Југославија 1976.

Чехословачка освојила Београд

Систем квалификација за ЕП није се мењао. И даље се играло у осам квалификационих група, а победници су изборили пласман у четвртфинале. Међу осам најбољих пласирали су се СССР, Југославија, ЧССР, Холандија, СР Немачка, Велс, Белгија и Шпанија, а након још једног круга доигравања, завршницу су избориле Југославија, Чехословачка, СР Немачка и Холандија.

Организација завршног турнира је додељена Југославији и првенство је први пут одржано у једној комунистичкој земљи. Било је то изузетно занимљиво и неизвесно такмичење, на којем су све четири утакмице завршиле у продужецима. У првом полуфиналу играном на загребачком "Максимиру" ЧССР је победила Холандију са 3:1, а пресудили су голови Нехода и Веселyја у продужетку. Чехословацима су пут до победе олакшала искључења Јохана Нескенса (60. минут) и Вима ван Ханегема (115. минут). У другом полуфиналном мечу Југославија, коју је водио селектор Анте Младинић, изгубила је од браниоца титуле, Немачке са 4:2. Актуелни првак Европе је након 30 минута игре губио са 2:0 (Попивода 19, Џајић 30), али су "панцери" успели да изједначе резултат (Флое 64, Милер 82), а потом у продужецима са још два поготка Милера (115, 119) изборе финале.
У сусрету за треће место Холандија је такође после 30 минута наставака победила домаћина са3:2. "Лале" су водиле са 2:0, Југословени изједначили, али у продужетку је бронза ипак отишла у Холандију. У финалу одиграном на београдској "Маракани" Чехословаци су повели са 2:0 (Свелик 8, Добијас 25), али је Немачка головима Милера (28) и Хелценбајна у 89. минуту изборила наставак. У додатном времену није било промене резултата, па су о победнику одлучивали пенали. Први промашај догодио се у четвртој серији, када је Ули Хенес пребацио гол, а потом је Антонин Паненка преварио Мајера лобом по средини гола и тако се уписао у фудбалску историју. Чехословачка је заслужено освојила титулу првака Европе пошто је у квалификацијама избацила Енглеску, Португал и СССР, а на завршном турниру Холандију и Немачку.


Финале (Београд, 20. јун)

~Чехословачка - СР Немачка 2:2 - пеналима 7:5

Стадион: "Црвене звезде". Гледалаца: 60.000. Судија: Гонела (Италија). Стрелци: Швелик 8, Добијаш 28 - Д. Милер 28, Хелценбајн 89.

ЧЕХОСЛОВАЧКА: Виктор, Пиварник, Гег, Добијаш (од 98. Весели), Цапкович, Ондруш, Масни, Паненка, Швелик (од 79. Јуркемик), Модер, Нехода. Селектор: Јежек.

СР НЕМАЧКА: Мајер, Фогст, Диц, Боноф, Шварценбек, Бекенбауер, У. Хенес, Вимер (од 46. Флое), Д. Милер, Бер (од 79. Бонгарц), Хелценбајн. Селектор: Шен.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 20. јун 2024.
34° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије