Шведска 1992.

Титула Данцима

Било је то последње eвропско првенство на којем је наступило осам репрезентација. Завршницу су избориле селекције Шведске, Француске, Енглеске, Холандије, Немачке, Шкотске, Југославије и Заједнице Независних Држава, као наследника СССР-а.

 Међутим, због санкција Уједињених нација, УЕФА је у последњем тренутку забранила Југославији наступ, а уместо "плавих" на завршни турнир су позвани Данци, који су квалификације за ЕП завршили иза Југославије. И управо је "данска прича", када је фудбал у питању, једна од највећих и најлепших у историји европских шампионата. Иако су у Шведску допутовали као "резервисти", Петер Шмајхел, Брајан Лаудруп, Ларс Олсен и њихови саиграчи у домовину су се вратили као прваци Старог континента. Данци су у прве две утакмице против Енглеске (0:0) и Шведске (0:1) освојили само један бод, без постигнутог поготка и чинило се да ће брзо кући, али, у последњој утакмици у групи надиграли су Французе, којима је требао бод за пролаз даље, и победом од 2:1 прошли даље заједно са Швеђанима. У другој групи, полуфинале су очекивано изборили Холанђани и Немци. "Дански сан" се наставио и у полуфиналу у којем су након узбудљивог ремија (2:2), бољим извођењем једанаестераца против Холандије стигли до финала. У другом мечу полуфинала Немачка је победила домаћина са 3:2. Уочи финалног двобоја чинило се да ће искуснији Немци искористити свој квалитет, али је Данска на крилима сјајног голмана Шмајхела и стрелаца Џона Јенсена и Кима Вилфорта стигла до сензационалне победе од 2:0.

Идеални тим

Шмајхел (Данска), Ројтер (Немачка), Колер ( Немачка), Блан (Француска), Бреме (Немачка), Гулит )Холандија), Ефенберг (Немачка), Хеслер (Немачка), Б. Лаудруп (Данска), Бергкамп (Холандија), Ван Бастен (Холандија).

Финале (Гетеборг, 26. јун)

~Данска - Немачка 2:0

Стадион: "Улеви". Гледалаца: 37.800. Судија: Галер (Швајцарска). Стрелци: Јенсен 18, Вилфорт 79.

ДАНСКА: Шмајхел, Сивебек (од 70. Кристијансен), Кристофте, К. Нилсен, Пинчик, Л. Олсен, Вилфорт, Јенсен, Повлсен, Б. Лаудруп, Х. Ларсен. Селектор: Мелер-Нилсен.

НЕМАЧКА: Илгнер, Ројтер, Бреме, Бухвалд, Колер, Хелмер, Хеслер, Ефенберг (од 81. Том), Клинсман, Замер (од 46. Дол), Ридле. Селектор: Фогтс.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво