Немачка 72

Дани Герда Милера

У квалификацијама за четврту смотру најбољих европских репрезентација учествовале су 32 земље, по четири у свакој од осам група. Италија, која је у квалификацијама наступила као светски вицешампион, није успела да избори учешће у завршном турниру. Изгубила је у четвртфиналу од Белгије.

У истој рунди такмичења СР Немачка је елиминисала Енглеску, а кључна је била победа "Елфа" на "Вемблију" од 3:1. Гостујући навијачи су још дуго након утакмице славили велики тријумф, док им директор стадиона у Лондону није искључио рефлекторе и расвету. Четвртфинале је било кобно и за Југославију, која није имала изгледа против СССР-а. Осим Совјета, Немаца и Белгијанаца, пласман на завршни турнир изборила је и Мађарска. Првенство је требало да се одржи у Немачкој, но како су Немци били заузети припремама за Олимпијске игре 1972. и Светско фудбалско првенство 1974. године, УЕФА је завршницу поверила Белгији. У првом полуфиналном сусрету домаћин није имао превише изгледа против расположених Немаца, иако је забележио подношљив пораз од 2:1. У другом полуфиналу Совјети су поразили Мађарску са 1:0. У борби за бронзу Белгија је славила 2:1, а финале је одиграно на стадиону "Хејсел" пред 64.000 гледалаца. Немци су декласирали совјетску "Зборнају команду" са 3:0, предвођени првим стрелцем турнира, "бомбардером" Гердом Милером. Славни голгетер је у финалу постигао два поготка, укупно четири на првенству. Већину немачке селекције чинили су играчи из Бајерна из Минхена и Борусије Менхенгладбах, тада европских гиганта, и "панцери" су се практично прошетали до титуле првака Старог континента. Након што су добровољно изостали са прва два европска шампионата, а у трећем испали у квалификацијама, у Белгији су били убедљиви. Био је то почетак велике серије Немаца, који су на наредних шест европских првенстава још два пут били први, двапут други, а једном полуфиналисти.

Најбољи стрелац

4 - Герд Милер (СР Немачка)

Идеални тим
Рудаков (СССР), Џоџуашвили (СССР), Курцилава (СССР), Бекенбауер (СР Немачка), Брајтнер (СР Немачка), Хајнкес (СР Немачка), Вимер (СР Немачка), Нецер (СР Немачка), Ламберт (Белгија), Хенес (СР Немачка), Г. Милер (СР Немачка).

Финале (Брисел, 18. јун)

~СР Њемачка - СССР 3:0

Стадион: "Хејсел". Гледалаца: 43.066. Судија: Маршал (Аустрија). Стрелци: Г. Милер 27, 58, Вимер 52.
СР НЕМАЧКА: Мајер, Хетгес, Брајтнер, Шварценбек, Бекенбауер, Вимер, Хајнкес (од 58. Грабовски), Г. Милер, Нецер, Кременс, У. Хенес. Селектор: Шен.
СССР: Рудаков, Џоџиашвили, Истјомин, Конков (од 46. Долматов), Каплични, Курцилава, Балдачни, Трошкин, Банишевски (од 66. Козникијевич), Колотов, Онишенко. Селектор: Пономарјев.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара