БЕЛ - РУМ 2:0 (крај)
ГРУ - ЧЕШ 1:1 (крај)
ТУР - ПОР 0:3 (крај)
Читај ми!

Швајцарска - поновни пласман у нокаут фазу као главни циљ

Репрезентација Швајцарске има амбицију континуитета ушћа у нокаут фазама великих такмичења. Релативно лака квалификациона група донела им је пети пласман на Европско првенство у последњих шест издања.

Швајцарска - поновни пласман у нокаут фазу као главни циљ Швајцарска - поновни пласман у нокаут фазу као главни циљ

Швајцарци су значајно подигли ниво репрезентативних издања у последњих 10 година и Немачка ће бити нови тест њиховог система.

Предвођени капитенима Гранитом Џаком и Ђерданом Шаћиријем и са Јаном Зомером на голу, бориће се за пролазак у наредну фазу. Ривали у групи су им домаћин Немачка, Мађарска и Шкотска.

Селектор Мурат Јакин је направио инстант успех у Катару. Сада је на новом тешком задатку.

Узлазна путања у последњих 28 година

Од првог пласмана 1996. до данас, Швајцарци су прескочили само две европске смотре - 2000. и 2012. године, док су 2008. аутоматски обезбедили пласман као један од домаћина, уз Аустрију.

Деби на Евру у Енглеској обезбедили су као првопласирани тим у групи са Турском, Шведском, Исландом и Мађарском, уписавши тек један пораз. У првом колу групне фазе су парирали Енглезима (1:1). Уследила су два пораза од Шкотске и Холандије.

Осам година касније поново су бриљирали у квалификацијама оставивши испод себе Русију, Републику Ирску, Албанију и Грузију. Скор у групи је био идентичан као и у Енглеској – један реми и два пораза. Кренули су са Хрватима без голова, па су примили по три од Енглеске и Француске.

Као ко-домаћини 2008. са Аустријом, Швајцарци су били део изузетно тешке групе са Чешком, Португалом и Турском, у којој су ипак успели да дођу до прве победе на шампионатима Европе. Чеси су их савладали минималцем, Турци са 2:1 поготком Арде Турана у другом минуту судијске надокнаде, па је на ред дошао сусрет са финалистом прошлог Евра Португалијом. Славили су са 2:1, а блистао је Хакан Јакин, иначе стрелац свих погодака у та три меча.

У ери Владимира Петковића Швајцарци су подигли свој реноме од "туриста" до сталног члана нокаут фазе. Прво су 2016. обезбедили осмину финала слављем на Албанијом (1:0) и ремијима са Румунијом и Француском. Нису имали среће у пенал серији против Пољака.

Затим су 2021. отишли корак даље. Све је кренуло са одличним издањима у квалификацијама, у конкуренцији Данске, Републике Ирске, Грузије и Гибралтара. Пласман у нокаут фазу обезбедили су као једна од најбољих трећепласираних екипа са четири бода из три дуела. Играли су егал (1:1) са Велсом, убедљиво су поражени од будућег првака Италије (3:0), а затим су у пресудном дуелу славили са 3:1 против Турске.

Уследила је сензационална елиминација тада актуелног светског првака Француске после пенала и 3:3 у регуларном делу.

Укупни досадашњи скор Швајцараца на 18 утакмица на првенствима Европе је три победе, осам ремија и седам пораза.

Иза Румуније у квалификацијама

Швајцарци су се на Европско првенство у Немачкој пласирали са друге позиције у групи И, једној од слабијих, без неког од чланова европске елите. Ривали су им били Румунија, Израел, Белорусија, Андора и репрезентација такозване државе Косово.

Крајњи скор им је био 4-5-1, а један-једини пораз су доживели у последњем колу против првопласиране Румуније. Било је 1:0 на "Националном стадиону" у Букурешту.

Са 22 постигнута гола били су међу најефикаснијим селекцијама током квалификација, за шта је заслужан и квалитет ривала. У свих пет ремија су примили гол, тако да се дефанзива није добро показала. Убедљиво су тријумфовали над Израелом и Андором код куће (оба пута по 3:0) и као гости против Белорусије (5:0).

Мурат Јакин – икона Базела са теретом Владимира Петковића

Легенда швајцарског фудбала, нарочито Базела, Мурат Јакин наследио је Владимира Петковића 2021. године на месту селектора репрезентације Швајцарске са задатком да одржи сталност добрих резултата.

За разлику од брата Хакана Јакина, који је био нападач, Мурат је био дефанзивац. Започео је каријеру у Грасхоперсу и то трофејно са две титуле у прве две сезоне као професионалац - 1995. и 1996. године. За тај тим је одиграо 101 меч и уписао 17 голова.

Покушаји иностране каријере у Штутгарту, Фенербахчеу и Кајзерслаутерну били су краткорочни и без већих успеха, па се одлучио за повратак у родни Базел. Последње године играчке каријере биле су плодоносне – 24 гола на 91 утакмици, три титуле првака државе и два Купа Швајцарске.

За национални тим је одиграо 49 мечева и четири пута је био стрелац. Био је део тима на Европском првенству у Португалији 2004. године.

Тренерска каријера почела је од нижих рангова. Први "мали-велики" успех учинио је са Туном, промоцијом у виши ранг већ у првој години, а затим и заузимањем петог места са изласком у Европу наредне сезоне. Епизода у Луцерну се не памти по много чему. На клупи Базела је достигао свој врхунац, победама у оба дуела групне фазе Лиге шампиона са Челсијем у сезони 2013/14. Резултати на домаћем пољу били су блистави са узастопним титулама.

Уследио је позив из Москве за 1.600.000 евра по сезони у Спартаку. Дугорочан план је био срушен већ после прве сезоне. Уследиле су краткорочне и неуспешне епизоде у Шафхаузену, Грасхоперсу и Сиону.

Јакин је преузео швајцарски национални тим пред Катар и одмах начинио огроман успех проласком групе са Бразилом, Србијом и Камеруном. Португал их је декласирао у осмини финала са 6:1.

Стара имена потпомогнута новим талентима

Што се тиче самог састава репрезентације Швајцарске, познато је да се ради о мултикултуралној групи, у складу са самим државним уређењем. Најпознатија имена у пуној снази су дефанзивац Манчестер ситија Мануел Аканђи и голман Интера Јан Зомер. Неизоставни су ветерани, синоним за састав Швајцарске у претходној деценији, Ђердан Шаћири и Гранит Џака.

Шаћири је са 32 године као члан Чикаго фајера на заласку клупске каријере, али њему никада не фали жара, а ни искуства. Џака је неизоставни члан чудесног Бајер Леверкузена, новог шампиона Немачке.

Ваља истаћи и Ноу Окафора из Милана, те играча Њукасла Фабијана Шера.

Састав репрезентације Швајцарске

Голмани: Грегор Кобел (Борусија Дортмунд),  Ивон Мвого (Лоријерн), Јан Зомер (Интер);

Одбрана: Мануел Аканђи (Манчестер сити), Нико Елведи (Борусија Менхенгладбах), Рикардо Родригес (Торино), Фабијан Шер (Њукасл), Леонидас Стергију (Штутгарт), Силван Видмар (Мајнц), Седрик Цајсигер (Волфсбург);

Везни ред: Мишел Абишајер (Болоња), Зеки Амдуни (Барнли), Квадво Дуа (Лудогорец), Ремо Фројлер (Болоња), Ардон Јашари (Луцерн), Фабијан Ридер (Рен), Ђердан Шаћири (Чикаго фајер), Винсент Сјеро (Тулуз), Ренато Штефен (Лугано), Рубен Варгас (Аугсбург), Денис Закарија (Монако), Гранит Џака (Бајер Леверкузен), Стивен Цубер (АЕК);

Напад: Брил Емболо (Монако), Ноа Окафор (Милан), Ден Ендој (Болоња). 

Први дуел је и пресудан

Oчекивано, међу противницима у групи А Швајцарци најбогатију историју међусобних сусрета имају са Немцима. Безброј пријатељских мечева од 1908. до данас. Први дуел на званичним такмичењима био је 1938. на Светском првенству у Францусој. Меч четвртфинала окончан је 1:1 после 120 минута, па је морао да се понови. Швајцарска је славила са 4:2.

Наредни сусрети на светским смотрама били су током 1960-их. Западни Немци су победили у групној фази у Чилеу са 2:1 и четири године касније у Енглеској са 5:0. Најскорије дуеле две селекције суседних земаља одиграле су у Лиги нација 2020. године. Оба дуела завршена су нерешено (3:3, 1:1). Први пут ће се ове године срести на Европском првенству.

Занимљиво, после победе над Немачком у поновљеном мечу осмине финала 1938, Швајцарци су елиминисани од Мађарске, још једног противника из групе А у Немачкој. Наредни званични сусрет био је тек током квалификација за Светско првенство у Шпанији током 1981. године - у Луцерну је одиграно 2:2, док је домаћин у Будимпешти био убедљив 3:0. Идентични резултати, само са другим победником, уписани су током квалификација за Евро 1996. године.

Сврстани су у исту групу и за наредно велико такмичење - Мундијал у Француској. Швајцарска је славила "минималцем" на свом терену, а у Будимпешти је уписан егал (1:1). У борби за пласман на Светско првенство у Русији, састав тада Владимира Петковића је надиграо Мађаре са 3:2 на страни и 5:2 код куће. Иницијални сусрет ове две земље био је 1911. године.

Надметање Швајцарске и Шкотске датира од квалификација за Светско првенство у Шведској. У два сусрета 1957. године победили су Шкоти - у гостима 2:1, па 3:2 у Глазгову. Швајцарци су им узвратили током квалификација за Европско првенство - 2:0 у Берну, па 2:2 на "Хампден парку".

Деведесетих су њихови дуели били готово редовни. Најзначајнији је свакако био у групној фази Евра у Енглеској 1996, у ком су Швајцарци доживели минимални пораз. Од 1990. до 1994. су се гледали једном годишње. Кренуло је са квалификацијама за Европско првенство и слављем Швајцарске од 2:0, да би у Шкотској било окончано ремијем 2:2. Идентичан сценарио (победа Швајцарске код куће, па реми на страни) уписан је и током квалификација за Мундијал у САД 1994. године.

Фудбалери Швајцарске први сусрет у Немачкој играју против Мађарске 15. јуна у 15.00, што ће вероватно бити и пресудни сусрет за другу позицију. Затим се састају са Шкотском 19. јуна од 21.00, па на крају групне фазе са домаћином - 23. јуна у 21.00.

 Распоред утакмица Швајцарске:
15. јун: Мађарска - Швајцарска (15.00, Келн)
19. јун: Шкотска - Швајцарска (21.00, Келн)
23. јун: Немачка - Швајцарска (21.00, Франкфурт)

недеља, 23. јун 2024.
23° C

Коментари

koga je stid od lepote
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo!
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Лепше Боље Паметније
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Negovanje antivrednosti
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Svaka čast
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару