкуренцији квалитетнијих и искуснијих састава.

Упркос добром отпору у прва два кола против Швајцараца и Француза, Албанија након првих 180 минута игре на Првенствима Европе није постигла гол, а с обзиром на то да су Румуни победом у последњем колу могли и до проласка у нокаут фазу, очекивало се да ће без већих проблема оставити Ди Бјазијеве изабранике без бода.

Ипак, пред скоро 50.000 гледалаца у Лиону, Албанија је голом Садикуа у смирај првог полувремена дошла до своје прве историјске победе на Европским првенствима.

Највеће изненађење квалификација

Такмичење пре четири године су пропустили након неуспеха у квалификационој групи у којој су остали иза Француске, Турске и Исланда. Нису се квалификовали ни на Светско првенство у Катару, али је нови успех дошао у квалификацијама за овогодишњи Евро.

Албанија је групу са Чешком, Пољском, Фарским Острвима и Молдавијом завршила на првом месту и обезбедила директан пласман на своје друго Европско првенство у историји. Изгубили су само један од осам мечева, а ремији против Фарана и Молдаваца у последња два кола нису их коштали пласмана.

У претходна два квалификациона циклуса албански фудбал је значајно узнапредовао, што је највидљивије кроз тржишну вредност репрезентативаца и кроз квалитет клубова у којима наступају. Стога се очекивало да би Албанци могли да направе још један искорак и у случају наклоности жреба успеју да у свом другом учешћу прођу групу.

Међутим, када је извучена куглица са њиховим именом, очекивања су нагло спласла.

Албанија је извучена у групу Б, у којој се налазе још Италија, Шпанија и Хрватска и тешко је очекивати да би могли да прођу даље, колико год незгодан ривал били.

Силвињо - ризик који се исплатио

Након неуспеха у групи Б Лиге нација, коју су завршили на трећем месту, Фудбалски савез Албаније је одлучио да након три и по године смени Едоарда Реју.

На његово место је првог дана 2023. године доведен некадашњи репрезентативац Бразилац Силвињо који је упркос скромном тренерском искуству брзо успео да оствари запажен резултат.

Највећи део своје играчке каријере Силвињо је провео у Коринтијансу, прошавши млађе категорије бразилске екипе, пре него што је за први тим кроз пет сезона одиграо 177 утакмица. Након тога је уследио прелезак у Европу, тачније у редове Арсенала у ком је провео две сезоне. Осим “тобџија”, наступао је и за Селту и Манчестер сити, а највећи траг оставио је у Барселони са којом је освојио две Лиге шампиона.

Тренерску каријеру започео је у Крузеиру као помоћни тренер, а био је и део стручних штабова Интера за време Роберта Манчинија и бразилске репрезентације док је селектор био Тите. Први посао главног тренера добио је у Лиону 2019. године, али брзо смењен након серије лоших резултата.

Скоро две године касније поново се вратио у Коринтијанс, овога пута у другој улози, али се није задржао ни приближно дуго као што је то био случај у играчком мандату. Међутим, овога пута није морао толико дуго да чека на нови ангажман. Прихватио је позив Албаније и након само једног квалификационог циклуса показао да би упркос раним неуспесима могао да направи значајнију тренерску каријеру.

У два меча против Чеха, Албанија је забележила победу и реми, што им је на крају и обезбедило пласман са прве позиције, с обзиром на то да су екипе биле изједначене са по 15 освојених бодова. Силвињо је стога показао да уме да постави своју екипу у мечевима против фаворизованих ривала, какви очекују Албанце у групној фази.

Европско првенство свакако ће представљати највећи изазов у Силвињовој тренерској каријери, али и прилику да се докаже у мечевима са некима од најквалитетнијих европских селекција. У томе ће му велику помоћ представљати и значајно играчко искуство Пабла Забалете, некадашњег фудбалера Манчестер ситија и репрезентације Аргентине, који има улогу првог помоћника.

Искусан састав који зна да одигра на резултат

Играч од ког се највише очекује свакако је Кристјан Аслани, дефанзивни везни Интера и тренутно највећи таленат албанског фудбала. Некадашњи везиста Емполија успео је да се у веома квалитетној екипи избори за одређену минутажу и свакако ће представљати највећу узданицу, али и играча од ког ће умногоме зависити игра Албаније.

Одбрана је најбољи део тима у ком се налазе најискуснији и играчи са највећим реномеом. Берат Ђимшити и Елсеид Хисај чиниће осовину одбране која ће бити на великим мукама у групној фази, а последња препрека за противничке играче биће искусни Етрит Бериша.

За голове ће бити задужен Армандо Броја, који у Челзију није испунио потенцијал, али је у неколико наврата показао да поседује таленат довољан да се угрозе и најјаче европске селекције, нарочито након прекида и убацивања са стране.

Састав репрезентације Албаније

Голмани: Етрит Бериша (Емполи), Елхан Кастрати (Цитадела) и Томас Стракоша (Брентфорд); 

Одбрана: Насер Алији (Волунтари), Арлинд Ајети (Клуж), Иван Балију (Рајо Ваљекано), Берат Ђимшити (Аталанта), Елсеид Хисај (Лацио), Ардијан Исмајли (Емполи), Мараш Кумбула (Сасуоло), Енеа Михај (Фамалисао) и Марио Митај (Локомотива Москва); 

Везни ред: Амир Абраши (Грасхоперс), Кристјан Аслани (Интер), Недим Бајрами (Сасуоло), Медон Бериша (Лече), Илбер Рамадани (Лече), Клаус Гјасула (Дармштат), Ц́азим Лачи (Спарта Праг) и Ернест Мучи (Бешик); 

Напад: Арбер Хоџа (Динамо Загреб), Јасир Асани (Гванџу), Армандо Броја (Фулам), Мирлинд Даку (Рубин), Реј Манај (Сиваспор) и Таулант Сефери (Банијас).

Распоред утакмица репрезентације Албаније:
15. јун: Италија - Албанија (21.00, Дортмунд)
19. јун: Хрватска - Албанија (15.00, Хамбург)
24. јун: Албанија - Шпанија (21.00, Диселдорф)

уторак, 18. јун 2024.
32° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије