ГРУ - ЧЕШ (15.00)
ТУР - ПОР (18.00)
БЕЛ - РУМ (21.00)
Читај ми!

Србија против Енглеске у Гелзенкирхену почиње европску турнеју (21.00, РТС1)

Фудбалери Србије одиграће дуел првог кола групне фазе на Европском првенству против селекције Енглеске. Утакмица почиње у 21.00, а директан пренос је на Првом програму РТС-а. Најважније детаље можете пратити на нашем порталу.

Србија против Енглеске у Гелзенкирхену почиње европску турнеју (21.00, РТС1) Србија против Енглеске у Гелзенкирхену почиње европску турнеју (21.00, РТС1)

Србија почиње дугоочекивано првенство Европе. Први ривал је тим Енглеске, један од фаворита за тријумф на турниру. Утакмица ће бити одиграна у Гелзенкирхену на стадиону "Шалке арена".

Србија, односно њена претходница Југославија и Енглеска имају дуги низ величанствених међусобних сусрета. Први је одигран 1939. године на стадиону београдског БСК-а. Утакмице Југославије и Енглеске носиле су посебну тежину и страст која је надилазила спортско ривалство, посебно дуел одигран 11. маја 1958. године у Београду када је југословенски тим нанео други највећи пораз у историји репрезентације Енглеске.

Но, много је воде протекло Темзом, односно Дунавом и Савом, Енглеска је остала у врху светског фудбала, док је Србија покушавала да врати континуитет наступа на великим такмичењима. Тренд игара и успеха у виду пласмана на неком од светских или европских првенстава постоји, али још увек изостаје искорак ка историјском резултату.

Србија је после много година поново на почетку, а утисак је да се из једне у другу фазу улази с великим очекивањима и крупним обећањима, а резултати изостају. Иако је, истини за вољу за Србију велики успех што успева да буде деоконтиненталног или планетарног првенства.

Фудбал се враћа кући и никако да дође

Фудбалери Енглеске су до првенства Европе у Немачкој стигли без пораза, као првопласирани тим у групи Ц, испред Италије, Украјине, Северне Македоније и Малте. Уписали су шест тријумфа и два ремија са Украјином и Северном Македонијом. Најбољи играч тима у квалификација био је капитен Хари Кејн са осам голова и две асистенције. Букајо Сака је уписао четири поготка и три асистенције.

У припремном периоду савладали су Босну и Херцеговину, резултатом 3:0, а онда су у последњој провери пред одлазак у Немачку поражени на Вемблију од Исланда - 1:0.

Енглеска је 1996. године била домаћин Европског првенства у фудбалу, а навијачи су направили песму "Football’s coming home" - "Фудбал се враћа кући". Снове "Гордог Албиона" тада су срушили Немци у полуфиналу, а 25 година касније уз исте стихове - Италијани у финалу. У Немачкој, Енглези ће играти 11. пут за прву европску титулу у историји тима.

Уколико се погледају претходни резултати, утисак је да док тихо тече Темза, фудбал упорно бежи од куће, јер значајне титуле још од Мундијала 1966. године нема на полицама витрина Фудбалског савеза Енглеске. Овога пута, Енглези су пред великим изазовом, морају да оправдају очекивања навијача из земље, али и стучне елаборације које наговштавају учешће у завршници такмичења.

На новом почетку, почетку свих почетака

Фудбалска репрезентација Србије ће дебитовати на Европском првенству. Почетничка срећа не тражи само храбре, већ и одмерене. Србија може до елиминационе фазе, а за тај подвиг, тим селектора Драгана Стојковића мораће да игра тимски, јер појединачни квалитет играча који прави разлику на терену у екипи Србије једноставно не постоји.

Александар Митровић био је најбољи стреалац тима у квалификацијама са пет голова, а успео је да упише и једну асистенцију.

Подсетимо, "орлови" Драгана Стојковића изборили су пласман на континентално првенство као други из квалификационе групе Г, иза Мађарске и испред Црне Горе, Литваније и Бугарске. После потврде учешћа на првенству и уочи почетка такмичења утисак је да је квалификациона група била изузетно лака у поређењу са другим. Против тимова, изузимајући Мађарску, који нису дуго направили значајан искорак, исход је морао да буде бољи од 14 бодова и само четири тријумфа.

Србија је припреме за Евро окончала половичним успехом, победом против Шведске, резултатом 3:0 у Стокхолму и поразом од Аустрије у Бечу - 2:1.

Делује да су Србија и Енглеска, уз све различитости у игри и историји, из године у годину на новом почетку. Енглези траже титулу, деценијама уназад, а Србија искорак из групне у елиминациону фазу. И у томе је једина разлика.

Саутгејтов прилагодљив систем против Пиксијеве нападачке тактике

У модерном фудбалу се не може говорити о стиловима игре, по чему су некад биле препознатљиве репрезентације, односно земље. Међутим, сигурно је да ће обе екипе играти са жељом да победе. У томе им може помоћи једино смислена игра и приморавање противника на грешку.

Саутгејта одликује прилагодљив систем игре, у зависности од противника селектор Енглеске поставља формацију. Најчешће користи 4–3–3, 4–2–3–1, 3–4–3 и 3–5–2. Све оне указују на изразит нападачки стил којим руководи Џуд Белингем, а у дело акције спроводи Хари Кејн.

Саутгејт је заслужан и за промоцију играча из омладинских селекција Енглеске у сениорски тим. Ту предњаче Фил Фоден, Букајо Сака, Коби Мејно, Кол Палмер...

Табор Србије који с клупе предводи селектор Стојковић најчешће наступа у формацији с три играча у задњој линији, потом два бочна која по потреби играју у нападу или дефанзиви, три на средини терена и два фудбалера у навали.

Претња Србије у нападу је недвосмислена, међутим, истини за вољу постоји мањкавост у дефанзиви. На Светском шампионату у Катару Србија је примила осам голова у групној фази. У квалификационом периоду за Евро на само две утакмице није примила гол.

Нема сумње да ће Србија полагати наду у Александра Митровића који ће покушати да продужити сјајну форму. Директни чувари извесно је да ће му бити Џон Стоунс и Марк Гуеи који су за пар центиметара нижи од њега.

Поред најбољег стрелца Србије у историји биће и Душан Влаховић, фудбалер великог потенцијала. После две и по сезоне у Серији А за тим Јувентуса је постигао 33 гола на 75 мечева. Влаховић је у кризи, односно паду форме, те ће управо на првом мечу против Енглеске тражити прилику да поврати голгетерски ритам.

Утакмица у Гелзенкирхену почиње у 21.00, а директан пренос је на Првом програму РТС-а. Најважније детаље можете пратити на нашем порталу.

субота, 22. јун 2024.
35° C

Коментари

Izbor
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
А фудбал?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?