БЕЛ - РУМ 2:0 (крај)
ГРУ - ЧЕШ 1:1 (крај)
ТУР - ПОР 0:3 (крај)
Читај ми!

Шкотска - најслабији тим у групи А вреба изненађење

Шкотска је, као и деведесетих, уписала друго узастопно учешће на Европском првенству. Изузетан старт квалификација донео је Шкотима пролаз у групу А са Немачком, Швајцарском и Мађарском.

Шкотска - најслабији тим у групи А вреба изненађење Шкотска - најслабији тим у групи А вреба изненађење

Представник острвског фудбала долази у Немачку осокољен одличним партијама у квалификацијама и другој позицији у групи, испод фаворита Шпаније. После изненађујућег пласмана на Евро 2020, захваљујући промашеном пеналу Александра Митровића, Шкотска је, као и пред три деценије, успела да обезведи континуитет на европским смотрама.

Екипу са клупе предводи бивши ас Челсија Стив Кларк, коме су успеси са Килмарноком донели статус селектора.

Прво име екипе је свакако ветеран Ливерпула Ендру Робертсон, али је састав богат играчима из Премијер лиге и иностранства.

Дуга помрачења и повремени бљескови

Изненађујуће је да држава са тако богатом фудбалском традицијом није остварила неки значајнији успех, нити је имала континуитет учешћа на европским првенствима. Вероватно би било другачије да је ово такмичење основано крајем 19. и почетком 20 века. Шкоти су пре свог дебија 1992. већ седам пута успевали да се палсирају на Мундијал, укључујући низ од 1974. до 1990. године.

До уласка у групну фазу Европског првенства у Шведској 1992. године дошли су са првог места у групи са Румунијом, Бугарском, Швајцарском и Сан Марином. Врло изједначена група у којој је Шкотска уписала четири победе, три ремија и један пораз. Два од три ремија била су против Бугара, на страни и код куће по 1:1. Георги Хаџи је поготком за 1:0 у Букурешту успео да остави Шкоте на нули. Занимљиво, управо ће Бугарска и Румунија само две године касније бити прави "хит" на Мундијалу у САД.

Упали су у групу са актуелним европским прваком Холандијом и светским шампионом Немачком. Руку на срце, јесу поражени, али не и понижени. Успели су да осете сласт победе после 3:0 против СССР-а.

Четири године касније, Шкоти су у Енглеској били надомак проласка у другу фазу. Поновни сусрет са "лалама" окончан је са 0:0, што је било велико изненађење. Уследио је легендарни сусрет са домаћинима, запамћен по мајсторицији Пола Гаскојна. Последње коло је било "бити или не бити". Швајцарци су савладани тешком муком са 1:0 и било је потребно само да Енглеска не прими гол од Холандије, пошто је већ водила са 4:0. Та жеља се Шкотској није испунила, Холанђани су ублажили пораз и због боље гол-разлике прошли даље.

Изостанак среће и квалитета склонио је Шкотску из завршнице великих интернационалних такмичења све до Евра 2020. Домаћинство једне од група није гарантовало сигурну позицију. Напротив, ваљало се тежим путем. Током тог пута их је пратила фортуна. Бараж на основу резултата у Лиги нација сместио је Шкотску у костур са Норвешком, Израелом и Србијом. Окршај са Израелом на "Хампдену" окончан је пеналима и слављем домаћих. Када се мислило да су портшили свог "квиска" са Израелом, уследио је меч у Београду.

Рајан Кристи голом у 54. минуту шокира "Маракану" и доводи госте у предност. Србију спасава Лука Јовић у 90. минуту. Поново пенали. Убојити стрелац Србије Александар Митровић преузима договорност у последњој серији. Промашује! Шкотска прави огромно изненађење у Београду, а Србија наставља низ одсуства са европских првенстава.

Игром судбине, сусрет са старим пријатељем, комшијом и ривалом у групи - Енглеском. Јесу поражени од Чешке и Хрватске, али бар су бар против Енглеза узели бод.

Резервоар срећних околности је испражњен. То им није сметало да бриљирају у квалификацијама за шампионат у Немачкој.

Главни део посла обављен на почетку

Спектакуларан старт квалификација са пет победа и тек једним примљеним голом донео је Шкотима огромне шансе за ранији и мирнији пролазак у конкуренцији Шпаније и Норвешке.

"Фурију“ су у другом колу савладали са 2:0 на "Хампден парку", па затим Норвежане са 2:1 као гости.

Ремији у Грузији (3:3) и против Норвешке код куће (3:3) у завршна два кола су их довели до друго места. Укупних 5-2-1. Норвешка није ни изблиза могла да их угрози, док се Шпанија тргла и догегала до прве позиције.

Легенда Челсија нашла успех у домовини

Стив Кларк је пример успешније играчке каријере у иностранству него у домовини. Прве професионалне минуте је одиграо у Сент Мирену 1982. и у том клубу је провео пет година. Следи трансфер за скоро 450.000 фунти у Челси и најблиставијих 11 година Кларковог фудбала. Блистао је на десном беку у саставу који је поставио темеље релевантности "плаваца" пре доласка Романа Абрамовича.

Та екипа је освојила ФА куп 1997, па Лига куп и Куп победника купова годину дана раније. Финале против Штутгарта био је Кларков последњи меч у професионалној каријери. Био је један од најистакнутијих појединаца Челсија и за своје партије је награђен сврставањем у идеалних 11 20. века на месту десног бека.

Занимљиво је да и поред великих успеха у Премијер лиги, Кларк никад није био стандардан репрезентативац Шкотске. Тек шест наступа и то без учешћа на првенствима Европе 1992. и 1996. године.

Нови посао је започео као сарадник у Њукасл, па члан стручног штаба код Жозеа Муриња у Челсију, све до доласка Аврама Гранта.

"Ратни друг" Ђанфранко Зола га је у Вест Хему начинио најплаћенијим помоћником у Премијер лиги, мада овај тандем није учинио ништа значајно. Асистирао је Кенију Далглишу на "Енфилду" од јануара 2011. до марта 2012. године и, као са Мурињом, отишао је по доласку новог тренера.

Први посао као главног менаџера имао је у Вест Бромвичу 2012. године. Прва сезона деловала је феноменално, окончана на осмом месту, што је најбољи пласман тог клуба од 1981. године. Врхунац је био спекаткл против Манчестер јунајтед и 5:5 на последњем мечу сер Алекса Фергусона. Већ у сезони 2013/14. ВБА је био дупло лошији и зна се ко за то испашта.

После епизоде у Редингу, па сарадње са још једном "италијанском везом" - Робертом ди Матеом у Астон Вили, вратио се коренима - у Килмарнок.

Деби са Ренџерсом и одмах реми. Затим нерешено са прваком Селтиком. Наредне сезоне 2018/19. доалзе и победе против оба дива шкотског фудбала и трећа позиција на табели. Признања за најбољег тренера лиге била су логичан след догађаја и потом корак више у виду националне селекције.

Енглеска као база квалитета

Састав Стива Кларка саздан је од чланова бројних тимова из Премијер лиге, Чемпионшипа, као и шкотских великана Селтика и Ренџерса.

Најпознатији су ветерани Ливерпула Ендру Робертсон и Манчестер јунајтеда Скот Мектоминеј. Ту су и Џон Мeкгин (Астон вила), Рајан Кристи (Борнмут) и Били Гилмур (Брајтон).

Изузеци ван Острва су узданице одбране Скот Мекена (Копенхаген) и Киран Тирни (Реал Сосиједад).

На несрећу селектора Стива Кларка, један од главних нападача Линдон Дајкс се повредио током припрема и неће учествовати на Евру.

Учешће на отварању, па борба за сваки бод

Сусрети фудбалера Шкотске са Швајцарцима почињу од 1957. године. Шкоти су славили у оба наврата - у гостима 2:1, па 3:2 у Глазгову. Швајцарска је била успешнија у квалификацијама за Шпанију 1982, слављем од 2:0 у Берну и ремијем 2:2 на "Хампден парку".

Деведесетих су се заређали њихови дуели. Кренуло је 1990. поразом од 2:0 у квалификацијама за Евро, затим су на свом терену изборили реми 2:2. Идентичан сценарио (победа Швајцарске код куће, па реми на страни) уписан је и током квалификација за Мундијал у САД 1994. године.

Што се тиче сусрета са Немцима, никад их Шкоти у званичним утакмицама нису савладали. Изборили су два ремија и шест пута су поражени.

Током квалификација за Светско првенство 1970, Западна Немачка и Шкотска су ремизирали 1:1 на Острву, а на континеталном делу Европе су домаћини победили 3:2. Немци су затим тријумфовали са 2:1 на Мундијалу 1986, па 2:0 на Европском првенству шест година касније. Почевши од ремија (1:1) 2003, до 2015. су се сретали четири пута и то у квалификацијама за европске сморте. "Панцери" су на три узастопне победе.

Са Мађарском се Шкоти никад нису сусретали на великим такмичењима, ни у квалификацијама. Скор Шкота у пријатељским утакмицама од 1938. до сада је 3-2-4.

Шкоти ће имати ту привилегију, али не и срећу, да дуелом са Немцима отварају првенство Европе 14. јуна. Затим се сусрећу са Швајцарском 19. јуна, па са Мађарском 23. јуна. Сва три дуела су у ударном термину - од 21.00 час.

Састав репрезентације Шкотске

Голмани: Зандер Кларк (Ренџерс), Крег Гордон (Хартс), Ангус Ган (Норич сити), Лиам Кели (Модервел);

Одбрана: Лијам Купер (Лидс), Грент Хенли (Норич сити), Џек Хендри (Ал Етифак), Рос Мекрори (Бристол), Скот Мекена (Копенхаген), Рајан Портеус (Вотфорд), Ентони Ралстон (Селтик), Енди Робертсон (Ливерпул), Џон Сутар (Ренџерс), Грег Тејлор (Селтик), Киран Тирни (Реал Сосиједад);

Везни ред: Стјуарт Армстронг (Саутемптон), Рајан Кристи (Бормнут), Били Гилмур (Брајтон), Рајан Џек (Ренџерс), Кени Меклин (Норич сити), Џон Мeкгин (Астон вила), Калум Мекгрегор (Селтик), Скот Мектоминеј (Манчестер јунајтед);

Напад: Че Адамс (Саутемптон), Бен Доук (Ливерпул), Џејмс Форест (Селтик), Лоренс Шенкланд (Хартс).

Распоред утакмица репрезентације Шкотске:
14. јун: Немачка - Шкотска (21.00, Минхен)
19. јун:Шкотска - Швајцарска (21.00, Келн)
23. јун: Шкотска - Мађарска (21.00, Штутгарт)

недеља, 23. јун 2024.
23° C

Коментари

koga je stid od lepote
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo!
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Лепше Боље Паметније
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Negovanje antivrednosti
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Svaka čast
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару