Фудбал на "чизми"

Поново славе Немци

Због све већег интересовања за европско првенство УЕФА је повећала број учесника на завршном турниру, са четири на осам репрезентација.Први пут је домаћин директно ишао међу осам, па Италија није морала у квалификације, док је осталих седам репрезентација визу добило у исцрпљујућим квалификацијама. Промена је било и у систему такмичења.

Више није било четвртфиналних двобоја, па су победници седам група изборили пут на Апенинско полуострво. Осим домаћина Италије, на завршном турниру су још учешће изборили СР Немачка, ЧССР, Холандија, Грчка, Белгија, Енглеска и Шпанија. Југославија није успела да оде на завршни турнир, пошто је у групи завршила као другопласирана, иза селекције Шпаније. Учесници Европског првенства били су подељени у две групе, а играло се у Риму, Напуљу, Милану и Торину. УЕФА је за овај шампионат одлучила да се не играју утакмице четвртфинала и полуфинала, па су се за титулу првака Старог континента борили победници група, док су другопласиране репрезентације играле за бронзану медаљу. Други континентални шампионат Европе у Италији био је један од најслабијих, посебно група у којој су играли домаћини. На крају су победници група били СР Немачка и Белгија, док су за бронзу играли Италија и Чехословачка. Енглези су веома брзо испали из конкуренције, али ако играчи Гордог Албиона нису исказали своје умеће, то су учинили навијачи, који су посебно у Торину изазвали велике нереде. У финалу, које је одиграно у Риму Немачка је тријумфовала над Белгијом резултатом 2:1, а оба поготка за "панцере" постигао је Хорст Хрубеш (10, 89), док је стрелац за Белгијанце био Рене Вандерејкен (72. пенал). У судару за треће место Чехословачка је након пенала савладала Италију (9:8).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво