Белгија и Холандија 2000.

Французи златним голом до титуле

Број репрезентација за завршницу Европског првенства није се мењао, али се повећао број учесника у квалификацијама, и то на 49, а завршни турнир је први пут одржан у две земље. Квалификационе борбе одржане су у девет група.

Квалификационе борбе одржане су у девет група. Осим два домаћина, завршницу су изборили Португалија, Румунија, Енглеска, Немачка, Италија, Турска, Шведска, Шпанија, Југославија, Словенија, Норвешка, Холандија, Француска, Чешка и Данска. Један од домаћина доживео је прави дебакл, Белгија није успела да прође групи, док су Холанђани догурали до полуфинала. Учествовала је и репрезентација Словеније, која је у својој европској премијери умало прошла даље, након што је имала вођство од 3:0 против Југославије, али су разиграни "змајчеки" за само шест минута примила два поготка. У првом кругу неочекивано су елиминисани браниоци титуле Немци, као и Енглези, од којих су били успешнији најбољи фудбалери Португалије и Румуније. У окршају "Панцера" и "Гордог Албиона" славили су Острвљани (1:0), али тај меч је одигран у сенци великих нереда енглеских навијача у граду Шарлроа. У четвртфиналним двобојима Португалци су поразили Турску (2:0), Италија је "прескочила" Румунију (2:0), Холандија је декласирала Југославију (6:1), док је Француска била боља од Шпаније (2:1). Полуфинале је донело две изузетно драматичне утакмице, од којих је једна решена у продужетку, а друга након једанаестераца. "Лале" су против азура од 32 минута имале играча више (искључен Ђанлука Замброта), а потом и два досуђена пенала, али је чувар мреже "Азура" Франческо Толдо зауставио оба. Након 120 минута игре није било погодака. Приликом извођења једанаестераца Толдо је обранио још три шута и винуо се у главног јунака тријумфа Италије. У другом полуфиналном мечу побједник је одлучен у 117. минуту, поготком Зинедина Зидана са бијеле тачке, за 2:1 Француза против Португалије. Финале је поново одлучено "златним поготком" и поново је изгубила селекција, која је повела. Италијани су водили голом Марка Делвекија од 55. минута, али у последњим тренуцима меча Силваин Вилтор је спасио Французе. У 103. минуту Давид Трезеге је на Вилторову асистенцију донео Французима европску титулу. По први пут након 1974. године једна земља је била на европском и светском трону.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво