БЕЛ - РУМ 2:0 (крај)
ГРУ - ЧЕШ 1:1 (крај)
ТУР - ПОР 0:3 (крај)
Читај ми!

Maђарска - чардаш са италијанским диригентом

Некада фудбалска велесила, Мађарска је ушла у период сталних учешћа на великим такмичењима. У квалификационој групи са Србијом, Мађари су били први, а у групи А их на Европском првенству чекају Немачка, Швајцарска и Шкотска.

Maђарска - чардаш са италијанским диригентом Maђарска - чардаш са италијанским диригентом

Љубитељи спорта у Србији могли су да се упознају са квалитетима и игром Мађарске кроз међусобне дуеле у квалификацијама за Европско првенство.

После лутања са страним тренерима, Марко Роси се испоставио као права опција за панонску земљу, успоставивши систем који колектив чини бољим од рејтинга појединаца. После скоро пола века таворења на дну европског фудбала, Мађарска је успоставила континуитет учешћа на европским смотрама и део је А дивизије Лиге нација.

Није више "лака коњица", сад је "уиграна пешадија" спремна да се против Швајцарске, Шкотске и Немачке избори за пласман у нокаут фазу шампионата Европе.

Опет ти Совјети и драма у Франковој Шпанији

Давни су дани мађарске "златне генерације". Последњи успех на европској фудбалској смотри било је четврто место 1972, осам година након бронзе - једине медаље за Мађаре на Еврима. Да је прво првенство Европе одиграно деценију раније, а не 1960, Мађари би врло вероватно били прваци бар једном, с обзиром да су тих година важили за страх и трепет.

Изворни систем Европског првенства по његовом покретању био је такав да су се првобитно играли двомечи код куће и на страни све до полуфинала, када се долази на зборно место.

Први меч квалификација за Европско првенство, дакле и први везан за цео систем новог такмичења, одиграли су у Москви СССР и управо Мађарска 28. септембра 1958. године. Совјетска "чизма" је згазила ривале пред 100.000 људи на стадиону "Лењин". Две године раније су совјетски тенкови разрешили револуцију у Будимпешти, тако да је било шта сем презентовања супремације главне силе Источног блока било незамисливо, врло вероватно и опасно, по мађарске фудбалере. У реваншу на "Непстадиону" је остварен политички коректан минималац гостију.

Пут до једине медаље на првенствима Европе 1964. кренуо је рутинском елиминацијом Велса са 4:2 у двомечу. Следи врло неизвестан окршај са Источном Немачком у осмини финала. Ђула Ракоци у 88. минуту постиже круцијални погодак за тријумф од 2:1 у Источном Берлину. Важност тог поготка је још већа, пошто су Немци у Будимпешти били апсолутно равноправан ривал - 3:3.

Као награда дошло је укрштање са Французима против којих Мађари нису имали већих мука. Након 5:2 у Паризу, преокретом су дошли до 2:1 на свом терену. Тиме су резервисали карте за Шпанију.

Као и у сусретима са Совјетима шест година раније, и тада су сем 11 играча на терену, за противника имали и политику. Око 35.000 људи на "Сантијаго Бернабеу" пред Франциском Франком. Када је фудбал одраз стања у друштву, све осим победе домаћина у овој ситуацији сматра се лудошћу. Мађари су били довољно храбри и борбени да изборе продужетак поготком Бенеа у 84. минуту. Осмех на Франковом лицу појавио се у 112. минуту после гола Амансија Вареле.

Ни меч за бронзу против Данске није био безазлен. Обрнуле су се улоге, па су сад Мађари били ти који су испустили гол предности у последњих 10 минута и морали да се помуче још 30 минута за медаљу. Као што је Лилијан Тирам фрапирао Хрватску у полуфиналу Мундијала 1998, тако је дефанзивац Дежи Новак са два гола у три минута (107', 110') решио питање трећепласираног. Мађарска се тад први и једини пут нашла на постољу.

Осам година касније, тек после поновљеног меча са Румунијом и тријумфа од 2:1 на неутралном терену стадиона "ЈНА" у Београду, Мађари су успели да се квалификују за Белгију 1972. Кад тамо, погодите ко? СССР! Прилика за велики реванш није искоришћена. Конков је у 54. минуту затресао мрежу Мађара за 1:0 и послао СССР у финале са Западном Немачком.

Индиспонирани Мађари нису "одбранили" бронзу против домаћина Белгије. Било је 2:1 у Лијежу. Закључно са олимпијским сребром освојеним 10. септембра у Минхену те године, завршава се период релевантности Мађарске на европској и светској сцени. Следи "мрачно доба".

Ренесанса после 44 године

Изостанак са Европских првенстава дуг невероватне 44 године прекинут је 2016. године, доласком Немца Бернда Штока на место селектора. После експеримената са Лотаром Матеусом и Еврином Коеманом, коначно се пронашао прави страни стручњак за озбиљнији успех.

Норвешка је елиминсана у двомечу са укупних 3:1. Вратили су се из Осла са предношћу од 1:0, па је аутогол Хенриксена у 83. минуту за 2:0 у Будимпешти дефинитивно отклонио сумње и донео еуфорију читавој нацији.

Мађари нису ту стали са изненађењима. Завршили су групну фазу као првопласирани у конкуренцији потоњег првака Португалије, најпријатнијег изненађења Исланда и Аустрије. Отворили су такмичење тријумфом од 2:0 у дербију са бившим сународницима у доба монархије. Аутогол Севарсона у 88. минуту за 1:1 спасио их је пораза од Исланда, а у последњем колу су бриљирали против Португалије одигравши 3:3. Балаж Џуџак је парирао Кристијану Роналду са два поготка. Против Белгије на врхунцу "златне генерације" нису имали шта да траже у четвртфиналу - 4:0.

Пласман на наредни Евро био је врло турбулентан. Тек кроз бараж Лиге нација. Оправдали су улогу фаворита у Софији победом од 3:1 над Бугарском, па су у финалу славили са 2:1 против Исланда. Извојевали су велики тријумф с обзиром да је Марко Роси тих дана болова од ковида.

Одабир за једну од земања домаћина групен фазе Европског првенства 2020. био је велики комплимент за Мађарску, што се видело по еуфорији у читавој земљи. На све то, задесило се да је баш у Будимпешти "група смрти" са Француском, Немачком и Португалом, односно актуелним и пређашњим прваком света, као и владаром Европе.

Са Италијаном Марком Росијем на клупи, Мађари су прилично "запржили чорбу" планетарним гигантима. Након убедљивог пораза од Португалије у првом колу (3:0), успели су да "откину" два бода Французима (1:1), па и Немцима (2:2). Више него пристојно издање унело је огроман талас ентузијазма на ком су сурфовали и кроз квалификације за шампионат у Немачкој.

Дуели са Србијом одлучили пласман на Еуро

Континуитет великих такмичења одразио се и на игру мађарског састава, пре свега на компактност и веру у систем. Окончали су квалификације са скором 5-3-0 у конкуренцији Србије, Црне Горе, Бугарске и Литваније.

Победе над Бугарском и Литванијом, те реми без голова у Подгорици претходили су најважнијем сусрету - против Србије у Београду. Нашли су се Мађари у неповољној позицији после аутогола Салаја у 10. минуту, али нису поклекли. Шта више, начинили су експресан преокрет. Варга у 34. и Орбан у 36. минуту вратили су резултат на "воденицу" гостију. Српска јавност, са раним прогозама првог места на табели, брзо је била сударена са реалношћу.

Тридесет и седам дана касније, исти ривали и исход на другој локацији. Поново је победник одлучен у првом полувремену. Све се одиграло у 14. минута. Прво је Барнабас Варга у 20. минуту довео домаћина у вођство, да би Страхиња Павловић изједначио у 33. минуту. Српска одбрана није издржала дуже од минута, примивши гол за 2:1. Стрелац је био Роланд Салај.

Апсолутна предност у међусобним дуелима са главним конкурентом донела је растерећење тиму Марка Росија, па ни ремији са Литванијом и Бугарском нису били били велики проблем. Пала је и Црна Гора са 3:1 за грандиозан финиш на "Пушкаш арени".

Главне заслуге за овакве резултате Мађара у не толико атрактивној, али врло неугодној групи, припадају селектору Росију.

Марко Роси - птица селица свила гнездо у Панонији

Рад са Мађарском је врхунац играчке и тренерске каријере 64-годишњег Италијана. Иако звучног презимена, Марко Роси није био члан гиганата са "Чизме". Дебитовао је у дресу Торина у сеозни 1983/84. у Серији А и већ након годину дана је морао да се задовољи дресом Кампање у нижем рангу, те Кантанцара. Најдужи стаж је имао у дресу Бреше од 1988. до 1993, где је одиграо 164 утакмице и био део тима у највишем рангу италијанског фудбала и у његовим најславнијим годинама.

Уследио је транфсер у Сампдорију, где је за две године уписао 25 мечева и славио освајање националног купа. Како су дошле позније играчке године, отиснуо се накратко у Мексико, па се опробао у Бундеслиги у дресу Ајнтрахта. Враћа се у Италију кроз ангажман у Пјаћенци 1997. и после три године и још пар аматерских клубова "качи копачке о клин".

Почетак тренерске каријере није био нимало блистав. Од 2004. до 2011. је седео на клупи пет нижеразредних и ирелевантних клубова, нигде дуже од две године.

Обичај кратког задржавања настављен је у Хонведу, мада се на "прву лопту" показао као одличан потез по обе стране, пошто су стигли до трећег места домаћег првенства. Наредна сезона није била ни изблиза тако успешна.

Већ 2015. се враћа у овај клуб и у другој сезони чини сензационалан успех освајањем титуле и победом над љутим ривалом Видеотоном у последњем колу. Очекивано, није остао у трећој сезони под оправдањем како се "ваља повући кад си на врху".

Иначе, најзаслужнија особа за његов долазак у Мађарску је лични пријатељ, власник италијанског ресторана у Будимпшети, који га је убедио да је Хонвед права опција.

Није далеко одмакао после Хонведа - до Словачке. Нови трофеј, нова титула и то са Дунајском Стредом.

Преузима посао селектора Мађарске од Белгијанца Жоржа Ликенса. Креће рапидан напредак кроз Лигу нација, где за две године напредује за два ранга. На том узлету су се сусрели са Србијом, уписавши три бода у Љутице Богдана (0:1) и одигравши реми на свом терену (1:1). Сада је Мађарска стабилан члан највишег ранга Лиге нација.

Без анкета и истраживања може се тврдити да је Роси омиљени странац у Мађарској. Три пута је у последње четири године добио признање спортске личности године у категорији тренера и функционера.

Собослај и компанија

Убедљиво најпознатије име у мађарској репрезентацији је играч Ливерпула Доминик Собослај. Екипа је препуна интернационалаца од "лига петице" до Далеког истока.

Из Бундеслиге долазе пет имена: заменик капитена Петер Гулаши и Вил Орбан (Лајпциг), Атила и Роланд Салај (Фрајбург) и члан Унион Берлина Андраш Шефер.

Сем Собослаја, чланови премијерлигаша и "странци" са мађарским коренима су - Милош Керкез, рођен у Врбасу и брани боје Борнмута, и Калум Стајлс из Сандерленда.

Чак и ХНЛ има свог представника. Конкретно, Ласло Клајнхајлсер је играч Хајдука из Сплита. Свакако нису имена од којих клецају колена. Снага Мађарске је њен колектив.

Стогодишња историја са Немачком и Швајцарском, званични деби са Шкотском

Мађари имају дугу историју дуела са Швајцарском и Немачком.

У првом званичном сусрету са Швајцарцима, елиминисали су их у чевртфиналу Светског првенства 1938. године. Наредни званични сусрет био је тек током квалификација за Светско првенство у Шпанији током 1981. године - у Луцерну је одиграно 2:2, док је домаћин у Будимпешти био убедљив са 3:0.

Идентични резултати, само са другим победником, уписани су током квалификација за Евро 1996. године. Сврстани су у исту групу и за наредно велико такмичење - Мундијал у Француској. Швајцарска је славила "минималцем" на свом терену, а у Будимпешти је уписан егал (1:1). У борби за пласман на Светско првенство у Русији, састав тада Владимира Петковића је надиграо Мађаре са 3:2 на страни и 5:2 код куће. Иницијални сусрет ове две земље био је 1911. године.

Кад се спомену сусрети Мађарске и Немачке, одмах пада на памет финале Светског првенства 1954. године и фрапирајући тријумф над "лаком коњицом" са 3:2. Мађарска је тад била убедљиво најбољи тим на свету. Кад се узме у обзир да су их Пушкаш, Кочиш и остали декласирали са 8:3 у групној фази, податак је још сензационалнији.

Ове две селекције састајале су се од 1909. године и први двобој на великим такмичењима био је у полуфиналу Олимпијских игара у Штокхолму 1912, где су Мађари победили са 3:1.

Од поменутог финала 1954, Западна Немачка постепено расте као светска сила, док Мађарска тоне. Тек су се на Евру 2021. срели на "Алијанц арени". Било је 2:2 у утакмици групне фазе. Мађарској "лежи" Немачка у скорије време, што се види у двомечу у Лиги нација 2022. године, кад су на "Пушкаш арени" ремизирали 1:1 и затим славили у Лајпцигу са 1:0.

Са Шкотском се никад нису сусретали на великим такмичењима, ни у квалификацијама. Скор Мађара у пријатељским утакмицама од 1938. до сада је 4-2-3.

Што се тиче конкуренције у групи А, најизвесније је да ће се већ у првом колу борити за друго место са Швајцарском. Наредни дуел је са Немачком, па за крај групне фазе са Шкотском.

Састав репрезентације Мађарске

Голмани: Денес Дибуш (Ференцварош), Петер Гулаши (РБ Лајпциг), Петер Сапонс (Парма);

Одбрана: Ботонд Балог (Парма), Ендре Ботка (Ференцварош), Мартон Дардаи (Херта), Атила Фиола (Фехервар), Адам Ланг (Омонија), Вили Орбан (РБ Лајпциг), Атила Салај (Фрајбург);

Везни ред: Бола Бендегуж (Сервет), Михали Ката (МТК Будимпешта), Молош Керкез (Борнмут), Ласло Клајнхајслер (Хајдук Сплит), Адам Нађ (Специја), Жолт Нађ (Пушкаш академија), Лоик Него (Авр), Андраш Шефер (Унион Берлин), Калум Стајлс (Сандерленд);

Напад: Адам Мартин (Улсан), Кевин Чобот (Ујпешт), Данијел Газдаг (Филаделфија унион), Кристофер Хорват (Кечкемет), Роланд Салај (Фрајбург), Доминик Собослај (Ливерпул), Барнабас Варга (Ференцварош).

Распоред мечева репрезентације Мађарске:
15: јун: Мађарска – Швајцарска (15.00, Келн)
19: јун: Немачка - Мађарска (18.00, Штутгарт)
23. јун: Шкотска - Мађарска (21.00, Штутгарт)

недеља, 23. јун 2024.
23° C

Коментари

koga je stid od lepote
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo!
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Лепше Боље Паметније
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Negovanje antivrednosti
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Svaka čast
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару